Política

Procés sobiranista

1-O

ERC trenca el pacte amb el PSC al Consell del Montsià

Els republicans han perdut la confiança al president de l’ens i anuncien que busquen suports per fer una moció de censura

L’agrupació d’ERC a Móra la Nova força el trencament amb el PSC a l’Ajuntament

Els nou consellers d’ERC al Consell Comarcal del Montsià van abandonar ahir el govern per la pèrdua de confiança al president de l’ens, el socialista Francesc Miró, que ha quedat en minoria (el PSC té cinc consellers). Tot i que ERC sosté que hi ha hagut diversos episodis de “deslleialtat”, el detonant es va produir quan Miró va comunicar a la policia que havien arribat al Consell uns cartells del referèndum de l’1-O, perquè els requisés. Uns cartells que l’AMI enviava a nom de la vicepresidenta del Consell, Carme Navarro.

ERC va reclamar al PSC que rellevés Miró per un altre càrrec per tal de mantenir el pacte, un relleu que no ha estat acceptat pels socialistes, que el 2015 van pactar al Consell del Montsià amb ERC i es van repartir la presidència dos anys cadascun. “La relació amb la resta de consellers del PSC és bona, però estem en desacord amb les accions de Miró”, va dir Navarro. En aquest sentit, ERC ha obert converses amb la resta de grups comarcals per presentar una moció de censura. “Vam cedir la presidència al PSC perquè fèiem un pacte en benefici de la comarca i aquesta serà la prioritat si tanquem un altre acord”, va assenyalar Navarro. ERC podria tancar en els pròxims dies un pacte amb el PDeCAT, que té nou consellers, i cedir-los la presidència.

També s’ha trencat el pacte de govern municipal entre ERC i el PSC a l’Ajuntament de Móra la Nova. L’agrupació local d’ERC lamenta la falta de crítica del PSOE i el PSC a les càrregues policials de l’1-O, que també va patir el municipi. Els republicans continuaran governant, però en minoria.

D’altra banda, el PDeCAT descarta, ara per ara, un possible trencament del pacte de govern amb el PSC a la Diputació de Tarragona. Segons fonts del partit independentista, “la Diputació s’aïlla dels problemes que hi pugui haver en els ajuntaments pel fet que és una institució més de gestió de recursos, que no entra tant en el debat polític”, van assenyalar ahir. En altres ajuntaments de municipis grans, com els de Cambrils i el Vendrell, els pactes es mantenen, també de moment, estables.

Valls treu el retrat del rei de la sala de plens

a.p

El retrat del rei Felip VI ha deixat de presidir la sala de plens de l’Ajuntament de Valls. La decisió, presa per l’alcalde, Albert Batet (PDeCAT), es va visualitzar dilluns en la celebració del primer ple des de l’estiu, i va provocar les queixes del regidor del PP, Francesc Caballero, que va subratllar que l’absència del retrat “pot ser motiu d’impugnació del ple”. Batet, per la seva banda, va defensar que la decisió de treure el retrat de Felip VI s’ha pres en referència a l’expressat pel monarca en el missatge televisat del dia 3 d’octubre. “Va abdicar dels catalans i dels vallencs en aquest discurs, ja que no va recordar ni cap dels ferits ni dels més de dos milions de catalans que volen la independència”, va afirmar Batet, que va subratllar que el rei “no va fer la seva funció, que és fer de mediador”. L’alcalde vallenc va dir que la decisió s’ha pres “en defensa de la democràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona