Política

Un SPD sense perfil propi es desmarca de la cancellera

Els socialdemòcrates defensen el salari mínim i el matrimoni homosexual com a principals aportacions al govern de gran coalició

El partit afronta el risc d’una altra derrota històrica

Els socialdemòcrates alemanys (SPD) arriben a les eleccions de diumenge desgastats i desdibuixats després d’haver compartit quatre anys de govern com a socis minoritaris en el govern de Merkel, i abocats al risc d’encaixar una altra derrota històrica.

En el míting de final de campanya a la Gendarmenmarkt, la plaça més bonica de Berlín, el candidat a la cancelleria federal, Martin Schulz, va reivindicar els mèrits de l’SPD en el govern de gran coalició amb els conservadors de Merkel –la introducció del salari mínim i la legalització del matrimoni homosexual (aprovat aquesta legislatura, per cert, amb el vot contrari de l’actual cancellera)– i es va esforçar a destacar les diferències amb els socis majoritaris de la CDU. En aquest sentit, va reivindicar una sensibilitat més gran en l’àmbit social –defensant més despesa pública en serveis bàsics, per exemple– i un rumb més decidit en política exterior. Davant d’un públic més aviat gran i de mitjana edat, l’expresident del Parlament Europeu va reconèixer que, tot i la bona marxa de l’economia alemanya (menys atur i més creixement), “la riquesa no ha arribat a tothom” i va reiterar el que ha estat el leit-motive de la seva campanya: una lluita més decidida contra els desequilibris socials i una defensa ferma de la igualtat d’oportunitats. Entre el públic, Sarah, de 29 anys, aplaudeix les posicions de Schulz i les seves propostes per millorar la contractació de joves. No està segura si l’SPD repetirà la gran coalició amb la CDU si queden segons a les eleccions. “No ho sé. S’hauran de llegir els resultats. Però penso que és millor estar dins del govern que fora, tens més possibilitats d’influir”, opina. No pensa el mateix Heino, un jubilat que segueix el míting. Per Heino, Schulz no s’ha bolcat prou en la campanya i considera que a l’SPD li aniria bé passar un temps a l’oposició per “refrescar-se” i convertir-se en un partit “més competitiu”.

Molts analistes consideren que Schulz s’ha equivocat en campanya posant l’accent en la justícia social en un moment en què l’economia alemanya és l’enveja d’Europa. Tampoc ha ajudat el fet de voler repetir com a líder de l’SPD encara que el partit encaixi un revés a les legislatives. “Qui votarà un candidat que sembla d’entrada acceptar ja la seva derrota?”, es preguntava el diari Tagespiegel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ