Política

Putin continua obert a reunir-se amb Trump tot i l’afer Skripal

El Kremlin respondrà a les expulsions de diplomàtics en el “moment apropiat”

Enterren les primeres víctimes de l’incendi de diumenge en un centre comercial de Sibèria

Rússia va assegurar ahir que encara està oberta a una trobada entre Vladímir Putin i el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, malgrat la crisi per l’expulsió de diplomàtics russos.

A principis de març, el president dels EUA va felicitar Putin per la seva reelecció i va anunciar que els dos líders es reunirien aviat. Però, des de llavors, les relacions bilaterals no han fet més que deteriorar-se a causa de l’intent d’assassinat de l’exespia rus Serguei Skripal i la seva filla a Salisbury (Anglaterra), un crim que Londres atribueix a Moscou.

El cas ha portat Washington a expulsar 60 diplomàtics russos, una mesura que ja van prendre 18 estats de la Unió Europea, secundats per Ucraïna, Noruega i Austràlia. En total, s’ha anunciat l’expulsió de 122 diplomàtics russos des de dilluns passat. Ahir, Malta, Luxemburg i Eslovàquia van cridar els seus respectius ambaixadors a Moscou a consultes, sense ordenar, però, cap expulsió, mentre que Montenegro sí que n’anunciava una.

Dol i silenci a Moscou

Mentrestant, Rússia enterrava ahir les primeres víctimes de l’incendi de diumenge en un centre comercial de Sibèria, tres dies després d’aquesta tragèdia que va causar 64 morts i va commocionar tot el país. El sinistre, en què van morir 41 nens, va desfermar una reacció d’indignació entre els russos per les negligències en matèria de seguretat. Les víctimes es van trobar atrapades en una sala de cinema en flames que tenia les portes tancades amb clau, mentre que el sistema d’alarma antiincendis estava espatllat des de feia dies i ningú n’havia ordenat la reparació.

El mateix Putin va acudir dimarts a Kémerovo, ciutat industrial on es va produir la tragèdia, a 3.600 kilòmetres a l’est de Moscou, per esbroncar les autoritats locals i denunciar l’existència de “negligència criminal” en el cas. Un grup de manifestants va exigir la dimissió de les autoritats locals i regionals. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, es va negar ahir –jornada de dol nacional– a pronunciar-se sobre aquestes demandes.

De moment, hi ha cinc persones detingudes en el marc de la investigació de l’incendi. A més, la directora del centre comercial i un membre de l’empresa de seguretat que treballa per al centre comercial estaran en arrest provisional durant dos mesos.

LA XIFRA

122
diplomàtics russos
han estat expulsats de diversos estats occidentals en resposta a l’enverinament d’un exespia.

Polònia compra als EUA l’escut antimíssils Patriot

Redacció

Polònia va firmar ahir el contracte de subministrament d’armes més important de la seva història amb l’adquisició –per 3.800 milions d’euros– del sistema antimíssils nord-americà Patriot, un gest que amenaça de tibar encara més les difícils relacions amb Rússia. Les primeres bateries mòbils seran entregades a partir del 2022 i haurien d’estar operatives un any més tard. El sistema de defensa antiaèria Patriot, fabricat per la companyia nord-americana Raytheon amb equips subministrats per Lockheed Martin i Northrop Grumman, permet interceptar míssils balístics tàctics, míssils de creuer, avions i drons.

La compra d’aquest equipament, negociada des de fa anys, arriba en un moment de gran tensió entre Occident i Rússia sorgida arran de l’annexió de Crimea el 2014, i amb unes relacions especialment deteriorades després de l’enverinament amb un agent nerviós d’un exespia rus a Anglaterra. Rússia ja va denunciar els plans de desplegament del sistema Patriot a Polònia i Romania afirmant que violava un antic tractat del 1987. Al novembre, el Parlament romanès va donar llum verd a l’adquisició de set bateries Patriot per més de 3.000 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC avisa Illa que és imprescindible un finançament singular si vol el seu suport

barcelona
política

Borràs denuncia una agressió en un míting a les Terres de l’Ebre

barcelona
política

L’Audiència descarta interès ideològic del jutge en el cas Volhov

barcelona
EUROPA

Primers actes en la vigília del 80è aniversari del Desembarcament de Normandia

BARCELONA
llengua

El TSJC imposa una assignatura més en castellà a una escola del Barcelonès

barcelona
política

Junts denuncia que s'intenta “contrarestar el resultat de les urnes”

barcelona
polític

El TC anul·la el vot telemàtic de Puig a les portes de la constitució del Parlament

barcelona
Índia

Modi presenta la dimissió com a pas previ per formar el seu tercer govern

Barcelona
política

La llei d ’amnistia es publicarà amb imminència al butlletí del Congrés i deixarà el BOE sense excusa

madrid