Participació desigual a les capitals de Ponent

Tàrrega recull un 22% de participació i les Borges, un 30%

La jor­nada d'ahir va ser fes­tiva i tran­quil·la a tots els pobles de les comar­ques de Lleida. Alguns orga­nit­za­dors dels pobles més petits van des­ta­car la feina dels Mos­sos d'Esqua­dra. A l'Albi (Gar­ri­gues) van pas­sar qua­tre vega­des durant la jor­nada per com­pro­var que tot anava bé. A Alcarràs (Segrià) es va pre­sen­tar al lloc de les vota­ci­ons un home que es va iden­ti­fi­car com a mili­tant de la Falange per vigi­lar la jor­nada. La cosa no va anar més enllà d'un lleu­ger inter­canvi ver­bal. A Artesa de Lleida (Segrià) els car­tells de pro­pa­ganda van aparèixer al matí pin­tats. Els orga­nit­za­dors ho van atri­buir a una bre­to­lada de la cana­lla del poble. «Ha estat una jor­nada fes­tiva i plena d'il·lusió, només per això ja valia la pena fer-la», va expli­car al ves­pre Jaume Huguet, de Tàrrega Deci­deix.

El sí va superar el 95% dels vots arreu. A Tàrrega, la ciu­tat més gran de Ponent on ahir es feia el referèndum, espe­ra­ven a l'inici més par­ti­ci­pació del 22% acon­se­guit, però con­si­de­ren que és prou alta com per «donar des de la soci­e­tat civil un toc d'atenció a la classe política». A les Bor­ges Blan­ques (Gar­ri­gues) es va acon­se­guir un 30%. Jordi Mir, de la pla­ta­forma Gar­ri­gues Deci­deix, va dir que l'ampli­ació del padró amb els joves de 16 i 17 anys i els immi­grats ha fet dis­mi­nuir els per­cen­tat­ges de par­ti­ci­pació, «però com a decla­ració d'inten­ci­ons està molt bé que ho haguem fet». En canvi, als pobles petits la par­ti­ci­pació s'ha dis­pa­rat fins al 40%. El Sol­sonès és un exem­ple d'aquest com­por­ta­ment dife­rent: a Sol­sona la par­ti­ci­pació ha estat del 26,67% i als altres dos pobles de la comarca superava clara­ment el 40%: 43,9% al Pinell i 42,7% a Cla­ri­ana de Car­de­ner.

Immigrats i menors de 18 anys

Al vespre, alguns organitzadors de les comarques de Lleida van comentar que un dels col·lectius més abstencionista havia estat el dels joves de 16 i 17 anys. Tenien per primer cop l'oportunitat de votar, però pocs ho van fer. «Això ens ha demostrat que una de les tasques que tenim davant és convèncer aquest col·lectiu, i també el dels immigrats», comentava un portaveu de Tàrrega Decideix.

El col·lectiu immigrat ha tingut un comportament desigual. Al municipi d'Alcarràs es van presentar bastants a les votacions, segons va explicar un dels organitzadors, mentre que a Arbeca, Tàrrega i les Borges en van ser pocs, segons els organitzadors.

Pel que fa a la gent gran, en aquestes votacions han participat fins i tot dos padrines centenàries (Carme Rabés del Palau d'Anglesola i Teresa Alsinet de les Borges, totes dues de 100 anys d'edat), i s'han trencat alguns tòpics: «Pensàvem que en vindrien pocs, per por, però resulta que han respost molt bé», ha explicat un dels organitzadors de la consulta a Pinell del Solsonès. En canvi, en altres municipis, sí que s'ha trobat a faltar la presència de la gent gran, «que ha estat, potser, una mica reticent per por d'haver de presentar el DNI en una votació com aquesta», han dit des de Corbins Decideix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.