Política

llei de transitorietat

La Mesa de Parlament omet la llei del Referèndum i la de “desconnexió”

L’ordre del dia no inclou abordar la convocatòria de l’1-O, però sí d’altres temes relacionats amb l’organització del pròxim ple, els dies 6 i 7 de setembre

La Mesa del Parlament ha omès de nou la tramitació de la Llei del Referèndum, així com també la de Transitorietat Jurídica registrada ahir a la cambra catalana per Junts pel Sí i la CUP, a les portes del primer ple del nou curs polític de la setmana que ve. Sembla ser que JxSí no han demanat que la Mesa abordés les dues normes. Així doncs, encara ni han estat admeses a tràmit.

En la seva reunió d’avui, la Mesa del Parlament no ha inclòs en l’ordre del dia ni la Llei del Referèndum, registrada a final del mes de juliol, ni la llei de “desconnexió” amb l’Estat presentada ahir, i ha rebutjat la petició de l’oposició d’un informe jurídic dels lletrats de la cambra catalana sobre les dues normes.

Perquè les dues lleis, la del Referèndum i la de Transitorietat Jurídica, vagin en el ple de la setmana que ve com reclama la CUP, que vol que s’aprovin ja, haurien de ser admeses a tràmit en la pròxima reunió de la Mesa, el dimarts 5 de setembre, o bé convocar-se una Mesa extraordinària o invocar l’article 81.3 del reglament per introduir les dues normes com un nou punt de l’ordre del dia del ple, per a la qual cosa igualment s’hauria de convocar una Mesa extraordinària.

Tampoc es descarta l’opció de celebrar un ple monogràfic extraordinari, com ha apuntat avui mateix el president del grup parlamentari Junts pel Sí, Lluís Corominas, ni que finalment la Llei del Referèndum s’aprovi mitjançant un decret llei del Govern, ja que els temps apressen segons el calendari sobiranista, que preveu celebrar un referèndum d’independència l’1 d’octubre.

I és que perquè es pugui signar el decret de convocatòria del referèndum previst per a l’1 d’octubre i per desplegar tota la logística abans s’ha d’aprovar la Llei del Referèndum.

Malgrat la insistència de la CUP perquè les dues lleis s’aprovin la setmana que ve, fonts de Junts pel Sí valoren el moment oportú, perquè “no estem en una situació normal, ja que hi ha cinc membres de la Mesa investigats”.

De fet, la formació anticapitalista afirma que Junts pel Sí tenia previst incloure a la Mesa del passat 16 d’agost la Llei del Referèndum, però que la suspensió de la reforma del reglament per part del Tribunal Constitucional “els situa en una altra lògica”.

Més allà del contingut de les dues lleis, l’oposició en ple critica la dilació i la tardança en la seva tramitació, situació que qualifiquen d’“anòmala”, ja que quan una proposició de llei és registrada a la cambra catalana “el costum” és que s’abordi en la primera reunió de la Mesa, segons han explicat fonts parlamentàries.

Per això, Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP han instat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a sol·licitar un informe jurídic als lletrats del Parlament perquè es pronunciïn no només sobre el contingut de les lleis, sinó també sobre el procediment que s’està seguint per iniciar la seva tramitació.

No obstant això, la majoria de Junts pel Sí a la Mesa de la cambra catalana ha votat en contra de la sol·licitud de l’oposició



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Picabaralla entre Junts i el govern de TSF i el PSC pel mal estat del Casino dels Nois

SANT FELIU DE GUÍXOLS
iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona
unió europea

Hongria descarta donar suport a Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA bloqueja una norma de Biden per a reduir la contaminació

barcelona
política

La JEC multa el conseller de Salut per visitar hospitals en període electoral

barcelona

Girona prorroga el contracte de llum amb Endesa i Iberdrola

GIRONA
guerra a gaza

Israel no està llest per a evacuar el nord en cas de guerra amb Hezbol·là

barcelona
estats units

El Suprem autoritza avortaments en cas d’emergència a Idaho

barcelona