Política

Procés sobiranista

Puigdemont no acceptarà una “suspensió” del càrrec per organitzar el referèndum

El president de la Generalitat assegura al diari italià ‘La Repubblica’ que Madrid “no pot aturar” la votació de l’1-O

Carles Puigdemont es mostra obert a negociar les condicions del referèndum, si fos pactat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat en una extensa entrevista al diari italià La Repubblica que “no acceptaria” la suspensió del seu càrrec per l’organització del referèndum. “Seria un acte polític, no podria acceptar-ho”, diu. Puigdemont defensa que Madrid “no pot aturar” la votació de l’1-O i remarca que el procés és “pacífic”. “No intervindran ni la Guàrdia Civil de Madrid ni els Mossos d’Esquadra catalans”, assegura el president de la Generalitat al rotatiu italià.

Puigdemont confia que “la democràcia espanyola no consentirà la intervenció de la policia a les urnes” perquè donaria una imatge “pèssima”, i avisa que si el govern espanyol intentés impedir la celebració de l’1-0 “entraria en un jardí del qual difícilment podria sortir-ne”.

En la mateixa línia, Puigdemont també ha parlat amb Politico, un influent diari digital especialitzat en política europea, i ha assegurat que “res aturarà” la celebració del referèndum; tampoc la seva suspensió com a president. L’Estat, diu, no podria suspendre prou càrrecs com per prevenir la celebració del referèndum, i tampoc enviaria l’exèrcit si Catalunya declarés la independència.

Tot i que es mostra escèptic, Puigdemont no descarta negociar una sortida alternativa a la independència si hi hagués un nou govern a Madrid. “Si el líder socialista Pedro Sánchez prometés renegociar l’estatus de Catalunya dins d’Espanya i promogués una moció de censura contra el president Mariano Rajoy, això podria canviar el càlcul polític”, detalla a Politico. Reconeix, però, que aquesta opció compta amb poc suport ciutadà.

Puigdemont també es mostra obert a negociar les condicions del referèndum, si fos pactat. Per exemple, el president estaria disposat a acceptar una participació mínima del 55% per poder declarar la independència. Ara bé, Puigdemont es mostra ferm a celebrar el referèndum hi hagi acord o no. Sense acord, recull Politico, “tot el que necessiten és el 50% més 1 per declarar la independència”.

Pel que fa la continuació de Catalunya a la Unió Europea, Puigdemont ha assegurat que la independència no faria que els ciutadans catalans perdessin els seus drets com a europeus. La Unió Europea, creu Puigdemont, els reconeixeria tard o d’hora. Al diari italià La Repubblica, Puigdemont ha admès que en cas que l’independentisme perdés el referèndum de l’1-O es convocarien eleccions anticipades, mentre que si guanyés el ’sí’ s’obriria un “període de transició” fins a l’aprovació de la “nova constitució” catalana. El procés, ha indicat, es faria amb “intel·ligència i habilitat”.

A l’entrevista, Puigdemont també s’ha referit a l’anomenada “operació Catalunya”, assegurant que el govern de Madrid ha utilitzat “jutges complaents, policies corruptes i serveis secrets” per desacreditar l’independentisme. “És un sistema de poder corrupte”, ha afirmat.

Puigdemont ha assegurat que la constitució espanyola és “oberta i generosa”, i hauria de permetre que Espanya fos una “nació de nacions”. Amb tot, explica que el cop d’estat del 23 de febrer del 1981 va canviar les tornes i va fer que per als “funcionaris i buròcrates de l’Estat” la unitat d’Espanya sigui un dogma casi religiós. “És més fàcil discutir amb el Papa l’existència de Déu”, ha indicat al diari italià.

En la mateixa línia, el president ha assegurat que el motiu pel qual el Partit Popular es nega a negociar amb l’independentisme l’encaix de Catalunya dins l’estat és “una qüestió de voluntat política”. L’anticatalanisme, ha dit, “sempre ha ajudat el PP” perquè “dóna vots” fora de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

Feijóo anuncia més manifestacions contra l’amnistia després del 12-M

barcelona
guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona
ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona
Estats Units

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañon
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes