tribunals
cas bemba
El cas Bemba enterra l’‘estil Bustos’
El jutge absol els onze joves detinguts en el desallotjament violent d’aquest bar del centre de Sabadell l’any 2003
En la sentència indica que la violència es va desencadenar per la presència i les ordres de l’exalcalde
Tot i la feina duta a terme en aquest mandat per l’equip de govern municipal, el record de l’estil Bustos, aquella forma de governar prepotent i altiva d’un exalcalde, Manuel Bustos, actualment condemnat per una peça separada del cas Mercuri, la que afectava Montcada, i imputat en una desena més, és ben present encara a Sabadell. Una de les màximes expressions de l’estil Bustos era el cas Bemba, els greus incidents ocorreguts al centre de Sabadell la nit del 27 de setembre del 2003. Ara la sentència dictada pel jutjat de Sabadell absol els onze joves que van ser detinguts per la Policia Municipal i atribueix directament la responsabilitat a Bustos i al seu germà, llavors el regidor de Seguretat.
En la sentència, el jutge relata que, tal com van explicar els testimonis, els joves eren al bar –que aquell dia tancava les seves portes– en actitud festiva “i no pas violenta” i que els aldarulls “van començar per raó d’una decisió desencertada de les autoritats municipals que es van presentar al lloc dels fets”. El jutge es refereix als dos germans Bustos, la presència dels quals “va provocar certa alteració entre els joves”.
El magistrat, però, va més enllà i assegura que va ser Bustos en persona qui es va encarar als joves i que, en negar-se aquests a marxar, va ordenar al seu germà, llavors regidor de Seguretat, que la nova unitat antidisturbis, que s’estrenava aquella nit i que l’alcalde “volia provar”, actués. Tot i admetre que, un cop iniciats els incidents, hi va haver violència per part dels joves, el jutge defensa que “la intervenció inicial no era necessària” i que la policia va fer servir “més força de la necessària” i es van practicar detencions “sense atendre a criteris rigorosos de responsabilitat”. Tot i això, l’absolució es basa en el fet que el jutge no considera provada la participació dels joves en els aldarulls perquè, 14 anys després, les declaracions policials “no tenen plena entitat subjectiva”.