Referèndum 1-O
Mestres de la llibertat d’expressió
Ràdio la Mina ignora el requeriment de la Guàrdia Civil i continua emetent l’anunci del referèndum
Els responsables de l’emissora imparteixen cursos als estudis i es neguen a contradir-se quan expliquen què és la llibertat d’expressió
Ràdio la Mina és un dels mitjans de comunicació que en les darreres hores ha rebut la visita de la Guàrdia Civil per instar l’emissora a deixar d’emetre l’anunci del referèndum. L’avís, “en to cordial”, va tenir lloc dilluns. A Ràdio la Mina, però, es continua sentint l’anunci original i la voluntat és mantenir-lo a les ones. El director de l’emissora, Martín Arcos, i la coordinadora de projectes, Núria Arnau, ho tenen molt clar: “Nosaltres informem lliurament de les convocatòries que es fan arreu i no veiem per quin motiu no podem informar de l’1 d’octubre.”
Arnau explica que Ràdio la Mina és una emissora gestionada per una associació sense ànim de lucre i que actua com a taller de ràdio. Als alumnes, sovint joves en risc d’exclusió social, se’ls ensenya com funciona una taula de so, l’art de la locució o com bellugar-se per la xarxa, però de passada s’incideix en aspectes com ara les dinàmiques de grup o el valor de la llibertat d’expressió. “Quins valors els podem ensenyar si deixem d’emetre l’anunci? Que la llibertat d’expressió no existeix?”, subratlla Arnau.
Els dos representants de Ràdio la Mina no amaguen la seva sorpresa pels suports rebuts. De ser una emissora seguida sobretot per veïns del barri i de la ciutat han vist com la seva audiència ha crescut en les darreres hores. Si una piulada de Ràdio la Mina tenia unes 3.000 interaccions, les relacionades amb l’anunci de l’1-0 s’han disparat fins a les prop de 300.000, ahir al matí. Arcos qualifica de “desproporcionada i ridícula” la persecució de l’Estat contra els mitjans i reitera que Ràdio la Mina continuarà informant de qualsevol cita electoral i obrint les seves portes a totes les formacions polítiques.