Política

Trump veu una oportunitat “inusual” per a la pau, a Israel

Referma el “vincle indestructible” entre els EUA i l'Estat jueu i defensa un acostament amb els palestins

Carrega contra l'Iran, que no ha de posseir “mai” l'arma nuclear

Donald Trump es va recollir ahir davant del Mur de les Lamentacions, a Jerusalem, durant la seva primera visita a Israel, carregada de simbolismes i durant la qual va condemnar amb fermesa el paper desestabilitzador de l'Iran. Tot i que es va referir al conflicte israeliano-palestí en termes vagues, el president nord-americà ha vist una “inusual oportunitat” per a l'acord de pau “definitiu” –una empresa en què tots els seus predecessors han fracassat– en la coincidència en un mateix bàndol dels països àrabs i Israel enfront de l'extremisme de Teheran.

Tal com ja havia fet a Riad, primera etapa de la seva gira internacional, Trump va tornar a instar la república islàmica a posar fi al “finançament, entrenament i equipament mortals de terroristes i milícies”. “L'Iran no ha de posseir mai una arma atòmica, mai”, va insistir, tres dies després de la reelecció del moderat Hassan Rouhani a la presidència iraniana, i va denunciar l'acord nuclear negociat per Barack Obama: “En lloc de donar les gràcies als EUA, [els iranians] se senten enardits”, va deplorar. En la mateixa línia, el president d'Israel, Reuven Rivlin, va manifestar els temors que desperta el règim dels aiatol·làs: “Per poder somiar, hem d'estar segurs que l'Iran estigui lluny, lluny de les nostres fronteres, lluny de Síria, lluny del Líban.”

La polèmica russa

Des de la seva arribada en territori israelià procedent de l'Aràbia Saudita, Trump va proclamar els “llaços indestructibles” entre Israel i els EUA i va parlar d'una nova convergència d'interessos a la regió que beneficiaria també l'acostament amb els palestins. “Us puc assegurar que ens agradaria veure Israel i els palestins fer la pau”, va dir. L'inquilí de la Casa Blanca va tenir l'oportunitat de comprovar les complexitats del país en la visita al Sant Sepulcre, el lloc més sant del cristianisme, i posteriorment al Mur, el més sagrat dels jueus, i es va convertir en el primer president nord-americà en exercici a acudir a aquest indret.

Amb una quipà negra, va estar una bona estona immòbil davant del mur, abans de deixar-hi, segons mana la tradició, un tros de paper amb vots entre les pedres. La seva dona, Melania, i la seva filla Ivanka, convertida al judaisme, van anar a la part del mur reservada a les dones.

A la tarda, Trump es va reunir amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i tots dos es van esforçar a rebaixar la polèmica per la informació secreta lliurada als russos al Despatx Oval sense el consentiment d'Israel, que és qui l'hauria proporcionada a Washington. “La cooperació en matèria d'informació és fantàstica, mai havia estat tan bona”, va assegurar Netanyahu.

Vaga general a favor dels presos, a Cisjordània i Gaza

redacció

Coincidint amb l'arribada a Israel de Trump i en vigílies de la trobada que tindrà amb el president Mahmud Abbas, avui a Betlem, els palestins de Cisjordània i Gaza van declarar ahir una vaga general en suport dels presos internats a Israel que es neguen a menjar. A Cisjordània, tots els comerços estaven tancats i els carrers eren buits a Ramal·là, on té la seu l'Autoritat Palestina. Tampoc hi circulava cap mena de transport. A Hebron, al sud d'aquest territori ocupat des de fa cinquanta anys per l'exèrcit israelià, botigues, edificis públics i escoles van tancar portes. A Gaza, només van obrir les escoles i hospitals, que presten servei en aquesta petita franja sotmesa a un rigorós bloqueig israelià des de fa més de deu anys. A Cisjordània, alguns manifestants duien pancartes contra la visita de Trump, destinada a “vendre il·lusions i liquidar els drets dels palestins”. La protesta va anar acompanyada de xocs entre centenars de joves que tiraven pedres sobre soldats, que van respondre amb gasos lacrimògens i bales de goma. Des de fa més d'un mes, centenars de palestins segueixen una vaga de fam en presons d'Israel per reclamar condicions de detenció més dignes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia