El PSC i ICV demanen a CiU que eviti l'«espectacle» en la comissió pel foc d'Horta

El diputat socialista Higini Clotas presidirà el procés d'investigació que s'obrirà al Parlament

Finalment acompanyada del PP i Ciutadans, CiU va registrar la sol·licitud de creació al Parlament d'una comissió d'investigació per esclarir totes les incògnites sobre l'incendi forestal del juliol a la Terra Alta. La consigna compartida: que s'exigeixin «responsabilitats». La junta de portaveus ratificarà dimarts la petició i els grups n'hauran d'acordar les dates. Amb la resignació de no poder evitar un nou debat que els pot perjudicar a deu mesos de les eleccions, els socis del tripartit van coincidir a qualificar d'«electoralista» la constitució de la comissió, com ja ho havia fet el seu president, José Montilla. Socialistes i ecosocialistes van apel·lar a la «responsabilitat» de CiU, el PP i Ciutadans perquè no recorrin a la «morbositat» i a l'«espectacle» per convertir la comissió en un «circ» amb l'objectiu de desgastar l'executiu. El PSC ha pactat amb els republicans i ecosocialistes que el diputat Higini Clotas presideixi el debat, en què els tres grups de la majoria faran valdre la seva posició. En boca del seu portaveu parlamentari, Oriol Pujol, CiU va demanar-los que no «obstaculitzin» la feina de la comissió.

El diputat del PSC David Pérez va avançar que el seu grup està d'acord que els primers a comparèixer siguin els consellers implicats en la gestió de l'incendi, els ecosocialistes Joan Saura i Francesc Baltasar. Però no van amagar les seves reticències perquè hi intervingui el president de la Generalitat si finalment ho demana CiU. El PSC, va recordar Pérez, també pot sol·licitar compareixences de persones que no tenen «res a veure» amb la investigació. No es descarta que hi puguin intervenir experts, tot i que ICV ho troba complicat perquè els «millors» són al cos de bombers.

Els socialistes presentaran un «pla de treball ordenat» perquè el debat en la comissió, que es podria allargar mesos, sigui útil per trobar les respostes necessàries de manera «seriosa», tal com consideren que va passar amb l'anterior comissió d'investigació que es va constituir: la del Carmel. Per al PSC, però, és un «error» que els partits de l'oposició exigeixin responsabilitats d'entrada. «El que no es pot fer és iniciar una comissió d'investigació amb les conclusions sota el braç», va criticar Pérez. La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va assegurar que els ecosocialistes reben amb «tranquil·litat» la formació de la comissió, que situa novament els seus dos consellers en el punt de mira. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va reclamar que no es converteixi en un «judici polític paral·lel» al que es desenvolupa per la via judicial.

CiU va recordar que Montilla s'ha compromès a «cooperar» amb la investigació. Pujol, a més, va assenyalar que la federació ha esperat sis mesos a forçar la creació de la comissió. Serà la primera que es constitueix aquesta legislatura i la segona durant els sis anys del tripartit, després de la que es va crear el 4 de març del 2005 per l'esfondrament d'un túnel del metro al barri barceloní del Carmel.

Els socialistes recorden que Pujol va impedir un debat el 1994

Un cop registrada la sol·licitud dels partits de l'oposició per a la creació de la comissió d'investigació pel foc d'Horta de Sant Joan, el PSC va sortir al contraatac. Els socialistes van recordar que el 1994 CiU va frenar la celebració d'un debat parlamentari extraordinari per tractar dels incendis que van cremar al centre del país. També van subratllar que, al setembre, el president Jordi Pujol va admetre que va ser un error promoure una felicitació del Parlament al govern per la seva actuació durant els focs, una catàstrofe que requeria «humilitat».

Economia ultima la reforma de l'impost de successions

La Conselleria d'Economia ultima el projecte de llei de reforma de l'impost de successions, segons van confirmar des de l'executiu a Efe. Les modificacions incloses en aquesta normativa completen les que ja es van introduir al mes de desembre en la llei de mesures fiscals i financeres, que es va aprovar junt amb el pressupost del 2010.

Els nous canvis arribaran fora de termini, ja que el conseller d'Economia, Antoni Castells, va prometre que s'aprovarien amb una llei específica abans de finals del 2009. Des del departament apunten que estan «en la recta final» i calculen que es podran aprovar durant el mes de febrer. Ahir, treien ferro al retard respecte al calendari que va fixar el conseller.

La rebaixa de l'impost de successions que impulsa el govern de la Generalitat preveu que un 83% dels catalans quedin exempts de pagar-lo a partir d'aquest any, i que quan s'apliqui completament, el 2011, el percentatge s'ampliï fins el 94%. La novetat principal de la reforma és que l'impost es redueix de manera dràstica en el cas dels cònjuges, en les herències de fins a 500.000 euros.

Front comú del tripartit i CiU per una majoria determinant al Prat

El tripartit i CiU van aprovar ahir, de nou, al Parlament que Catalunya tingui una majoria determinant en la gestió de l'aeroport del Prat, que va tenir el rebuig del PP i el grup mixt. Les forces del govern i la federació van arribar finalment a un acord sobre la moció presentada pels convergents després que aquests els acceptessin l'esmena presentada. L'al·legació elimina la referència explícita a la «majoria determinant» que contenia el text de CiU, però remet als mandats parlamentaris que s'han aprovat durant la legislatura, que s'expressen en aquests termes. Es tracta d'una resolució del novembre del 2007 –parla de «majoria determinant»– i una moció de l'abril del 2009 –advocava per una «posició determinant»–. El text constata que, després de la darrera proposta del ministre de Foment, José Blanco, «es considera insuficient tot model basat en el sistema de minories de bloqueig per part de les institucions catalanes» a l'òrgan rector de l'aeroport del Prat. El tripartit també va esmenar la referència temporal perquè es traspassin els aeroports de Reus, Girona i Sabadell i vol que sigui «al més aviat possible».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.