Setge al procés sobiranista
Resposta al carrer: “Vaga general!”
El Parlament va ser el punt de concentració de milers de persones que ahir van sortir al carrer a Barcelona per protestar contra l’empresonament dels consellers
La consigna més corejada pels manifestants va ser a favor d’aturar l’activitat econòmica del país
L’Ajuntament de Girona anuncia la suspensió dels concerts de les Fires de Sant Narcís
Els ciutadans de Catalunya van respondre ahir de manera multitudinària, contundent i, una vegada més, pacífica, a l’impacte de la notícia de l’empresonament de mig govern de la Generalitat de Catalunya. Totes les capitals del país van viure manifestacions que van tenir l’epicentre al parc de la Ciutadella de Barcelona, davant del Parlament, on els milers de persones concentrades van corejar insistentment la consigna de “vaga general”. Entre els presents, hi havia el convenciment que, després de tantes manifestacions pacífiques que han tingut com a resultat l’empresonament dels líders de l’ANC i d’Òmnium i els consellers, ara cal canviar l’estratègia amb accions també pacífiques però de més impacte i, amb aquesta lògica, el clam de “vaga general” va ser unànime, no només a Barcelona, sinó també en moltes altres ciutats del país.
Amb aquests crits van ser rebuts els actors Joel Joan i Carme Sansa, que eren els encarregats de llegir el manifest, redactat per l’Assemblea Nacional, i que van afegir la seva veu al clam de “vaga general”. El manifest reclamava la llibertat dels empresonats i feia una crida als partits i als ciutadans a participar en les eleccions del dia 21 de desembre “per no deixar-nos prendre les nostres institucions”.
Després de la lectura del manifest, van prendre la paraula diversos representants polítics que es van desplaçar fins a la Ciutadella i que també van fer ser seu el clam d’aturar el país. Aquest va ser el cas de l’exconsellera Neus Munté, que es va mostrar convençuda que el país sabrà “canalitzar aquesta ràbia i determinació amb mobilitzacions i aturades”.
En la concentració del Parlament, hi havia tres expresidents de la institució, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, i representants de diverses forces polítiques sobiranistes. Un dels més aclamats va ser Albano-Dante Fachin, a qui la gent va reconèixer la seva defensa del moviment sobiranista davant dels retrets i desautoritzacions que ha rebut aquests últims dies de la direcció espanyola de Podem. Diversos diputats de la CUP com ara Albert Botran i Carles Riera, el regidor d’ERC a Barcelona Alfred Bosch, l’exalcalde Xavier Trias i el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello també hi van ser presents.
La manifestació a la Ciutadella va ser convocada a les set de la tarda. L’hora i el lloc van fer que la gent hi anés arribant de mica en mica fins a omplir completament la gran esplanada i els jardins que hi ha davant del Parlament. Una hora després de l’hora convinguda, la gent encara arribava a riuades a través del passeig dels Til·lers. L’ambient era de gravetat i els crits dels manifestants convidaven els polítics i el moviment sobiranista a no fer “ni un pas enrere”. La justícia també va ser el centre de la ira dels concentrats, amb lemes com No és justícia, és un cop d’estat.
Al mateix temps que els barcelonins feien cap al parc de la Ciutadella, arreu del país s’organitzaven manifestacions per demanar l’alliberament dels consellers enviats a la presó. A la ciutat de Girona, on l’Ajuntament va decidir suspendre els concerts de les Fires de Sant Narcís “com a mostra de rebuig a l’empresonament dels consellers del govern”, es va viure una protesta gegantina, amb més de 10.000 persones concentrades davant dels jutjats i a la plaça del Vi.
La gent cridava a favor de Puigdemont recordant que “és el nostre president” i alhora clamava per una vaga general. A la ciutat de Figueres, es va demanar la llibertat per als empresonats i es va esbroncar de valent el conseller Santi Vila, veí de la localitat, que molts van qualificar de “botifler”.
A Tarragona, més de 6.000 persones van col·lapsar la plaça de la Font, on van demanar, sobretot, la paralització del país a través d’una vaga general. També es van sentir crits a favor d’una llista unitària de cara al 21 de desembre.
També a Lleida, amb 3.000 persones, i en altres capitals de Ponent, les concentracions van ser multitudinàries. Així mateix, a Berga es van congregar un miler de persones, 2.000 a Igualada, unes 4.000 a Manresa i 2.000 més a Mataró. A Vic, la plaça Major va quedar petita, i a Blanes, centenars de persones van sortir al carrer amb cartells i pancartes per demanar la llibertat dels presos polítics.
A Montcada i Reixach, les desenes de concentrats van allargar la protesta fins a quarts de deu de la nit, quan es van dirigir a l’estació de tren per rebre el diputat Joan Josep Nuet, de CSQP, membre de la Mesa del Parlament, que venia de Madrid i que haurà de tornar a declarar davant del Tribunal Suprem la setmana que ve.
Les accions de protesta d’ahir van començar moltes hores abans, a les dotze del migdia, quan milers de persones van seguir la convocatòria de concentrar-se davant dels llocs de feina o davant dels ajuntaments de tot Catalunya per reivindicar Carles Puigdemont com a president legítim del país, per rebutjar la causa judicial contra el govern i per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
A la plaça Sant Jaume, s’hi van concentrar unes 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, en una mobilització que va presidir l’alcaldessa Ada Colau i tot el consistori, situats darrere d’una gran pancarta amb el lema Democràcia i llibertat presos polítics.