Política

Dues noves humiliacions posen en dubte el lideratge del president dels EUA

Trump encaixa el primer revés electoral i rep un avís de les seves bases

Els republicans abandonen la idea de reforma sanitària per manca de suport

Donald Trump ha patit en les últimes hores dues noves patacades que posen en dubte el seu lideratge. L’enèsim intent d’aprovar una nova reforma de salut per eliminar l’anomenada Obamacare va tornar a fracassar, però el cop més fort el van donar les pròpies bases trumpistes, propinant al president la primera derrota electoral quan tot just fa vuit mesos que és a la Casa Blanca.

En les primàries republicanes per omplir una vacant al Senat per Alabama, Trump havia apostat per Luther Strange, un candidat de l’establishment. Les bases trumpistes, liderades per l’exestrateg presidencial i supremacista blanc Steve Bannon i l’ala més dura del nacionalisme proteccionista que va alçar el magnat fins al Despatx Oval, apostaven per Roy Moore, un exjutge qüestionat per la seva ortodòxia religiosa i comentaris fora de to, i que a l’últim míting de campanya s’hi va presentar amb un revòlver a la mà.

La victòria de Moore va ser incontestable, enviant un senyal d’alarma a la Casa Blanca: les bases trumpistes no volen res que surti de l’aparell republicà de Washington, i si el president s’hi alia, perdrà.

Va ser la primera derrota de Trump en les convocatòries de comicis extraordinàries per omplir vacants al Congrés, i una humiliació que va obligar-lo a esborrar totes les piulades fetes en favor de Strange, i posar tota la carn a la graella per donar suport a Moore, que sempre s’ha declarat fanàtic del president.

El desastre a Alabama, on Trump va obtenir dos terços dels vots en les presidencials, va ser la cirera del pastís d’un dia horrorós per al president, que havia començat amb la confirmació de la incapacitat dels republicans de fer pinya amb el lideratge del partit i aprovar una llei de reforma sanitària que posés fi a l’Obamacare. L’últim esforç, amb el text més conservador de tots els presentats, tampoc va funcionar, i ara sí que una vegada per totes van haver d’assumir que no podran complir una promesa que arrosseguen des de fa set anys. Almenys tres senadors republicans s’hi oposaven frontalment, i mitja dotzena més tenien dubtes.

Nou objectiu: reforma fiscal

Els republicans necessiten com més aviat millor bones notícies. La inhabilitat d’aconseguir una victòria legislativa esperen trencar-la ben aviat amb l’aprovació d’una reforma fiscal, un altre dels temes promesos fins a l’extenuació i que es converteix de totes totes en el nou focus d’atenció. Ahir, Trump i els líders conservadors al Congrés van presentar les línies mestres d’un pla que està pensat per beneficiar la classe mitjana, tot i que el més rellevant és la retallada d’impostos a empreses (del 35% al 20%), i el dubte de si beneficiarà els més rics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DINAMARCA

El mòbil polític no és la hipòtesi prioritària en l’atac a la primera ministra danesa

BARCELONA

Israel rescata quatre ostatges vius enmig de nous atacs que causen més de 200 morts a Gaza

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Condemna unànime a l’atac a la líder danesa, que pateix danys cervicals lleus

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Itàlia, Letònia, Eslovàquia i Malta ja voten a les europees

BARCELONA

“Queda constituït el Parlament de Catalunya”

Banyoles
David Madí i Cendrós
Empresari i autor del llibre “Merèixer la victòria”

“El nostre esforç és resistir, però resistir és el contrari de guanyar”

Barcelona
eleccions europees del 9-J

L’amnistia i el Parlament, al centre de la campanya

barcelona
Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Guerra a Europa

Macron anuncia l’enviament d’instructors francesos a Ucraïna

Barcelona