Política

Violència policial durant l'1-O

Vic aprova una moció per declarar no grat Enric Millo

El ple condemna la violència del govern espanyol i les paraules de Felip VI sobre el referèndum

Fonollosa aprova per unanimitat una declaració de rebuig al rei, a Rajoy, Millo, Pérez de los Cobos, ministres i la Guàrdia Civil

Els grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Vic PDeCAT-Unió, ERC-Som Vic, Capgirem Vic, Vic per a Tots i el regidor no adscrit Benjamí Dòniga (amb l’abstenció de Plataforma Vigatana), van aprovar per la via d’urgència al ple d’ahir una moció de condemna a la violència injustificada durant el referèndum de diumenge. Entre altres punts es demana la dimissió del delegat del govern d’Espanya a Catalunya, Enric Millo, i declarar-lo persona non grata al municipi de Vic.

La moció de Vic, que parteix d’una proposta de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) que en els propers dies es preveu que aniran aprovant diversos ajuntaments, ha incorporat petites modificacions dels grups municipals com ara la condemna de les paraules del rei Felip VI de dimarts. El text aprovat exigeix la retirada de tots els efectius del Cuerpo Nacional de Policía i la Guàrdia Civil “enviats per impedir l’exercici democràtic de votar en un referèndum” i demana que el govern de l’Estat “assumeixi totes les responsabilitats pels danys personals i materials”. També es dona suport a les institucions i al govern català i es demana la mediació i suport de la comunitat internacional.

A Fonollosa, també

L’Ajuntament de Fonollosa va aprovar ahir per unanimitat (ERC i PDeCAT) declarar persones no grates el president espanyol, Mariano Rajoy; tots els ministres, el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo; el coronel Diego Pérez de los Cobos i el rei Felip VI “com a responsables de la repressió i danys ocasionats al nostre poble”. També al cos de la Guàrdia Civil “com a braç executor” dels danys. A més, l’Ajuntament va anunciar que denunciarà els fets a la justícia.

El nucli de Fonollosa, de 251 habitants, és un dels indrets que va visitar la Guàrdia Civil durant el referèndum. Setanta agents van irrompre a l’ajuntament causant danys materials, valorats en 7.000 euros, i ferides a veïns. L’Ajuntament demanarà al govern espanyol que assumeixi les despeses. La declaració també condemna la violència dels cossos de seguretat, reconeix “el coratge” dels ferits i la tasca dels Mossos, mostra el suport als alcaldes que també van patir la repressió, denuncia “el cinisme i la manipulació” del govern espanyol, exigeix a la Unió Europea una resposta i agraeix el suport rebut.

Volen una plaça 1 d’Octubre a Solsona

m.v

El PDeCAT de Solsona demana al ple de l’Ajuntament que la plaça de la sala polivalent, que diumenge va ser seu del col·legi electoral pel referèndum, passi a denominar-se “plaça 1 d’Octubre”. El grup municipal que encapçala Marc Barbens ha entrat una proposta de resolució en què fa aquesta petició per “guardar a la memòria de la ciutat la mobilització sense precedents que va realitzar la ciutadania per defensar el referèndum de l’1 d’octubre en aquest indret”. També es vol posar en valor el pacifisme del país “davant la brutalitat dels atacs perpetrats per l’Estat espanyol”. ApS-CUP va fer un procés participatiu al carrer el 3 d’octubre, durant les mobilitzacions contra la repressió, en què ja va preguntar als veïns com volien denominar aquest espai. Va guanyar el nom de plaça 1 d’Octubre per 198 vots dels 326 que es van recollir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.