Política

FRANCESC XAVIER MAS

ALCALDE DE SANT LLORENÇ DE MORUNYS (PITEUS PER SANT LLORENÇ-AM)

“Cal un projecte turístic per a la vall del Lord”

“Vivim pràcticament del turisme, tenim l'actiu que és la presa de la Llosa del Cavall i no està prou explotat”

“Ens marquem com a objectiu que arribi la fibra òptica i confeccionar un petit polígon industrial”

Quin balanç en fa, del govern d'unitat amb CiU?
És molt positiu i se'n treuen més coses bones que d'una oposició destructiva. Que tots intentem construir fa que es construeixin coses. Quan un ajuntament té una oposició destructiva acaba sent un pal a les rodes. Està bé fer d'oposició però crec que ha de ser positiva. Hi hem donat volta a la truita i hem passat a construir entre tots.
Com està la situació econòmica de l'ajuntament?
Bé, a principis d'any hem tornat el crèdit que teníem i ara tenim deute zero. Amb aquest mandat s'ha obert una nova etapa perquè a la primera el que fèiem era eixugar deute. Aquest mandat hem començat a treballar i tot i que estem fent cosetes algunes tenen poc rèdit polític o electoral, com canviar les clavegueres d'una punta del poble on no ho veu ningú. Però calia fer-ho i es fa encara que no doni rèdit. Gràcies a haver eixugat el deute ho estem podent fer.
Quins objectius es marquen?
Un cop hem acabat d'eixugar el deute, ara les prioritats en què treballem són donar suport a l'associació de turisme de la vall del Lord, perquè hem de fer un pla turístic a llarg termini, fer l'actualització i el manteniment d'infraestructures i continuar la instal·lació del gas canalitzat. Ens marquem com a objectiu la fibra òptica i confeccionar un petit polígon industrial.
Volen millores a la carretera que va cap al Berguedà...
La reclamació és ancestral. Fa 20 anys que es demana una carretera nova cap a Berga, perquè hi ha una part molt estreta per on passen tràilers i et fan uns ensurts de por. Però si no es va fer quan les coses anaven bé, dubto que es faci ara. Posen l'excusa que hi ha poc trànsit, però és fictici. N'hi ha poc perquè la carretera està malament. És impracticable. Però el pressupost per carreteres es ajustat i si no arriba per mantenir les carreteres que ja tenim com s'ha d'invertir en una de nova...
Reclamen que la presa de la Llosa del Cavall tingui usos turístics. Seria un revulsiu?
El pla d'usos el reclamem des del territori i també ens en parlen des de l'ACA. Però a la Llosa del Cavall la problemàtica és que té pocs accessos a la presa. A la vall del Lord vivim pràcticament del turisme, tenim l'actiu que és la presa i no està explotat. Cal, per exemple, una zona de pícnic, amb taules, papereres, una zona de bany i un embarcador per fer-hi caiac... Des de l'ACA ens provoquen perquè ho tirem endavant, però no ens donen finançament.
Aposta per un pla a nivell turístic. En què ha de consistir?
L'associació de turisme s'ha renovat i creiem molt en el projecte, que comença per fer un projecte a llarg termini. Hem triplicat el pressupost perquè hi creiem. A la vall del Lord mai s'havia plantejat què s'hi havia de fer i ara es veu que cal una línia estratègica i saber què hem de ser de grans. Per això, cal un pla a llarg termini amb cara i ulls.
La reforma del monestir s'està fent per fases. En quin moment està?
Al monestir hi havia un projecte molt ambiciós però quan va punxar la bombolla i es van acabar els diners es va veure que era inabastable i es va decidir fer per fases, que de mica en mica s'omple la pica. Ara hem rebut una subvenció de l'1% cultural important que ens permetrà avançar més. També ens hi ajudarà la Diputació. I la resta, ho assumim al 33% la parròquia, el Bisbat i l'Ajuntament,
Com ha afectat el fet de ser president del consell comarcal per delegació durant la baixa de la presidenta?
Primer cal entendre que la presidenta del consell dedicava pràcticament el 120% al consell comarcal, hi dedicava moltes hores. Jo haig de combinar-ho amb l'ajuntament i amb la meva empresa privada, tinc un petit restaurant al meu poble. Com que he d'aportar moltes hores al consell i a l'ajuntament qui ha rebut més és la meva empresa. És lògic perquè al consell represento tots els habitants de la comarca i a l'ajuntament els de Sant Llorenç. Haig de dir que tots els consellers comarcals ens hem arremangat per fer la feina que feia la presidenta. Crec que a nivell d'ajuntament no ha afectat negativament. Pel fet de tenir un sou a l'ajuntament he pogut fer les dues coses tancant el restaurant de dilluns a divendres.
Quin ha de ser el paper dels ajuntaments en el procés d'independència que viu Catalunya i com valora aquest procés?
Sobre el procés va a dies, però intento ser optimista i pensar que tirarà endavant. Penso que el referèndum es farà, no tinc clar que guanyi el sí, però si guanya serem independents. I sobre el paper dels ajuntaments, ha estat clau perquè s'ha fet molta feina i ho serà veient com va el govern espanyol inhabilitant persones. M'agradaria que l'Assemble d'Electes no fos necessària perquè vol dir que el govern de Madrid ens haurà deixat fer el nostre camí. Però si inhabiliten la Generalitat haurem de sortir els ajuntaments i tirar això endavant. Estem conscienciats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona