Política

Schulz posa condicions al seu suport a Merkel

El líder de l’SPD es resisteix a acceptar un acord de gran coalició que divideix el partit

Els conservadors pressionen

Un Martin Schulz a la defensiva i enfadat va ser l’encarregat de donar alguna informació, ahir, sobre els resultats del diàleg mantingut la nit abans al més alt nivell possible –entre ell, com a líder socialdemòcrata; la cancellera Angela Merkel, el bavarès Horts Seehofer i el president Frank Walter Steinmeier– per mirar de desbloquejar la formació d’un nou govern a Alemanya.

“El que s’està informant és directament fals”, va assegurar, després que el diari Bild, tradicionalment proper als conservadors de Merkel, fes circular que havia donat llum verd a negociar una gran coalició. Schulz no es va mossegar la llengua i va indicar que l’origen de la falsa informació havia de ser el bloc conservador de Merkel, per afegir-hi que acabava de parlar per telèfon amb la cancellera del que considera un “comportament inacceptable”. Des de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la líder alemanya ningú no va aclarir res respecte a aquesta suposada filtració interessada, però es va insistir en l’oferiment al Partit Socialdemòcrata (SPD) per començar “negociacions serioses” per arribar a una gran coalició.

L’encarregat de fer-ho va ser el secretari d’organizació, Klaus Schüler, un rostre pràcticament desconegut pel ciutadà corrent, com si no es volgués donar més volada al teòric fake difós pel Bild.

Sobre Schulz havien començat a ploure de manera immediata les pressions de les joventuts de l’SPD, decidides a plantejar “resistència activa” a una nova gran coalició. Schulz va fer campanya electoral amb la promesa que mai no s’avindria a un nou govern sota Merkel.

Ni tan sols la pressió del president Steinmeier, socialdemòcrata i exministre d’Afers Estrangers de la cancellera, pot fer bellugar aquesta posició, a parer de les noves generacions i de l’ala esquerrana del partit.

El líder socialdemòcrata, en canvi, va donar una sèrie de detalls de quines han de ser les condicions prèvies per anar a una nova gran coalició: un ampli programa de reformes socials, la fi de la política d’austeritat i una resposta “positiva” als plans del president francès, Emmanuel Macron.

Congrés agitat

Aquesta és la plataforma que vol presentar al congrés del partit que, del 7 al 9 de desembre, la setmana vinent, ha de donar el sí, d’una banda, a alguna forma de cooperació amb Merkel i, de l’altra, a la seva reelecció com a president.

Es preveu una cita complexa per a Schulz, que va ser elegit president del partit el març passat, amb un 100% dels vots, però que ha enfonsat la socialdemocràcia fins al seu mínim històric –un 20,5% en les generals del 24 de setembre– i que, al damunt, es veu empès a donar suport a un govern de Merkel que dissipi el perill d’inestabilitat política a Alemanya.

Evacuat un mercat de Nadal

Redacció

La policia de Potsdam (est d’Alemanya) va evacuar ahir un espai ampli d’aquesta ciutat veïna de Berlín, incloent-hi un mercat de Nadal, davant la presència d’un objecte sospitós, segons van indicar fonts policials a través del seu compte de Twitter.

La zona afectada va quedar acordonada mentre equips d’artificiers procedien a inspeccionar l’objecte. Per les xarxes socials, també es va demanar als ciutadans que seguissin les instruccions mentre s’efectuava la inspecció. Els mercats de Nadal han obert aquesta setmana a tot Alemanya sota mesures de seguretat reforçades després de l’atemptat gihadista de l’any passat a Berlín, en què van morir dotze persones envestides per un camió. El nombre d’agents de policia i guardes privats en aquestes instal·lacions s’ha multiplicat i també la col·locació de blocs de formigó i altres elements físics per impedir l’accés de vehicles pesants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ