Política

Trump apunta a l’Iran

El president nord-americà exigeix la introducció de canvis en l’acord nuclear i amenaça d’estripar-lo

Sancions a la Guàrdia Revolucionària iraniana per patrocini del terrorisme

Donald Trump va dictaminar ahir que l’Iran ha comès “múltiples violacions” de l’acord nuclear i, en conseqüència, va obrir la porta no només a reimposar sancions a Teheran, sinó també a retirar-se d’un pacte que ja fa temps que qualifica d’“horrorós”, “profundament controvertit” i “unilateral”.

La decisió, anunciada en un discurs televisat, era altament esperada en una nova maniobra per esquinçar i desfer el llegat del seu predecessor, Barack Obama. El pacte nuclear, signat entre els cinc membres amb dret de vet al Consell de Seguretat de l’ONU, Alemanya, la Unió Europea i l’Iran, havia de servir per evitar l’evolució del programa atòmic de Teheran.

Tot i que les anàlisis tècniques certifiquen que s’estan complint les clàusules, Trump va concloure que el “fanàtic” i “radical” règim iranià, una “dictadura” que s’ha convertit en el “principal estat patrocinador del terrorisme”, està en procés de provocar més “violència”, “mort i caos” a la regió i al món. “No discutim que compleixin la part tècnica de l’acord”, havia dit anteriorment el secretari d’Estat, Rex Tillerson. El que l’administració nord-americana denuncia és que “no els és difícil”, als iranians, complir el pacte i, amb això, sostenen, es permet que puguin avançar en la proliferació de míssils i el patrocini del terrorisme.

“Ens assegurarem que mai adquireixin armament atòmic”, va prometre Trump. La “no-certificació” del compliment no significa, però, la sortida del pacte. Els EUA “mantenen el compromís”, però volen enviar un “missatge dur”. El desig del president dels EUA és clar: exigir al Congrés i als aliats del pacte que corregeixin els “greus defectes” de l’acord, especialment en les “dèbils inspeccions” que es permeten i la no-revisió del programa de míssils balístics iranià.

La proposta, explicada per Tillerson, és que s’estableixin línies vermelles clares que siguin detonants per imposar sancions automàtiques. Si això no fos possible, els EUA es retirarien de l’acord, una decisió que podria arribar “en qualsevol moment”. L’Iran ja ha dit que no renegociarà el text.

Preocupació europea

La pressió de la “nova estratègia” va començar ahir mateix, amb el Departament del Tresor nord-americà sancionant la Guàrdia Revolucionària iraniana per vincles, patrocini i finançament d’activitats terroristes. “Estem molt insatisfets amb l’Iran”, va dir Trump. “S’han de comportar de manera molt diferent”. Els aliats europeus van mostrar-se “preocupats per les possibles implicacions” de la decisió. Israel va lloar el “coratge” de Trump.

LA DATA

14.07.15
L’Iran
firma l’acord nuclear amb el Grup 5+1 (Estats Units, Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya).

Comença el desmantellament de l’‘Obamacare’

Víctor Sancho

Trump amenaçava de deixar caure el sistema de salut impulsat per Obama –el conegut com a Obamacare– per demostrar el “malson” que aquest programa suposa per als nord-americans, i ahir va decidir accelerar el procés per empènyer el sistema sanitari cap al caos.

Amb un Congrés controlat pels republicans incapaç de complir la promesa de “derogar i substituir” l’Obamacare, el president va signar un decret per permetre a les asseguradores oferir paquets de salut més precaris, amb menys cobertures mínimes i a menor preu, un fet que inevitablement comportarà que les assegurances més completes i amb millors condicions, ideals per aquells que tendeixen a estar malalts –pacients amb malalties cròniques o vells– hagin de pagar molt més. Per si això no fos prou, el govern nord-americà va decidir aturar tots els subsidis federals a les assegurances al·legant que és una pràctica il·legal, cosa que farà que els preus escalin. “Això només és el principi. Els pròxims mesos prendrem noves mesures que alleujaran i donaran més llibertat”, va assegurar Trump, que fa una setmana encara apostava per una solució legislativa. Els demòcrates van retreure al president el seu govern a cop de decret i el van acusar de voler “sabotejar” el sistema sanitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

La policia desallotja manifestants propalestins de Science Po

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
unió europea

La ministra d’Exteriors alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona
política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona