Política

El papa rep amb fredor un Trump pendent de la imatge

Els dos líders, amb visions del món oposades, s’havien professat fins ara hostilitat mútua

Francesc demana al magnat que es preocupi més per la pau i pel medi ambient

De la visita llampec que Donald Trump ha fet a Itàlia, la trobada més esperada era amb el papa Francesc. Quan l’ara president nord-americà estava en campanya electoral, el pontífex va encetar una hostilitat pública que de seguida va esdevenir recíproca. Francesc va definir el missatge antiimmigració del magnat “contrari als valors cristians”. I Trump va respondre, amb el seu to fanfarró habitual, que el papa no és ningú per repartir carnets de cristianitat. Els atacs al pontífex no van ser del tot beneficiosos per a Trump, des del punt de vista del màrqueting. Així que el magnat era el primer interessat a reunir-se amb Bergoglio per fer un rentat d’imatge.

El president nord-amercià va arribar al Vaticà ahir a un quart de nou del matí. El primer contacte entre els dos líders va ser força tens, incòmode i fred. Trump va saludar Francesc amb un somriure excessiu i allargat per poder ser ben fotografiat, mentre el papa feia cara de circumstàncies amb un posat seriós de resignació. “Semblava que el sant pare no tingués ganes de parlar”, van dir els fotògrafs presents a la trobada.

“És un gran honor per a mi”, va dir Trump a Francesc. El papa no va respondre, i van entrar en una sala privada de la biblioteca vaticana. Després de reunir-se durant mitja hora a porta tancada, el clima va esdevenir un xic més cordial. Segons la Santa Seu, van parlar d’immigració, de promoure la pau, de la situació de l’Orient Mitjà i de les minories cristianes perseguides.

En el protocol·lari intercanvi d’obsequis, Francesc va regalar al president que nega el canvi climàtic l’encíclica ecologista Laudatio Si. “És sobre la nostra casa comuna, el medi ambient”, va dir-li. “M’ho llegiré”, va assegurar Trump. També li va regalar una medalla amb una branca d’olivera “perquè sigui instrument de pau”. “Necessitem pau”, va respondre, lacònic, el magnat.

Amb Melania, d’origen eslovè i influència catòlica, Francesc va ser més amable. Li va fer una broma que ni ella ni el traductor van entendre. Assenyalant Trump, va dir-li: “Què li dones de menjar, putizza (un dolç eslovè)?” I Melania va respondre: “Ah, pizza? Sí.” Aquest diàleg de sords podria ser un resum de la trobada, després de la qual el papa dels ponts i el president dels murs continuaran cadascú pel seu camí.

LA XIFRA

27
minuts
va durar la trobada entre el president Trump i el papa Francesc.

Les dones treuen les castanyes del foc a Trump

Malgrat els esforços del president nord-americà per aparentar normalitat en la trobada amb el papa al Vaticà, la falta de sintonia entre els dos líders era evident. Han estat les dones de la família Trump, Melania i la filla Ivanka, les que han mitigat les asprors diplomàtiques entre els dos estats. Totes dues, a diferència de quan van ser a l’Aràbia Saudita, van aparèixer a la Santa Seu tapades de dalt a baix amb vestits negres i el cap cobert, tal com mana el protocol estricte. Però a Francesc, anticlerical i poc amant dels formalismes, no se’l sedueix amb l’etiqueta.

Melania, poc propensa a fer de first lady, va protagonitzar un sol acte durant la seva visita a Roma: sense el marit, va visitar l’hospital Bambin Gesù, una clínica del Vaticà dedicada als infants. I Ivanka, a la qual se li reserven els rols més rellevants, va fer un gest amb contingut polític. Va visitar la Comunitat de Sant’Egidi, una entitat de la qual Francesc és devot i que ha tingut un paper clau en diverses missions diplomàtiques internacionals, com ara la pau de Moçambic el 1992 o, més recentment i de forma discreta però decisiva, en el desgel entre Cuba i els EUA durant el mandat de Barack Obama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona