La consulta de Castellar es queda a tocar del 20% de participació
La presència de 5 observadors internacionals capta l'atenció de la BBC
Els vots a Castellar es podien emetre en cinc punts diferents de característiques molt diverses: d'una banda, als locals comercials de Cal Metge –centre privat sanitari– i de Begudes Parera; de l'altra, a un local llogat del carrer Portugal –que oferia proximitat a la zona del municipi de més recent creixement urbanístic–, i finalment al municipi agregat de Sant Feliu del Racó, on tant l'associació de veïns com les escoles havien cedit els seus espais. Tot i això, és als dos locals del centre on hi va haver més degoteig de votants, i on es van viure moments més anecdòtics i històrics.
Durant bona part del matí va circular pel municipi una cercavila de gegants, organitzada per l'entitat Castellar Decideix, i els assistents van poder presenciar atònits com alguns dels seus membres també exercien el seu dret a vot. Però potser el moment culminant de la jornada es va viure amb la visita de cinc observadors internacionals (del Sinn Féin, corsos i flamencs). La seva arribada va coincidir amb el moment de màxima afluència a les urnes i, a més, estaven acompanyats per membres de la BBC britànica, que feien la cobertura mediàtica de l'esdeveniment.
En declaracions a Ràdio Castellar, el representant flamenc Jean Jambon va dir que estava «impressionat per la participació i pel professionalisme organitzatiu», del qual va destacar la seva «honestedat perquè és el què la gent espera d'un procés així». Finalment, no va tenir cap rubor a afirmar que les altres nacions sense estat europees estan «geloses» de la consulta, més que res perquè «fins ara cap altra iniciativa com aquesta havia tingut com a origen principal la ciutadania».
La seva presència a la seu de Begudes Parera no va ser l'única internacional, atès que en una de les meses van poder comprovar la presència de ciutadans argentins, magribins, colombians, cubans, escocesos, francesos o italians, que van aprofitar l'avinentesa per exercir el seu dret a vot.
Les votacions es van desenvolupar amb absoluta normalitat malgrat que més d'una persona es va quedar sense votar per no tenir la documentació (empadronament o DNI) en regla. «Sabem que perdrem vots, però la nostra rigorositat també és sinònim de credibilitat de la consulta», va afirmar Roger Ferriol, un dels organitzadors, que, en qualsevol cas, es mostrava molt satisfet per una resposta ciutadana tan massiva.