Política

Setge al procés sobiranista

La denúncia per sedició pel 20-S recau en la jutge de l’AN Carmen Lamela

És la magistrada que va veure caràcter terrorista en una baralla de bar a Altsatsu on van ser agredits dos guàrdies civils i en uns aldarulls a Pamplona

Lamela també porta el cas de Sandro Rosell

La jutge de l’Audiència Nacional (AN) espanyola Carmen Lamela serà l’encarregada de decidir sobre la denuncia de la Fiscalia per sedició arran de la mobilització del 20-S.

La denúncia li havia tocat per repartiment aquest mateix divendres al Jutjat Central d’Instrucció número 2, del qual n’és titular el jutge Ismael Moreno. Però el degà de l’Audiència, Santiago Pedraz, va acordar que finalment es remetés a Lamela, del Jutjat número 3, perquè la data dels fets corresponia a la setmana en que aquesta estava de guàrdia.

La denúncia de la fiscalia, signada pel tinent fiscal de l’AN Miguel Ángel Carballo, no va adreçada contra ningú en concret però esmenta expressament l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural i els seus presidents, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, per cridar a la mobilització “conscients que dificultarien la intervenció policial”. La Fiscalia considera que s’han impulsat “mobilitzacions generalitzades” per “imposar el referèndum independentista inconstitucional per la força de la intimidació, fent saber a l’Estat la seva intenció i capacitat per actuar, inclús violentament, davant una eventual oposició”. Una actitud que, segons el ministeri fiscal, seria constitutiva del delicte de sedició, amb penes de presó que van dels 8 als 15 anys, segons els casos.

Casos controvertits de terrorisme i el de Rosell

Lamela és la mateixa magistrada que va veure com a delictes de terrorisme una baralla en un bar d’Altsasu (Navarra) el passat 15 d’octubre, on van resultat agredits dos agents de la Guàrdia Civil fora de servei i les seves parelles. La jutgessa va processar nou joves com a partícips directes en l’agressió per terrorisme amb concurs ideal amb delictes d’atemptat, odi i lesions. Una decisió que ha generat reaccions al territori.

També va apreciar caràcter terrorisme en els aldarulls que van tenir lloc al casc antic de Pamplona el passat 11 de març per acceptar-ne la competència de l’Audiència Nacional. Segons el seu judici, lluny de ser un acte aïllat de desordres públics van ser un conjunt d’accions violentes concertades per un grup de joves.

D’altra banda, Lamela va arxivar pocs mesos després d’arribar a l’AN una denúncia de la Fiscalia contra l’Ajuntament de Premià de Dalt per una moció de suport a una resolució independentista del Parlament.

A més de casos polítics o de suposat terrorisme, Lamela també instrueix investigacions de corrupció com la que afecta l’expresident del Barça Sandro Rosell, al qual va enviar a presó el passat 25 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona