Política

La renúncia de l’alcalde de Balsareny obre la porta a noves aliances de govern

Gent de Balsareny, que governa en minoria, obrirà converses amb l’oposició

ERC i CiU no descarten pactar entre ells i tampoc un possible govern d’unitat

La decisió de l’alcalde de Balsareny, que dijous va anunciar per sorpresa que plegava i deixava l’acta de regidor, obre la porta a noves aliances de govern en aquest municipi del Bages. El fins ara batlle, Albert Neiro, governava en minoria –quatre regidors– dins de la formació independent Gent de Balsareny (GdB), nascuda dels cercles del 15-M i adscrita a ICV mitjançant la seva marca blanca Entesa. A l’oposició hi ha ERC –quatre regidors– i CiU –ara ja com a PDeCAT, que té tres regidors–. Els números permeten diversos pactes i, de fet, ahir cap dels tres grups va tancar la porta a cap possible aliança. Tampoc a un govern d’unitat.

Segons va explicar Jorge Aguilera –número 2 de GdB– la renúncia de Neiro es farà efectiva en el ple del 28 de setembre. Llavors, s’obrirà un període de deu dies que haurà d’acabar amb la convocatòria d’un ple extraordinari en què el nou regidor de GdB prendrà possessió i s’investirà el nou alcalde. Albert Otero –número 3 de GdB– va explicar que proposaran un alcaldable perquè “com a equip de govern creiem que hem de fer una proposta i perquè, passat el tràngol de dijous, tenim ganes de continuar i ens veiem amb força de fer-ho”. Tot i això, va reconèixer que “tots els escenaris estan oberts” i, en aquest sentit, va afirmar que mantindran converses amb l’oposició, que també està d’acord a parlar-ne, segons van detallar ahir Isidre Viu (ERC) i Noelia Ramírez (CiU). CiU i ERC, però, tampoc van tancar la porta a un pacte que podria deixar GdB a l’oposició. De fet, fa uns mesos CiU ja va proposar a ERC fer una moció de censura que al final no va tirar endavant. Ara, però, cap dels dos veu la proposta “desgavellada”, va dir Isidre Viu. I Noelia Ramírez hi va afegir: “Considerem tots els escenaris.”

Dies clau

Els pròxims dies, doncs, seran clau. Mentrestant, Mariola Fabián –que és la tinenta d’alcalde tot i anar al 4 de la llista– serà l’alcaldessa accidental.

LA XIFRA

11
regidors
té el ple de Balsareny: 4 de GdB, 4 d’ERC i 3 de CiU. En les eleccions, GdB va obtenir dos vots més que ERC.

“La decisió no té res a veure amb l’1-O”

Albert Otero, regidor de GdB, va afirmar ahir que la decisió d’Albert Neiro –que manté el mòbil parat– no té res a veure amb el referèndum i que és per qüestions professionals. Va dir que a Balsareny “es podrà votar” i que estan negociant un escenari “similar” al de Barcelona. També va dir que els tres partits faran un comunicat conjunt a favor de “la llibertat d’expressió” i per “rebutjar la violència” en resposta als actes vandàlics fets per un veí d’extrema dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
unió europea

La ministra d’Exteriors alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona
política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona