Política

aplicació del 155

El PDeCAT i ERC supediten els acords locals amb el PSC al suport final al 155

Marta Pascal veu difícil justificar governs amb partits que volen eliminar les institucions d’autogovern

No hi ha directrius de partit i s’estudiarà cas per cas

L’aplicació o no de l’article 155 i el possible suport explícit, o no, del PSC seguint les directrius del PSOE marcaran també el futur dels pactes locals que han sobreviscut a tot aquest procés i que tenen com a protagonistes els socialistes, el PDeCAT i ERC. La coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, va assegurar ahir al matí que “ningú entendria que es pogués governar amb partits que donen suport al fet que desapareguin l’autonomia i les institucions d’autogovern”. Va fer aquestes declaracions abans de la trobada a la tarda amb uns 200 caps de llista i la direcció a Barcelona per revisar els pactes locals, en què es va anar desgranant cada cas en particular, tenint en compte per exemple el grau d’implicació del PSC en cada municipi en l’organització del referèndum.

De moment la formació ha optat per no donar cap directriu clara de partit, ja que encara és aviat i s’esperaran a pronunciar-se fins que es produeixi la votació al Senat, és a dir, fins divendres. Si el PSC l’avala, el PDeCAT es veurà obligat “a fer una anàlisi molt concreta” dels acords amb els socialistes, va assegurar Pascal. Això explica que de moment es mantinguin els acords a Girona, Terrassa o Vilafranca del Penedès, en alguns dels casos molt pressionats pels grups de l’oposició, especialment ERC, perquè trenquin. A Girona, els republicans proposen un govern de concentració incloent-hi la CUP.

De fet, el portaveu nacional d’ERC, Sergi Sabrià, també va admetre ahir que estan treballant en tots els casos en què hi ha acords amb el PSC, tot i tenir-ne menys, perquè “és obvi que no podem tenir acords amb aquells que ataquen les nostres institucions”. En alguns indrets, com a Vacarisses, han estat els mateixos regidors del PSC els qui han fet el pas, i en d’altres, com a Lliçà d’Amunt, Barberà del Vallès o el Montsià els republicans han abandonat el govern els últims mesos durant tot el procés.

El PDeCAT té clar que hi ha regidors i alcaldes socialistes “absolutament incòmodes amb la línia del PSOE” d’avalar l’estratègia del govern estatal, com és el cas precisament del de Terrassa, Jordi Ballart, que fa uns dies que està en silenci i governa en minoria amb el PDeCAT, tot i que durant el mandat va rebre l’oferiment de Terrassa en Comú (TeC), que va refusar, i podria perdre l’alcaldia –si no la deixa abans– amb una moció de censura impulsada per TeC-ERC, la CUP i el PDeCAT. A Molins de Rei, l’alcalde i diputat al Parlament, Joan Ramon Casals, també va anunciar que revisarà el pacte amb els socialistes els pròxims dies i, en canvi, el de Premià de Mar, i president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, es va mostrar reticent a trencar-lo com va fer el PDeCAT els últims mesos a Pineda, Mataró, Mollet, Esplugues o Altafulla.

En altres ciutats com ara Mataró l’ambigüitat del PSC entorn de l’aplicació del 155 reobria la porta a la possibilitat d’articular una moció de censura. I en municipis com ara Lloret, ERC i el PDeCAT fan confiança al PSC.

Els socialistes crítics, expectants

Els alcaldes del PSC impulsors del manifest contra l’aplicació de l’article 155 –els de Terrassa, Jordi Ballart; Santa Coloma, Núria Parlon; Granollers, Josep Mayoral, i Castellar, Ignasi Giménez– han decidit, després de l’executiva nacional del partit, no fer declaracions per poder valorar la situació i tornar a mostrar una posició unitària. Ballart fa dies que està en silenci des que va anunciar que deixaria l’alcaldia si s’aplicava el 155 amb el suport del PSOE. Però en aquest temps també han anat recollint suports i adhesions d’altres alcaldes i alcaldesses, com ara el de Blanes, Miquel Lupiáñez, que amenaça de deixar el partit, o els de Calafell, Esparreguera, Sant Andreu de la Barca, Rubí o Castellbell, a més de diversos regidors –Sant Cugat o Sabadell–, governs com el de Tiana, grups municipals com el de Gelida o el secretari d’organització del PSC a Manresa, que deixarà el càrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona