Política

Rosa Maria Ibarra

Número 1 de la llista del PSC a Tarragona

"Hi ha ex-votants de Convergència que se senten còmodes a la nostra llista”

Vallenca d’adopció, Rosa Maria Ibarra (Alió, 1969) es va estrenar al Parlament el 2015 i ara hi torna, per primer cop com a cap de llista. És llicenciada en dret i treballa a la Cambra de la Propietat Urbana

Com encara els comicis?
Amb ganes, amb il·lusió, amb esperança de poder donar el tomb a la situació creada a Catalunya i amb la voluntat d’obrir un altre escenari, recuperant la convivència, que entenem que s’ha trencat, i l’economia, tocada amb aquests anys de procés.
Són unes eleccions normals?
Són unes eleccions al Parlament, d’això no n’hi ha dubte. No són ni un referèndum, ni unes plebiscitàries, però és cert que se celebren en un context polític i social diferent, amb la càrrega afegida que hem de triar entre seguir amb la situació actual o girar full i anar a un escenari que ens permeti tirar endavant.
La llista del PSC també és diferent...
Hem incorporat persones d’Units per Avançar i també persones que venen de sectors fins i tot més a l’esquerra que el PSC, com Carlos Jiménez Villarejo o Beatriz Silva. Tenim un projecte transversal i central que vol aplegar les aspiracions i la voluntat d’un gran nombre de catalans que veuen en la situació actual un carreró sense sortida.
L’antic votant d’Unió deu estar desconcertat: gent a les vostres llistes, a Valls Martí Barberà es fa del PDeCat, a Tarragona Prats trenca amb el PSC pels fets de l’1 d’octubre...
Entenc que l’acord hagi pogut sorprendre la militància, tant a la gent que era d’Unió com a la nostra, però estem en un moment excepcional que requereix sortides excepcionals, i aquest és un acord puntual per donar solucions a la situació plantejada. I em consta que ex-votants i ex-militants d’Unió s’hi senten còmodes, i fins i tot ex-militants i ex-votants de Convergència desconcertats amb la deriva del seu propi partit.
I el militant del PSC de tota la vida, també s’hi sent còmode?
El nostre militant entén l’excepcionalitat de la situació i vol fer un pas endavant per trobar solucions per recuperar la convivència, l’economia, les institucions intervingudes...
Creu que calia intervenir la institució?
Nosaltres dèiem “ni DUI ni 155”, però finalment la DUI es va produir i l’única possibilitat que hi havia era la d’aplicar el 155 per tornar a la legalitat. Era a les mans del president Puigdemont convocar eleccions i evitar-ho. Però no va aguantar la pressió d’alguns sectors més radicals i fins i tot d’alguns socis de govern. I aquella mala decisió va portar el 155.
La intervenció s’ha d’aixecar guanyi qui guanyi?
S’ha de desactivar el 155 i hem de retornar a l’escenari inicial. En aquest país tothom pot tenir l’objectiu polític que vulgui i no és una qüestió d’aspirar a ser independentista o no; es tracta dels actes que fas, dels mitjans que utilitzes per aconseguir aquest objectiu. Si tus vas per una via unilateral, si tu declares una independència, com es va pretendre fer el dia 27 d’octubre, això té unes conseqüències legals i d’intervenció. Si això no es fa així i se segueix per la via de la legalitat, el 155 i la intervenció han de desaparèixer, perquè no tenen sentit, independentment de qui acabi formant govern.
Ara un referèndum acordat ja no és vàlid?
L’havíem plantejat a l’inici del procés i ara, no un, dos, en volem, de referèndums: un per a la reforma de la Constitució i l’altre per a un nou Estatut. Creiem que un referèndum per decidir només sobre la independència no és la via, perquè estem convençuts que un acord és millor que un trencament i que és millor enderrocar fronteres que crear-ne de noves.
Més enllà del procés català, què preocupa als socialistes tarragonins?
Ens preocupa molt el dèficit d’inversions al territori, i per això hem presentat el compromís de destinar un 10% del total del pressupost a les inversions a les nostres comarques. Per nosaltres també és importantíssim la creació de llocs de treball i creiem que cal un pacte territorial per l’ocupació al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Tenim el percentatge d’atur més elevat de tot Catalunya, amb dades de l’octubre del 2017 amb un atur que a les nostres comarques puja per sobre la mitjana catalana. El Baix Penedès, per exemple, és una de les comarques amb més atur i cal desencallar el Logis Penedès per crear llocs de treball. També hem de reactivar i desencallar el CRT, perquè són 10.000 llocs de treball directes i molts d’indirectes, i perquè el PSC hi creu des del començament.
Quin seria un bon resultat a Tarragona?
Amb 4 estaríem molt contents.
I el millor aliat per governar?
Amb qui vulgui fer Iceta president. Tenim un programa molt clar i una visió molt definida respecte a la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona