Política

Portugal demana “respecte” per “la voluntat del poble català”

L’Assemblea de la República aprova una moció que apel·la a trobar “una solució política per a la qüestió nacional” a l’Estat espanyol que respecti “els drets socials i altres drets democràtics dels pobles”

Els vots en contra de l’oposició conservadora i de bona part del Partit Socialista tomben els punts que condemnaven “la violència de l’Estat” i demanaven l’alliberament dels “presos polítics”

El suport oficial de les cancelleries europees a la política del govern espanyol per contenir les reivindicacions catalanes comença a patir esquerdes.

El Partit Socialista (PS) portuguès –que governa gràcies al suport del Bloco da Esquerda (BE), el Partit Comunista (PCP) i Els Verds (PEV)– havia evitat fins ara posicionar-se sobre la situació al país veí, però aquest dijous s’ha mostrat dividit davant el dilema de votar a favor o en contra d’una moció presentada pels seus socis d’esquerres a l’Assemblea de la República que condemnava “la situació dels presos polítics a Catalunya”.

La cambra baixa portuguesa ha tombat amb els vots de l’oposició conservadora del PSD i CDS-PP i part del PS la resolució del BE que retreia a l’Estat espanyol la seva “violència”, manifestava la “solidaritat amb els exiliats i presos polítics” i demanaven “la reposició de la normalitat democràtica i l’alliberament de tots els presos polítics”.

Això no obstant, els socialistes (que tenen 74 diputats) han donat suport unànime al segon punt de la proposta del PCP, que apel·la a trobar “una solució política per a la qüestió nacional a Espanya, en el respecte a la voluntat dels seus pobles i, en conseqüència, de la voluntat del poble català, i que salvaguardi els drets socials i altres drets democràtics dels pobles d’Espanya”.

Els socialistes han demanat votar per separat el primer punt del text, per poder aturar la part que denunciava “les mesures repressives i la deriva autoritària del govern i les autoritats espanyoles” respecte de Catalunya, que tal com la moció del BE hauria suposat una pressió més evident al veí ibèric.

Tot i així, el text del BE ha rebut el suport d’11 diputats socialistes i l’abstenció d’una dotzena més. El primer punt del PCP encara ha obtingut més suports des del PS: 21 vots favorables i 8 abstencions.

Els grups del PCP, BE, PEV i el diputat de Persones Animals i Natura (PAN) han donat suport a les dues propostes sobre Catalunya presentades al ple d’aquest dijous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Putin busca contrarestar l’aïllament de Rússia reforçant els vincles amb el Vietnam

barcelona
política

El govern espanyol porta a Fiscalia el gest del president del Parlament balear

barcelona
política

Aragonès i Rull mantenen una primera reunió “cordial”

barcelona
judicial

Condemna a un jove independentista amb l’amnistia ja aprovada

barcelona
política

L’Airef no avala un finançament singular català

santander
política

L’Audiència de València reobre la causa arxivada contra Oltra

barcelona
nova caledònia

El moviment independentista canac denuncia una onada de detencions

barcelona

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès