Política

La crònica

Matabosch mesura la tramuntana justa

Pot tornar el festival a Figueres aquell que diu que “qui juga a la ruleta russa de la tramuntana tard o d’hora lleparà”

Durant la inacabable i feixuga feina d’opositar a empordanès d’adopció, he après a no fer-me mai el puta amb un nadiu. Et veuen a venir d’una hora lluny. Si vius al sud i et vols fer el llest citant Pla, has begut oli. Tarden poc a fer-te notar que ja saben que ets foraster. No és gaire diferent si ho intentes amb un del nord traient a passejar la tramuntana. Hauràs llepat també i tindràs prou sort si només et collona carinyosament. Ells, però, saben quan cal recórrer al vent del nord per fer-se entendre.

El circ ha irromput aquest setmana en l’entretinguda vida política figuerenca. El promotor Genís Matabosch ha fet poca fressa els darrers mesos, però no s’ha estat pas gens quiet. La discreció que acompanya tot bon empresari l’ha portat a moure’s sigil·losament mentre a l’Ajuntament de Figueres es debatia la governabilitat de la minoria, que comprometia un pressupost encaixant sensibilitats antagòniques. Per un d’aquest compromisos l’alcaldessa Felip va haver-se de desprendre de la partida de 500.000 euros per iniciar la reforma de la casa Nouvilas on havia d’anar el Museu del Circ, peatge ineludible si es volia mantenir l’atractiu festival: era la condició de Matabosch. En saber la retirada, el promotor va parlar de tristor. Però no va dir més. Va explicar que s’endinsava a acabar la seva tesi i que no tenia pressa. Aquest dimarts, però, tot havia canviat i va dir “prou”. Va quedar clar que Matabosch no ha treballat només amb la tesi. Un cop sabut, les xarxes tornen a bullir com ho van fer durant setmanes posteriors a l’expulsió del PSC del govern i de la fugida d’Unió.

Demanava Carles Fages de Climent al Crist de la Tramuntana que en mesurés la justa perquè eixugués l’herba i no espolsés el blat. L’empordanès Matabosch va treure, aquesta setmana, a passejar el vent del nord. La tramuntana justa. Va avançar sigil·losament sense mirar enrere, dinamitant ponts superats. Pot tornar Matabosch a organitzar el Festival Internacional de Circ a Figueres després d’assegurar que qui “juga a la ruleta russa de la tramuntana tard o d’hora llepa”? El ple extraordinari del circ no servirà per gaire res més que per culpabilitzar-se els uns als altres. Serà culpable qui va afeblir el govern quan tenia la majoria o qui ha adaptat l’opinió a les circumstàncies? No ho sé pas. El cert és que aquells que vivim a l’Empordanet, aquella subcomarca literària que el begurenc Adrià Pujol explica que “no existeix, és un sobrenom que es van inventar els irònics de Figueres”, ens és igual anar a Girona o a Figueres. Els figuerencs tindran l’orgull tocat, però més calés a la caixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]