Política

L'amenaça del judici polític s'aproxima a la Casa Blanca

Un possible delicte d'obstrucció a la justícia causa les primeres demandes d'‘impeachment' i accelera les investigacions dels lligams amb Rússia

Putin ofereix proves per defensar Trump

Els escàndols s'acumulen a la Casa Blanca i diversos legisladors demòcrates han començat a pronunciar-se públicament a favor de demanar un judici polític que posi fi a la presidència de Donald Trump. El degoteig constant de crisis ha fet vessar el vas de molts congressistes, que ja parlen obertament d'iniciar el procés d'impeachment en seu parlamentària.

L'últim cas que s'ha sabut és possiblement el més flagrant i qüestiona si Trump va cometre el delicte d'obstrucció a la justícia, precisament l'article invocat en els judicis polítics de Richard Nixon i de Bill Clinton.

Si l'última exclusiva de The New York Times fos certa, Trump ho hauria intentat. Segons el diari novaiorquès, el president va demanar al director de l'FBI James Comey –a qui va acomiadar de manera fulminant i de sorpresa la setmana passada– que abandonés la investigació sobre els lligams de l'exassessor en seguretat nacional, Michael Flynn, i Rússia. “Espero que ho deixis estar”, li hauria dit. Comey va decidir anotar-ho tot i compartir-ho a través d'un memoràndum amb alguns dels seus col·legues. Dimecres a la matinada apareixia a tots els portals dels grans diaris dels Estats Units.

La tempesta revifava de nou, hores després de la crisi per haver passat als russos informació confidencial. Els legisladors no van perdre el temps: els comitès d'espionatge del Congrés van exigir a l'FBI tots els “memoràndums, notes, resums i gravacions” sobre les converses entre Comey i la Casa Blanca o el Departament de Justícia.

A més, es va convidar Comey i l'actual director interí de l'FBI, Andrew McCabe, a comparèixer en audiències públiques i privades per explicar la seva versió.

Ahir, per primera vegada, un congressista –el demòcrata per Texas Al Green– feia una crida explícita a l'impeachment des de la Cambra de Representants. D'altres començaven a perdre la por de confessar que s'està generant el context idoni perquè es produeixi.

Mentre la investigació avança, els grans líders republicans encara es resisteixen a abandonar la lleialtat al president. “Necessito les proves”, va dir Paul Ryan, el republicà de més rang a la Cambra de Representants.

“Cap polític ha estat tractat tan malament o tan injustament”, va dir ahir Trump en l'única aparició pública des de l'últim escàndol. Fins i tot la Casa Blanca va guardar un silenci inusual. L'únic que va sortir a defensar-lo va ser Vladímir Putin. El president rus va oferir al Congrés nord-americà “la transcripció” de la reunió entre Trump i diplomàtics de Moscou de la setmana passada, en la qual presumptament el president dels EUA va passar la informació confidencial.

LA FRASE

Cap polític en la història dels EUA ha estat tractat pitjor o tan injustament
Donald Trump
president dels EUA

Chelsea Manning surt de la presó

La responsable de la major filtració de documents secrets dels Estats Units, l'exanalista militar Chelsea Manning, va sortir ahir de la presó convertida en una icona transsexual. Després de set anys empresonada, la commutació de condemna de l'expresident Barack Obama en una de les seves últimes decisions com a mandatari va permetre que quedés en llibertat abans de complir els 35 anys de condemna.

“Desitjo fer tantes coses! Sigui el que sigui el que tingui davant és més important que el passat”, va dir Manning a través d'un comunicat emès pels seus advocats. A més, va penjar una fotografia a les xarxes socials, una imatge dels seus peus fent els “primers passos en llibertat”. Manning deixa enrere un canvi de sexe i dos intents de suïcidi. El seu alliberament tanca l'episodi més icònic de filtracions de documents confidencials dels Estats Units, i que va significar l'inici de la repercussió global de WikiLeaks.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral: “Triem entre qui aposta per retallades i els que apostem per invertir”

OLOT

Vergés crida a votar “l’única llista independentista que pot guanyar les eleccions”

GIRONA
estats units

El jutge no accepta anul·lar el judici a Trump pel testimoniatge de l’actriu porno

barcelona
Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA