Millo avisa als directors d’instituts que no permetin actes vinculats a l’1-O
El delegat del govern espanyol els adverteix que podrien incórrer en “responsabilitats penals”
Assegura que autoritzar l’ús dels edificis pot suposar cometre delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha avisat als directors d’instituts que no poden permetre actes vinculants amb el referèndum de l’1-O i els adverteix que podrien incórrer en responsabilitats “penals” si ho fan.
Ho ha fet en una carta dirigida als directors dels instituts d’educació secundària, on diu que és el “deure” dels poders públics complir amb les resolucions del Tribunal Constitucional (TC), que recorda que va suspendre tant la llei del referèndum com la convocatòria del mateix.
Per això, diu als directors que no poden portar a terme cap actuació, ni que sigui de forma “tàcita”, que permeti l’ús dels edificis per a l’1-O i alerta que fer-ho podria incórrer en delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públic.
Afegeix que el compliment d’eventuals instruccions dictades per qualsevol autoritat política o administrativa “no els eximiria” d’aquestes responsabilitats.
En la carta Millo enumerant les resolucions del TC mitjançant les quals “es declaren contràries a l’ordre constitucional” les resolucions i acords del Parlament sobre el referèndum. Davant d’això, recorda als directors “la importància que des del centre que dirigeix no s’adoptin acords o es portin a terme actuacions que poguessin contravenir les resolucions del TC, tals com permetre la utilització del centre docent per a al promoció o realització d’actes vinculats amb la celebració de la consulta contrària a l’ordre constitucional”.
Afegeix que entre aquestes actuacions es trobaria “la posada a disposició a autoritats o terceres de les claus o cis d’accés als locals”:
El delegat del govern espanyol subratlla que la disposició addicional quinzena de la llei d’educació determina expressament que els centres “no podran destinar-se a altres serveis o finalitats sense autorització prèvia a l’administració educativa corresponent”. Segons ell, no resulta d’aplicació a aquest supòsit la normativa electoral del referèndum, ja que el procés convocat ha estat “expressament declarat il·legal” i, per tant, “qualsevol ús social dels edificis i instal·lacions dels centres fora de la jornada electoral ha de ser autoritzat pels directors”.
Millo els recorda que l’exercici d’aquesta competència per part del director “inclou el control de la legalitat” dels usos i activitats que es pretenguin portar a terme i, conseqüentment, l’“assumpció de les corresponents responsabilitats jurídiques en cas d’autoritzar-se o consentir-se, per acció o omissió, qualsevol activitat il·legal en els centres que dirigeixen”.
Insisteix que l’atorgament de qualsevol autorització expressa o presumpta per a usos no docents dels centres requereix que realitzin una “prèvia comprovació de la licitud de les finalitats” a les que vagin a destinar-se les dependències escolars.