Política

terrorisme

investigació

Llibertat provisional per al titular del locutori de Ripoll

El jutge de l’Audiencia Nacional afirma que “no s’ha constatat” que El Karib tingui relació amb el grup terrorista

L’obliga a presentar-se cada setmana al jutjat

La cèl·lula gihadista de Ripoll, formada per dotze persones segons els Mossos, es redueix a deu, segons les últimes resolucions del jutge de l’Audiencia Nacional que dirigeix la investigació dels atemptats a Barcelona i Cambrils. El magistrat Fernando Andreu va dictar ahir llibertat provisional per a Sahal el Karib, de 34 anys i titular del locutori de Ripoll, en considerar que “no s’ha constatat cap relació amb les persones que integrarien el grup terrorista investigat”, llevat de la seva relació laboral de compra de bitllets d’avió a canvi d’una comissió de 5 euros i de l’enviament de diners “en sumes raonables” dels investigats als seus familiars que viuen al Marroc.

No obstant això, el jutge obliga El Karib a presentar-se cada dilluns al jutjat més proper al seu domicili, a facilitar un telèfon de contacte i a no sortir de l’Estat, tal com va ordenar a Mohamed Aallaa, de 26 anys, i també detingut pels Mossos en considerar que era membre del grup terrorista de Ripoll. Aallaa és el titular de l’Audi A3 utilitzat per atemptar a Cambrils, tot i que el jutge va acceptar l’argument del detingut, que va explicar que l’usava el seu germà Said –abatut per un mosso a Cambrils junt amb quatre joves radicals més– però que, per tenir una assegurança més econòmica, ell n’era el titular.

Dimarts el jutge Andreu va prorrogar la detenció d’El Karib 72 hores més perquè els Mossos poguessin trobar indicis clars contra ell. El magistrat no ha esgotat aquest termini en veure els resultats econòmics del seu negoci.

En la resolució d’ahir, el jutge troba “congruent” les explicacions donades per El Karib, que en el seu negoci ofereix la compra de bitllets d’avió a canvi d’una comissió de 5 euros, relat que “coincideix amb les dades recopilades en les diligències”. Per això, va comprar a la companyia Air Arabian dos bitllets d’avió per a Driss Oukabir (el 12 i el 13 d’agost del 2017), empresonat pel fet de formar part del grup de Ripoll, i un per a Abdelbaki es Satty (el 15 d’octubre del 2017), l’imam de Ripoll, considerat el líder del grup i mort en l’explosió d’Alcanar, igual que ho feia amb altres clients. La facturació del locutori és d’uns 59.245 euros des del 2010 fins a l’actualitat. I, El Karib té un saldo de 2.500 euros de mitjana al seu compte, i moviments “normals” pel seu negoci, conclou el jutge.

LES XIFRES

2.500
euros al compte
de saldo de mitjana té l’amo del locutori de Ripoll, normal pel jutge.
2
mossos continuen hospitalitzats
dels catorze que van resultar ferits. Una agent a Cambrils i un altre a Alcanar.

Cap expert en explosius amb ells

La policia catalana avança en les investigacions. Tot i que no es descarten més detencions, ara per ara no s’ha trobat cap persona propera als joves de Ripoll que els hagi instruït en l’ús d’explosius. Ahir els Mossos van confirmar que la segona persona morta al xalet d’Alcanar, on la cèl·lula tenia material explosiu, és Youssef Aallaa. Els nois també van tenir problemes per llogar les furgonetes perquè es requereix dos anys del carnet de conduir, és a dir, 20 anys. Per això, a l’empresa de Santa Perpètua de Mogoda les van llogar Driss Oukabir, de 28 anys, que s’ha desvinculat del grup, i Mohamed Hychami, de 24 anys i mort a Cambrils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.