Política

Procés sobiranista

Munté: “El govern de l'Estat està obligat a donar una resposta”

La vicepresidenta del PDeCAT assegura que el referèndum és una demanda “majoritària i transversal”

La portaveu del Govern considera que la xerrada de Carles Puigdemont a Madrid serà “ben rebuda”

La portaveu del Govern i vicepresidenta del PDeCAT, Neus Munté, ha assegurat aquest diumenge que la conferència que pronunciarà el president Puigdemont a Madrid servirà per posar sobre la taula “la demanda majoritària i transversal” que hi ha a Catalunya de celebrar un referèndum i creu que el govern de l'Estat “està obligat a donar una resposta”.

En aquest sentit, Munté creu que la resposta del govern que encapçala Mariano Rajoy “no pot ser un ‘no' permanent sense entrar a parlar ni negociar perquè això no és de rebut en ple segle XXI i en un Estat que es diu democràtic”. Munté ha assegurat que el que està passant a Catalunya “no és cosa de quatre dies ni un plantejament de quatre partits” i, per això, creu que la conferència de Puigdemont serà “ben rebuda per totes les persones que estan disposades a escoltar i parlar i entenem que aquesta hauria de ser també la posició del govern de l'Estat”.

Munté ha expressat que la conferència que pronunciarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el proper 22 de maig a Madrid ha de servir per “poder explicar quin és el plantejament majoritari que es viu a Catalunya” i ha contraposat el fet que Puigdemont va poder-se expressar a Brussel·les, mentre que “el Senat s'hi va oposar”. La portaveu del Govern ha afegit que la conferència ha de contribuir a posar sobre la taula “el plantejament majoritari i transversal que hi ha a Catalunya per poder fer un referèndum”.

En declaracions als mitjans de comunicació en una visita a les Festes de la Primavera de Sant Feliu de Llobregat, Munté ha criticat la “posició tancada i unilateral” del govern de l'Estat i del PP per “no voler acceptar allò que uneix i genera consens a Catalunya”. En aquest sentit, la portaveu del Govern considera que la proposta de referèndum “mereix una resposta, un diàleg i una taula on puguem parlar d'aquesta i d'altres qüestions sense cap tipus de complex”.

Pel que fa a les confirmacions per part de l'executiu espanyol d'assistència a la conferència de Puigdemont, la vicepresidenta del PDeCAT ha dit que “encara no tenim informació per poder parlar de confirmacions, ja que falta més d'una setmana”. Amb tot, Munté ha subratllat que està convençuda que serà una conferència “interessant i ben rebuda per part de totes les persones que estan disposades a escoltar i parlar, i entenem que aquesta també hauria de ser la posició del govern de l'Estat”.

La vicepresidenta del PDeCAT ha dit també que el seu partit encara està estudiant quina posició adoptaran en relació a la moció de censura que va anunciar que impulsaria el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, contra el govern popular de Mariano Rajoy. Munté ha assegurat que valoraran els “pros i contres tenint en compte que el nostre objectiu és poder-nos explicar i contribuir a què el referèndum se celebri en els marcs i els terminis que ens hem dotat”.

Munté, però, ha volgut valorar “molt positivament” el posicionament de Podemos i els comuns en relació al referèndum perquè, segons ha dit, “no es tanquen en banda a seure i estan oberts a dialogar i, com a mínim, a escoltar els plantejaments majoritaris i transversals que hi ha a Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia