Política

Berlín reformarà l'exèrcit per tallar amb el passat nazi

Revisarà les normes de disciplina i millorarà la “instrucció política” dels militars després d'haver descobert un complot d'ultradretans

La ministra de Defensa, qüestionada per la gestió de la crisi

El govern alemany va anunciar ahir un seguit de reformes per impedir que els membres de l'exèrcit puguin venerar símbols nazis, després de la detenció de dos oficials d'extrema dreta que planejaven perpetrar atemptats i atribuir-los a immigrants i refugiats.

“Revisarem les normes sobre les tradicions” en el si de l'exèrcit ja que, en la seva versió actual, que data del 1982, “deixen portes obertes” a possibles derives extremistes, va explicar la ministra de Defensa, Ursula von der Leyen, després de d'haver declarat davant d'una comissió del Parlament sobre l'escàndol. Fins ara hi ha dos militars alemanys detinguts –entre ells un oficial de 28 anys, Franco Albrecht–, sospitosos d'haver planificat un atemptat contra personalitats del país que consideren massa favorables a la immigració, per fer-ne caure la responsabilitat sobre els refugiats. Entre els possibles objectius hi havia l'expresident alemany Joachim Gauck i el ministre de Justícia, Heiko Maas. Els dos soldats, considerats pròxims a l'extrema dreta, són a la presó. En el marc de la investigació, les autoritats han descobert relíquies de la Wehrmacht, l'exèrcit de Hitler, a la caserna dels dos sospitosos, a la perifèria d'Estrasburg (França). La troballa d'objectes semblants en altres quarters va dur la ministra a ordenar una inspecció a tots els edificis de la Bundeswehr i acordar la revisió del reglament sobre com s'han de conservar i exhibir objectes militars del passat.

Von der Leyen, a l'ull de l'huracà per la gestió d'aquest escàndol, també reforçarà les regles disciplinàries. Un dels dos sospitosos, per exemple, va publicar un treball universitari amb contingut ultranacionalista i xenòfob sense que fos sancionat. També ha proposat millorar “la instrucció política” dels militars. “Es tracta d'un procés molt ampli que haurem de dur a terme entre tots, des dels reclutes fins als generals, des dels assessors fins a la ministra”, va declarar.

LA FRASE

Soc molt clara... cal un ampli procés [de canvi] a l'exèrcit, que hem de recórrer plegats
Ursula von der Leyen
MINISTRA DE DEFENSA ALEMANYA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona