Turquia, Rússia i l’Iran treballaran plegats a Síria
Es comprometen a lluitar contra les “organitzacions terroristes”
Trump ordena la sortida de les seves tropes
Els presidents de Rússia, l’Iran i Turquia van portar a cap ahir a Ankara una cimera trilateral, en la qual van manifestar el compromís de treballar junts en favor de la fi del conflicte armat a Síria i de lluitar contra “les organitzacions terroristes”. El líder turc, Recep Tayyip Erdogan, va posar l’accent en la necessitat de combatre “totes les organitzacions terroristes, sense distinció”, en una clara referència a les milícies kurdes. El dirigent iranià, Hassan Rohani, va considerar que “alguns països, com els Estats Units, volien utilitzar les organitzacions terroristes com a eines”.
Per la seva banda, el president rus, Vladímir Putin, va denunciar que “els terroristes intenten enverinar el procés de pacificació” que, segons ell, ja té lloc a Síria després de la derrota del grup Estat Islàmic (EI). No obstant això, Putin havia declarat el dia anterior que els kurds han de formar part d’una comunitat multiètnica a la zona i han de poder contribuir a dissenyar el futur del país, segons l’agència kurda Basnews, d’Arbela.
Els tres mandataris reunits a Ankara van signar una declaració conjunta, divulgada per l’agència turca Anadolu, en què diuen que preveuen trobar una “solució duradora” per a Síria. La declaració demana continuar la lluita per “erradicar Estat Islàmic, el Front Al-Nusra i tots els grups vinculats a Al-Qaida o a EI”, però també que es diferenciï d’aquestes “organitzacions terroristes els grups armats de l’oposició que participen o participaran en l’alto el foc” i que “es prioritzi la prevenció de la mort de civils”.
La pau, hi afegeix la nota, s’aconseguirà mitjançant un procés “lliure, just i transparent dominat pels mateixos sirians que porti a una constitució amb el suport pel poble sirià, amb unes eleccions lliures i justes i la participació de tots els votants sirians”.
Trump treu les tropes
Per una altra banda, el president dels EUA, Donald Trump, va donar ahir instruccions a la direcció militar perquè planifiqui la imminent sortida de les seves tropes de Síria. Trump va destacar que la presència dels EUA a Síria no s’estendria més enllà de la victòria sobre els gihadistes. Això podria comportar un revés per als principals aliats de Washington, que també tenen l’objectiu d’enderrocar el president Bashar al-Assad.
Cent mil persones ja han tornat a Raqqa
Cent mil persones han tornat a la ciutat de Raqqa, al nord de Síria, des que va ser alliberada d’Estat Islàmic (EI), però sobreviuen en condicions deplorables i amb el perill constant de milers d’artefactes explosius que no han esclatat. Aquesta és l’avaluació que va fer un grup de 25 experts de l’ONU que van poder entrar l’1 d’abril passat a la ciutat siriana i fer-ne un avaluació de les condicions.
El primer que els va sorprendre és que ja hi han tornat cent mil persones tot i que no hi ha cap servei per rebre-les i que el 70% dels edificis estan totalment destruïts, va explicar ahir el coordinador de l’ajuda per a les àrees assetjades a Síria, Jan Egeland. “Els que hi van anar són experts amb molts d’anys a l’esquena i molts van dir que mai abans havien vist una ciutat tan devastada, més que Alep i Homs”, segons Egeland, que hi va afegir que hi ha una preocupació especial pels artefactes explosius no detonats encara, dipositats pels bombardejos de la coalició internacional en la seva campanya bèl·lica per alliberar Raqqa, i per les trampes explosives deixades pels gihadistes.
“Calia destruir totalment una ciutat per alliberar-la?”, es va demanar Egeland.