Política

Merkel exhibeix solidesa i promet la plena ocupació si torna a ser reelegida

La cancellera i la CSU bavaresa enterren les diferències amb un programa electoral conjunt

La seguretat i la lluita contra l’atur centren les propostes

Horst Seehofer, el líder de Baviera, va comparèixer juntament amb Angela Merkel en una exhibició d’harmonia com no es veia des de, com a mínim, l’any 2015. Gairebé dos anys de crisi permanent entre el partit matriu de la cancellera, la Unió Cristianodemòcrata (CDU), i la formació agermanada bavaresa, la Unió Socialcristiana (CSU), es van esborrar completament ahir, amb la presentació del programa electoral conjunt amb què Merkel lluitarà per la reelecció, el 24 de setembre vinent.

Les setanta pàgines del document, aprovat per unanimitat per les cúpules dels dos partits, no inclouen el terme límit màxim aplicable a l’arribada de refugiats. Seehofer havia condicionat a la inclusió d’aquesta clàusula el seu suport a una nova candidatura de Merkel i havia arribat a amenaçar de presentar una alternativa pròpia si no era així.

De cop, però, sembla que ja no cal. L’arribada de nous refugiats ha baixat i res fa pensar que es pugui reproduir la situació del 2015, quan Alemanya en va rebre gairebé un milió. Almenys aquesta era l’explicació de Seehofer quan li van demanar les raons de la seva “alta satisfacció” amb el programa.

La CDU/CSU no necessita fer gaires jocs de mans per tornar a guanyar les eleccions generals. Els sondejos auguren ara fins a 15 punts d’avantatge al bloc conservador respecte als socialdemòcrates que lidera Martin Schulz. Potser per aquesta situació d’avantatge, Merkel es va permetre presentar el pla consensuat entre la CDU i el CSU més tard que la resta dels partits. Les claus del programa són objectius a mitjà termini. El principal: la plena ocupació –o atur zero– amb l’horitzó del 2025. És a dir, més enllà de la propera legislatura que pensa continuar liderant Merkel. Per plena ocupació, s’entén, en un país avançat, deixar l’atur per sota del 3%. És a dir, dos punts i mig per sota del 5,5% actual.

La cancellera va recordar que, quan va arribar al poder, l’any 2005, s’havien superat els cinc milions d’aturats. El 2013, n’hi havia tres milions i ara, 2,46 milions. No és un objectiu impossible, va assegurar Merkel, per a qui la solidesa macroeconòmica d’Alemanya es pot traduir en benestar per a tothom. Benestar i seguretat van ser les paraules més repetides per Merkel i Seehofer. S’ampliarà el cos de la policia (15.000 agents més) i es coordinaran millor les tasques de les forces de seguretat i els bancs de dades corresponents. També s’incrementaran els ajuts a les famílies amb fills i es reduiran en uns 15.000 milions d’euros anuals les càrregues fiscals del ciutadà, sense apujar els impostos als rics com vol l’SPD.

Merkel manté el rebuig a fixar un límit per a l’arribada de refugiats. Però, potser com a compensació, dona un to clarament conservador al seu programa. Potser és aquest el preu a pagar a canvi de l’harmonia amb Seehofer.

LES FRASES

Tinc una confiança cega en la cancellera
Horst Seehofer
PRESIDENT DE BAVIERA I LÍDER DE LA CSU
L’objectiu és el benestar i la seguretat per a tothom
Angela Merkel
CANCELLERA ALEMANYA I LÍDER DE LA CDU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Putin avisa que les seves forces estratègiques estan preparades pel combat

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden diu que deixarà d’enviar bombes i munició a Israel si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona