Política

L’opinió DELS EXPERTS

El futur de Catalunya

En els darrers anys molts experts i expertes han realitzat estudis sobre el futur de Catalunya. El seu treball s’ha difós sovint en llibres i publicacions especialitzades, però cal que arribi al gran públic. I això és el que trobaran a El Punt Avui a partir de demà. Hem seleccionat una quarantena d’experts i experts que ens analitzaran aquelles qüestions d el’àmbit econòmic que preocupen els catalans i les catalanes.

Els coordinadors de la sèrie d’articles que comença demà hem participat en dos llibres, els autors dels quals, han intentat esvair dubtes econòmics de futur. Aquest llibres tenen títols semblants, el primer Economia de Catalunya. Preguntes i respostes sobre l’impacte econòmic de l’independència elaborat en el marc de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya (Profit Editorial) i el segon el número extraordinari 2006/1 de la Revista de Catalunya. Impacte econòmic de la independència”. També hem col·laborat en el cicle de conferències “10 temes clau per a Catalunya” organitzat pel Col·legi d’Economistes i, per la seva part David Ros, ha col·laborat en el cicle anomenat Els Empresaris Volem Saber, promogut pel Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya. En conjunt, han participat uns quaranta experts, la majoria economistes, però també juristes, enginyers, empresaris..., que han analitzat temes que preocupen els catalans i les catalanes. Molts d’ells ens acompanyaran diàriament a El Punt Avui en les properes setmanes.

La problemàtica que tractarem abasta molts terrenys, però en comú hi trobarem cinc paraules clau: les persones, l’economia, les empreses, el futur i Catalunya. Si fem un ràpid resum dels temes que ens analitzaran els experts, entendrem com és que hem arribat fins aquí amb les relacions econòmiques amb Espanya, en quin moment es troba l’economia catalana, quin grau de solidesa té, com evolucionarà l’activitat econòmica, quin pes tindran el deute públic de Catalunya i el que puguem heretar d’Espanya, també veurem quin és el marc monetari del Banc Central Europeu perquè el finançament i les transaccions monetàries segueixin amb tota normalitat.

Els experts ens explicaran les oportunitats generals que ofereix el nou estat, els models econòmics de futur, les polítiques econòmiques pròpies i les que es poden posar en marxa en el marc de la Unió Europea. També analitzaran les estructures que tindrà el nou estat, el seu pressupost i la hisenda catalana. I tot això com afectarà les persones? Dedicaran atenció a estudiar l’impacte en el benestar de les persones, els llocs de treball que es crearien com a conseqüència de la independència, quines possibilitats de millora tindran els autònoms, com milloraran totes les pensions, com afectaran les inversions en infraestructures en l’economia i en el transport de les persones, quins beneficis tindrà la pagesia...

I a les empreses? Analitzarem com les empreses podran tenir més finançament i si el preu del mateix millorarà, quin futur tindrà la banca, quins impostos pagarem, ens explicaran com ens ho farem perquè el finançament no sigui tant feixuc per a les empreses i els ciutadans, quins models energètics... Tindrem també una visió del món empresarial sobre el seu futur, com s’han preparat algunes empreses per adaptar-se a la nova situació... Acabarem parlant d’aspectes importants en la separació d’estats. Com es repartiran els passius i els actius. Com s’integrarà Catalunya a Europa i al món.

En la major part de les problemàtiques analitzades sectorialment pels experts trobarem un comú denominador: per atendre adequadament en el proper futur els interessos de les persones i dels sectors d’activitat, Catalunya necessita, en primer lloc, plenes competències i en segon lloc poder administrar els recursos que els catalans i les catalanes generen amb el pagament dels seus impostos i de les cotitzacions socials. Dues condicions que es poden obtenir amb un nou estat.

L’opinió dels experts no ens deixarà indiferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona