Política

Política

El rei Joan Carles va contemplar cedir Melilla al Marroc el 1979

El monarca veia més complicat fer el mateix amb Ceuta perquè hi havia més espanyols i va especular amb posar la ciutat sota un protectorat internacional, segons un cable diplomàtic dels EUA

El cap d'Estat admetia que l'Exèrcit “es disgustaria” però creia que podria controlar la situació

El rei Joan Carles va admetre la possibilitat de cedir la ciutat de Melilla al Marroc el 1979 i posar Ceuta sota l'estatus de protectorat internacional, similar al que va tenir Tànger des del 1923 fins a la independència del regne alauita el 1956.

El monarca espanyol va contemplar aquesta opció durant una trobada que va mantenir en el palau de la Zarzuela amb el senador nord-americà Ed Muskie, enviat personalment pel president Jimmy Carter a una gira per Europa, durant la qual va discutir de manera confidencial amb els líders de la regió els principals reptes comuns que afrontaven en aquella època els aliats dels dos marges de l'Atlàntic Nord.

Un resum de la conversa de més d'hora i mitja amb el rei que van mantenir el senador i l'ambaixador d'EUA a Espanya, Terence Todman, va quedar reflectit en un telegrama secret enviat per la missió diplomàtica americana a Madrid al Departament d'Estat, desclassificat el 2014 i al qual fa ara referència l'historiador Charles Powell al llibre Rey de la democracia (Galaxia Gutenberg) presentat aquest dijous a Madrid. L'obra analitza a través de l'òptica de diversos autors la contribució del regnat de Joan Carles I a la consolidació de la democràcia a l'Estat espanyol.

Al cable diplomàtic, l'original del qual ha consultat Europa Press, el rei explica a Muskie i Todman que “el gran assumpte entre Espanya i el Marroc són els dos enclavaments espanyols” al nord d'Àfrica.

“Ell [Joan Carles] considerava que Melilla es podria cedir al Marroc en un termini relativament curt de temps perquè només hi vivien 10.000 espanyols”, assegura el telegrama escrit per l'Ambaixada americana, que es va enviar a Muskie abans de remetre-ho a Washington, sense que el senador fes cap objecció o correcció.

Malestar limitat a l'Exèrcit

El monarca va reconèixer als seus interlocutors que la cessió de Melilla disgustaria l'Exèrcit espanyol, el qual “protestaria”, però creia que aquest malestar “duraria només dos mesos”. A més, es mostrava convençut que podria “controlar la situació”.

Joan Carles veia més complicat cedir la ciutat de Ceuta, on aleshores hi vivien 60.000 espanyols, una xifra massa alta com per decidir sense més que passessin sota sobirania marroquina.

En aquest cas va apuntar que “potser la millor solució” seria un estatut similar al que va tenir Tànger entre 1923 i 1956, amb una administració que depenia d'una comissió formada per diversos països europeus, entre els quals l'Estat espanyol.

El rei “temia” en aquells moments que “en absència d'una solució” es produís “una altra Marxa Verda” com la del Sàhara Occidental, “que podria crear problemes seriosos”.

El cable diplomàtic descriu el clima en el qual es va desenvolupar la reunió, que va ser registrada per la premsa gràfica a l'inici i final de la trobada. Destaca que el monarca va estar “molt relaxat i comunicatiu” i que va repetir diverses vegades que parlaria de manera “franca i oberta” entre altres coses perquè el contingut de la conversa era “secret”.

La trobada va tenir lloc el 30 d'abril del 1979, tres anys i mig després de la Marxa Verda per la qual el Marroc va envair el Sàhara Occidental, una crisi durant la qual també va sorgir el vincle entre Joan Carles i Hassan II del Marroc, segons subratlla l'historiador Charles Powell, actual director del Reial Institut Elcano, en el capítol del llibre en el qual aborda el paper del rei com el primer ambaixador de la democràcia espanyola.

En la presentació del llibre, Powell ha sostingut que Joan Carles I va exercir un paper “clau” per a la redefinició del paper d'Espanya al món i ha fet una “valoració extraordinàriament favorable” de la seva contribució a la projecció exterior del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona
ESTATS UNITS

Una condemna de conseqüències incertes

Los Angeles (Estats Units)

Un vidre més transparent

Banyoles