Política

Crisi a l’eix transatlàntic

Els britànics deixen de compartir informació de l’atemptat de Manchester després que Washington difongués dades de la investigació

Trump amenaça de portar als tribunals els autors de les filtracions

La policia britànica ha decidit deixar de compartir informació amb la dels Estats Units després de les filtracions dels últims dies sobre la investigació de l’atemptat al Manchester Arena. Londres està molt molest per la publicació a The New York Times (NYT), primer, del nom del suïcida i, l’endemà de l’atemptat, d’imatges de les restes de l’artefacte utilitzat per perpetrar la massacre. Les fotos les havia fet la policia britànica, i el Ministeri de l’Interior britànic les havia compartit amb el Departament de Seguretat Interior i altres agències d’intel·ligència nord-americanes.

Després de la primera filtració, la ministra de l’Interior britànica, Amber Rudd, va dir que està “furiosa” per les dades. Però el NYT va publicar dimecres vuit fotos en què s’aprecien diversos elements de l’explosiu, des del detonador i una bateria fins a fragments de la motxilla blava i trossos de metall i cargols. La primera ministra, Theresa May, es va trobar ahir per primer cop després de l’atac amb el president nord-americà, Donald Trump, en la cimera de l’OTAN a Brussel·les.

En arribar a la reunió, May va declarar: “Tenim una relació especial amb ells [els nord-americans] i són els nostres principals aliats en matèria de defensa i seguretat. Aquesta és una relació que es basa en la confiança, i part d’aquesta confiança implica saber que podem compartir informació. Faré saber al president Donald Trump que aquestes dades s’han de compartir de manera segura.”

Trump va recollir el missatge i va condemnar les filtracions des de Brussel·les: “Fa massa temps que es produeixen aquestes filtracions [...]. Les filtracions d’informació sensible són un gran perill per a la nostra seguretat nacional”, va dir. I hi va afegir: “Demanaré al Departament de Justícia i a altres agències rellevants que comencin una investigació profunda i, si cal, el culpable serà processat i li caurà a sobre tot el pes de la llei.”

Més detencions

En un discurs en la cimera, el president nord-americà va donar el seu condol a les víctimes de l’atemptat de Manchester. “Nenes innocents i moltes altres persones van ser horriblement assassinades mentre assistien a un concert [...]. Ens hem d’unir per trobar i exposar aquests criminals, extremistes i perdedors, perquè són uns perdedors, i posar-hi fi.”

Per la seva banda, May va destacar que l’atemptat a Manchester demostra la importància d’una “aliança contra el terrorisme internacional i Estat Islàmic”. I va anunciar que incrementaria al 2% del PIB la despesa en Defensa i que destinaria el 20% del pressupost de Defensa a equipament. Fonts de Seguretat asseguren que han frustrat divuit intents d’atemptat des del 2013, incloent-hi el de Westminster del març.

Ahir al matí, l’ambaixador nord-americà a Londres, Lewis Lukens, va condemnar també les filtracions en una entrevista a la BBC. “Aquestes filtracions són reprovables i profundament angoixants”, va explicar Lukens. “Hem tingut converses al més alt nivell i estem disposats a esbrinar com es van produir les filtracions i a aturar-les”, hi va afegir. Pel que fa a la investigació, ahir es van publicar unes imatges captades per les càmeres de seguretat del centre comercial Arndale, situat a pocs metres del Manchester Arena, en les quals apareix Salman Abedi, el terrorista suïcida, comprant la motxilla blava que va carregar d’explosius dilluns a la nit abans d’immolar-se al final del concert d’Ariana Grande. També s’ha sabut que Abedi va anar a Berlín quatre dies abans de l’explosió. Havia viatjat abans a Síria i a Líbia, on viuen els seus pares. El seu pare i el seu germà van ser detinguts dimecres per la milícia líbia. Segons fonts líbies, el germà petit d’Abedi coneixia els plans de Salman i planejava un atemptat a gran escala a Trípoli.

Ahir es van produir nous escorcolls i detencions a Manchester. En total, ja són deu les persones detingudes, incloent-hi el pare i dos germans d’Abedi. La policia està tractant d’arribar fins a la persona que va fabricar la bomba i destapar el grup terrorista del qual sospita que formava part Adebi.

LES FRASES

La relació [amb els EUA] es basa en la confiança, i això implica saber que podem compartir informació
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
El culpable [de les filtracions] serà processat i li caurà a sobre tot el pes de la llei
Donald Trump
PRESIDENT DELS EUA

Elisabet II: “Horrible, tan joves”

La reina Elisabet II es va desplaçar ahir a Manchester, al nord d’Anglaterra, per visitar l’hospital infantil on estan ingressats alguns dels menors ferits en l’atemptat de dilluns. En l’atac al Manchester Arena van morir 22 persones i una seixantena més van resultar ferides, entre les quals molts nens. Una vintena d’aquests ferits estan molt greus i se’ls han hagut de fer amputacions. La reina va donar les gràcies a tot el personal sanitari per tota la feina feta aquests dies. I els va donar molts ànims. “El més horrible de tot és que són molt joves”, va comentar al personal de l’hospital. Elisabet II va penjar diverses fotos a Twitter parlant amb alguns dels nens. La reina, juntament amb el seu marit, ja va presidir el minut de silenci de dimarts al Palau de Buckingham i s’ha mostrat consternada per l’horror de la massacre. “És encantadora, realment no m’ho esperava”, va dir una de les nenes, Millie Robson, de 15 anys. I va explicar que li va preguntar per Ariana Grande.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.