Política

Rússia

‘Nezavisimost’

Tant els canals de televisió públics com els privats van dedicar espais destacats en els informatius a la tensió que es va viure

Nezavisimost (independència) és una paraula que s’ha vist i sentit bastant aquests dies als mitjans russos. No només en el context de l’1-O: també per la consulta que el Kurdistan iraquià va celebrar el passat 25 de setembre. Més enllà del rebombori creat interessadament per determinades capçaleres de premsa de Madrid sobre suposades “interferències russes” al procés català, la realitat és que altres temes –des de les relacions bilaterals amb els EUA i Ucraïna fins a la guerra a Síria i la crisi nuclear a la península de Corea– l’han igualat i fins i tot superat en espai concedit pels mitjans. Ahir, però, el referèndum català va guanyar com a tot arreu en protagonisme, especialment després de la violència emprada pels agents de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil al Principat.

Tant els canals de televisió públics –Pervy Kanal (primer canal) i Vesti (notícies), el canal 24 hores– com els privats –RenTV, NTV i Dozhd– van dedicar espais destacats en els seus informatius a la situació de tensió viscuda davant els col·legis electorals catalans. Les dues grans agències de notícies, RIA Novosti i TASS, van desplegar un dispositiu especial, com també ho va fer la polèmica televisió internacional, RT, amb equips sobre el terreny i retransmissions en directe. El diari Kommersant publicava en la seva edició digital una peça sobre els esdeveniments del dia, incloent-hi el vídeo de les agressions de la Policía Nacional a l’institut Pau Claris de Barcelona. “Policia contra el poble”, titulava Nóvaia Gazeta (oposició) un reportatge des de Barcelona signat per Iuri Safronov i amb testimonis locals. Des de Rossískaia Gazeta (govern) fins a Meduza (oposició, amb seu a Riga), el referèndum va tenir bona cobertura, amb especial èmfasi en el periodisme ciutadà de les xarxes socials.

A les tres repúbliques bàltiques (Estònia, Letònia i Lituània), que recentment han celebrat l’aniversari de la restauració de la seva sobirania política i independència de la Unió Soviètica, el procés en general i el referèndum han estat seguits amb especial atenció i en general amb simpatia cap als catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia