Móra presenta al Parlament la seva ILP per demanar un referèndum vinculant

L'alcalde d'Arenys de Munt i un dels portaveus de la Coordinadora per la Consulta, Carles Móra, va reivindicar ahir que té «força moral» per presentar la iniciativa legislativa popular (ILP) per «un referèndum vinculant» a Catalunya el dia 25 d'abril que ve, tot i les crítiques rebudes de dins i fora del moviment proconsultes.

Móra, acompanyat d'alguns –però no tots– representants de la coordinadora, va fer així el tràmit oficial per iniciar, si la mesa del Parlament l'accepta, la recollida de les 50.000 signatures requerides per la ILP. Les crítiques aixecades per la idea, que Móra va anunciar la nit de diumenge i per sorpresa, són moltes. Tot i això, l'alcalde maresmenc va rebutjar qualsevol insinuació de desunió entre els impulsors sobre aquest punt.

L'alcalde d'Arenys de Munt es va mostrar convençut que l'eufòria sorgida arran de les consultes evitarà que la mesa tombi la proposta tal com va fer el mes de juny amb la ILP de Deumil.cat. Aleshores els diputats van acordar per unanimitat no admetre a tràmit «per inconstitucional» la demanda d'una llei per convocar un referèndum el 12 de setembre del 2010.

Des que existeix aquest instrument, creat l'any 1995, la immensa majoria d'iniciatives ciutadanes han estat rebutjades o deformades, i només tres vegades els milers de signatures ciutadanes han aconseguit convertir-se en lleis aprovades al Parlament. Els tres casos corresponen a una a favor de l'escolarització dels infants de fins a 3 anys; una altra de suport a les seleccions esportives catalanes, i una última per regular la gestió dels residus, tot i que inicialment amb la proposta es volia prohibir la incineració.

CiU, ERC i López Tena, en contra de la ILP

Ni Convergència ni Esquerra veuen gens clara l'oportunitat en l'espai/temps de la ILP sobiranista llançada pels afins a l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra. El líder de CiU, Artur Mas, la veu poc idònia ja que, segons va dir ahir, «quan Catalunya es planteja reptes, és per guanyar» i veu que «ara una iniciativa així en el conjunt de Catalunya no té l'èxit garantit». Abans, el president d'ERC, Joan Puigcercós, també s'hi havia definit en contra, ja que creu que encara s'ha de dur a terme «un debat» social al país i que és millor esperar la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Els que també es van desmarcar de la proposta van ser el director de les consultes a Osona, Alfons López Tena, i el mateix portaveu de la coordinadora, Uriel Bertran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.