Política

Procés sobiranista

El PSC s'apunta al Pacte pel Referèndum en set consistoris

Grups socialistes han votat en el ple mocions a favor del pacte

Encara que no s'hi hagin mostrat a favor també s'han aprovat pronunciaments sobre el referèndum gràcies a la seva abstenció

Malgrat que la posició oficial del PSC respecte del Pacte Nacional pel Referèndum és de rebuig als seus plantejaments, els últims mesos han aparegut com bolets grups socialistes municipals que han permès l'aprovació de mocions de suport al pacte en el ple del seu Ajuntament ja sigui per abstenció o, fins i tot, pronunciant-s'hi a favor. Almenys són sis els casos en què el PSC d'un municipi ha votat favorablement a iniciatives que volien explicitar el suport del consistori al Pacte pel Referèndum; la majoria són petits municipis, però també hi ha capitals de comarca. A més, en quatre d'aquests consistoris l'alcalde és, precisament, socialista. És el cas de Granollers, on governa Josep Mayoral; de Sant Just Desvern (Baix Llobregat), amb Josep Perpinyà al capdavant; de Vilafant (Alt Empordà), amb Consol Cantenys, i de Palafrugell (Baix Empordà), on l'alcalde és l'exdiputat socialista i líder del PSC a les comarques de Girona Juli Fernández, que també ha votat en el ple a favor d'una moció que aposta per obrir escoles i locals públics per permetre que el referèndum s'hi pugui celebrar.

La resta de municipis on hi han votat a favor, tot i que no hi governin, són, com a mínim, Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) i Vilanova i la Geltrú, d'on precisament el coordinador del pacte, Joan Ignasi Elena, va ser també alcalde pel PSC entre el 2005 i el 2011.

A banda, però, hi ha indrets on els socialistes no s'han mostrat a favor de la tasca del pacte, almenys explícitament, però que han permès que prosperessin aquest tipus d'iniciatives, ja que no hi han votat en contra, sinó que s'han abstingut. És el cas de diverses capitals, com ara Girona, Berga, Reus, Terrassa, Vic, Igualada i Olot, però també ha passat a Sant Cugat del Vallès, Platja d'Aro (Baix Empordà), Martorelles (Vallès Oriental), Manlleu (Osona) i Sant Fruitós de Bages. La direcció socialista, a través del seu portaveu, treu importància a l'assumpte i al nombre de grups municipals que s'han desmarcat de les directrius del PSC, ja que recorda que es tracta de “pocs grups” i que sempre hi ha hagut ajuntaments en què els grups socialistes han marcat un cert perfil propi per lògica municipal que no sempre ha coincidit amb el que es defensava des dels despatxos del carrer Nicaragua de Barcelona.

On segur que no donaran suport és a la segona ciutat de Catalunya, l'Hospitalet de Llobregat, on la seva alcaldessa, Núria Marín, s'ha mostrat en reiterades ocasions contrària a la celebració del referèndum i ha arribat a dir que no permetria que s'utilitzessin instal·lacions municipals, ­com ara els centres escolars,­ perquè la votació hi tingui lloc si la consulta no disposa del vistiplau de l'Estat espanyol, malgrat que sí que n'hi va haver durant el procés participatiu del 9 de novembre del 2014.

També Ciutadans

Sembla que no només els socialistes han permès, per acció o omissió, com se sol dir, que prosperin iniciatives en els plens perquè els ajuntaments es pronunciïn a favor del pacte. El president del PP català, Xavier García Albiol, va denunciar que Ciutadans s'havia abstingut en el ple de Gavà (Baix Llobregat) a l'hora de votar una moció sobre aquest ens i ho va considerar “una traïció als principis de C's i al conjunt de persones que se senten catalanes i espanyoles”; per això, va reclamar “coherència” al líder taronja, Albert Rivera.

LES FRASES

La posició del PSC, l'expressa l'executiva del PSC
Salvador Illa
SECRETARI D'ORGANITZACIÓ DEL PSC
En qüestions que no siguin acordades, no hi col·laborarem clarament
Núria Marín
ALCALDESSA DE l'HOSPITALET


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona