Política

Primer cara a cara entre Trump i Putin

Els dos presidents valoren “positivament” la reunió que han mantingut aprofitant la cimera del G20 a Hamburg

Acorden una treva al sud-oest de Síria i obrir un “canal bilateral” de comunicació sobre el conflicte a Ucraïna

Els pre­si­dents dels Estats Units i Rússia, Donald Trump i Vla­di­mir Putin, res­pec­ti­va­ment, s’han reu­nit per pri­mera vegada. Tots dos s’han com­promès a impul­sar una treva al sud-oest de Síria i han acor­dat obrir un “canal bila­te­ral” de comu­ni­cació per abor­dar el con­flicte a Ucraïna.

Els dos líders polítics s’han tro­bat aquest diven­dres durant dues hores a Ham­burg apro­fi­tant la seva presència a la cimera del G20 que se cele­bra avui i demà a la ciu­tat ale­ma­nya. Tant Trump com Putin han valo­rat posi­ti­va­ment el seu pri­mer cara a cara.

En una roda de premsa con­junta al final de la cita, El pre­si­dent nord-ame­ricà s’ha mos­trat con­fiat que d’aquesta entre­vista en sor­ti­ran “coses molt bones” per a la relació bila­te­ral dels seus països.

“Putin i jo hem dis­cu­tit diver­ses coses i crec que ha anat molt bé”, ha expli­cat. “Hem tin­gut una molt bona con­versa i òbvi­a­ment segui­rem [en con­tacte]. Espe­rem que hi hagi coses molt bones per a Rússia, els Estats Units i totes les parts impli­ca­des”, ha afe­git

“És un honor estar amb tu”, ha dit Trump a Putin. “Jo també encan­tat de conèixer-te per­so­nal­ment, perquè, encara que hem par­lat per telèfon, mai no és el mateix”, ha res­post el pre­si­dent rus.

La reunió venia pre­ce­dida de polèmica per les decla­ra­ci­ons que Trump va fer el dijous des de Varsòvia, les quals va acu­sar Rússia de jugar un paper “deses­ta­bi­lit­za­dor” a Europa i va adme­tre que el Krem­lin podria haver inter­fe­rit en els elec­ci­ons pre­si­den­ci­als dels Estats Units.

Segons el secre­tari d’Estat dels EUA, Rex Tiller­son, Trump ha pres­si­o­nat Putin sobre la supo­sada ingerència del Krem­lin a les pre­si­den­ci­als nord-ame­ri­ca­nes, una fet que els ser­veis d’intel·ligència d’Estats Units con­si­de­ren pro­vat.

El líder rus ha negat que la ingerència fos orques­trada pel seu govern i ha dema­nat que s’apor­tin “pro­ves” que Rússia va tenir un paper sobre el resul­tat de les elec­ci­ons.

Síria i Ucraïna

Un dels com­pro­mi­sos més pal­pa­bles de la tro­bada ha estat l’apro­vació d’una treva al sud-oest de Síria que té el beneplàcit d’altres països de la regió, segons han expli­cat els seus res­pec­tius titu­lars d’Exte­ri­ors, Tiller­son i Ser­gei Lav­rov.

Tiller­son ha admès que encara que­den per tan­car detalls rela­tius a la segu­re­tat, però ha des­ta­cat la importància de l’alto el foc, que con­fia que es faci exten­si­ble a altres parts de Síria. El cap de la diplomàcia nord-ame­ri­cana ha dit que tant el seu Govern com el rus com­par­tei­xen el desig d’acon­se­guir l’esta­bi­li­tat de Síria, la qual cosa pas­sarà en algun moment per un debat sobre Al Assad. Segons ell, el diri­gent sirià no té cabuda en el futur del país.

Un por­ta­veu del govern de Jordània, Moha­med Momami, ha expli­cat que l’alto el foc s’apli­carà a par­tir del diu­menge a la “línia de con­tacte” acor­dada entre les for­ces lle­ials al règim de Bai­xar al-Assad i les milícies rebels, segons l’agència de notícies ofi­cial Petra.

De la seva banda, el minis­tre d’Exte­ri­ors rus, Ser­gei Lav­rov, ha expli­cat que els dos pre­si­dents han pac­tat obrir un “canal bila­te­ral” de comu­ni­cació entre Was­hing­ton i Mos­cou per abor­dar el con­flicte a l’est d’Ucraïna. L’admi­nis­tració nord-ame­ri­cana nome­narà en breu un repre­sen­tant espe­cial per a Ucraïna, que viat­jarà aviat a Rússia per reu­nir-se amb el seu homòleg rus.

Lav­rov ha pre­ci­sat que els dos pre­si­dents han deci­dit basar-se en els Acords de Minsk i no s’han plan­te­jat alter­na­ti­ves a aquest docu­ment, asso­lit el 2015 entre Rússia i Ucraïna i que esta­bleix un full de ruta per a una sor­tida política al con­flicte.

L’objec­tiu és donar un nou impuls al procés de pau, ja que “totes les parts” coin­ci­dei­xen que la seva imple­men­tació “no està avançat com voldríem”.

La reunió venia pre­ce­dida de polèmica per les decla­ra­ci­ons que Trump va fer el dijous des de Varsòvia, les quals va acu­sar Rússia de jugar un paper “deses­ta­bi­lit­za­dor” a Europa i va adme­tre que el Krem­lin podria haver inter­fe­rit en els elec­ci­ons pre­si­den­ci­als dels Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.