FRANCESC DEULOFEU

ALCALDE DE SANT CELONI

«Auguro un any i mig dur ja que la resta de partits augmentaran la crítica»

-Què és el que porta un metge a ser alcalde?
-«Políticament no havia estat mai una persona activa, no m'havia posicionat massa, i ara farà uns 8 o 9 anys em van venir a buscar per anar a les llistes i m'hi vaig engrescar. Ho porto bé. La veritat és que va ser més complicat a l'inici, no va ser fàcil. Ara ja fa dos i mig i, per tant, el rodatge et situa, l'experiència d'aquest temps t'ajuda a portar-ho millor. Canviar de cop de llevar-te cada dia al matí i anar a l'hospital, i fer una feina que feia més de 20 anys que feia, costa. Era una feina molt vocacional i he descobert que aquesta també ho és. Almenys me l'he plantejat d'aquesta manera, ja que totes dues són tasques de servei a les persones, amb decisions que tenen efecte directe sobre elles.»
-Quines van ser les claus de l'èxit en les eleccions del 2007?
-«Hi havia una voluntat de canvi a Sant Celoni. Eren molts anys d'un govern amb les mateixes persones i es visualitzava descontentament. Dos dels grups que estaven governant no van treure cap representació, i el grup socialista va mantenir els seus regidors, tot i que va baixar en nombre de vots. Es va percebre una voluntat de canvi que va motivar que es produís un altre tipus d'aliances i que en aquests moments sigui jo l'alcalde.»
-El debat sobre l'Àrea Residencial Estratègica (ARE), amb la posterior resposta negativa dels celonins en la consulta popular, va ser el pitjor moment de la legislatura?
-«Políticament, no va ser un moment gens fàcil, però no se'l pot considerar negatiu. Com a equip de govern, ens va arribar una proposta de la Generalitat per fer una ARE, de la qual nosaltres hi vèiem aspectes positius, i ens hi vam implicar. Això no va ser vist de la mateixa manera per la resta de grups i es va generar un debat. Seguidament, ens vam plantejar preguntar-ho a la gent, cosa que no s'havia produït mai. Aquest va ser l'element positiu, ja que en l'anterior equip de govern es va proposar un increment de 300 habitatges en una altra zona (l'ARE en suposava 500), i no va generar cap mena de debat. Aquest procés participatiu el valoro molt positivament més enllà del resultat final, que va ser negatiu a la nostra proposta. Quan les coses es pregunten, ja saps que el resultat pot ser diferent del que planteges. Llavors vam fer marxa enrere, vam deixar de defensar aquesta postura i vam optar pel que va dir la gent.»
-El compensa estar en minoria a l'ajuntament?
-«Estar en minoria té com a avantatge que les coses s'han de parlar, consensuar, i això comporta elements positius. Però té com a element negatiu que a vegades alguns temes que, probablement són bastant clars, per estratègia política es perd agilitat. Però també obliga els que estan governant a escoltar més l'opinió de la resta de grups, i per tant aquest és un element a tenir en compte. Quan s'analitza l'activitat d'aquest govern, tot i estar en minoria, es percep que s'han fet moltes coses.»
-Què és el que més destaca dels dos anys i mig de govern?
-«S'ha canviat la manera de fer, ja que les dinàmiques polítiques han variat. Crec que hi ha una altra manera de veure el funcionament de l'ajuntament, és més obert, pensant en el servei i no comptant sempre vots. Veníem d'una dinàmica que allò que es feia sempre era comptar els vots que hi havia al darrere d'una acció i això influenciava a l'hora de prendre decisions. Un altre fet a destacar és la voluntat que les coses tirin endavant. No ens hem dedicat a aturar projectes que estaven més o menys en marxa. Aquelles coses que des de l'oposició havíem considerat que eren positives les hem tirat endavant. Per exemple, l'escola bressol. Vam arribar i al setembre començàvem l'obra, i el gener del 2009 va començar a funcionar.»
-Com afecta la crisi a l'ajuntament?
-«Hi hagut una davallada d'ingressos molt important i per tant això ens ha obligat a portar una gestió més austera. Despeses en què abans no es mirava prim, ens toca ser el màxim d'austers. L'objectiu és que els serveis que estem prestant ara mateix no els podem perdre. I això significa reduir les despeses en coses que probablement no són imprescindibles. Ens costa quadrar els números.»
-Un dels punts de debat actuals és l'oci nocturn al poble. Està d'acord a treure'l del centre?
-«Crec que la discoteca és un tipus d'activitat que genera molèsties en el seu entorn pel moviment de persones, i a vegades, algú, per incivisme, genera molèsties als veïns. Si aquesta activitat la poguéssim tenir per exemple al centre comercial o en alguna zona no residencial dins del mateix municipi, crec que seria una opció perfecta. Hi ha un determinat tipus d'activitat que molt jovent la demanda i que la podríem tenir en un lloc més tranquil. Seria la situació òptima. Penso que Sant Celoni, amb les seves dimensions, és bo que tingui alguna activitat d'oci nocturn, on es pugui prendre una copa en algun lloc.»
-Hi ha queixes dels comerciants per l'obertura del centre comercial?
-«Queixes, no. El pla d'equipaments comercials que es va aprovar fa uns quatre o cinc anys, aproximadament, ja contemplava la possibilitat d'obrir el centre comercial i els dos supermercats que hi ha a la porta de Llevant. Això es va gestionar amb l'Associació de Comerciants i Botiguers que en aquell moment van valorar com a adequada la planificació que hi havia. En aquests moments també és cert que el centre comercial no té gaires botigues, s'ha obert en un moment complicat, i entenc que no està generant cap problemàtica en el comerç. Si el comerç pateix és perquè estem en una situació de crisi difícil.»
-En quina situació es troba l'Escola Soler de Vilardell?
-«Una de les apostes que hem fet com a equip de govern ha estat l'educació. I crec que s'han pres unes decisions molt importants. Volem que la formació al municipi es pugui fer a totes les escoles de la mateixa manera: quan un infant comença en una als tres anys, que pugui acabar als 16 al mateix lloc. Que no s'hagi de desplaçar cap a l'institut. El Soler de Vilardell hem de preveure que vagi en un lloc on hi càpiga l'ESO. La ubicació del Soler era a la Forestal, però l'espai és insuficient per poder-ho acollir tot. I ens vam plantejar una nova ubicació. A Sant Celoni no hi ha gaires espais grans, i el que compleix aquestes condicions és davant de l'institut.»
-Està previst augmentar la Formació Professional?
-«La idea és potenciar i posar en valor la Formació Professional. Ara a l'institut s'hi fa únicament mecànica i administració, que són cicles de Grau Mitjà. Caldria tenir algun Cicle de Grau Superior i incorporar-hi noves especialitats. L'institut ara mateix té un paquet important d'ESO, un altre paquet de batxillerat i la Formació Professional és marginal. Llavors la percepció que es té d'ella és molt baixa. Pensem que aquest canvi de model ha de fer que n'augmentem el valor, que es percebi que fer un Cicle és quelcom positiu. Això vol dir millors instal·lacions, que ens ho creiem i que ho transmetem.»
-Augura un any i mig tranquil?
-«No, serà un any i mig dur, ja que la resta de partits començaran a augmentar més la seva crítica. Ens apropem a les eleccions i els partits ja estan pensant en clau electoral, i s'estan preparant per això, auguro un any i mig que no serà fàcil. Tampoc em preocupa, estic satisfet de la tasca feta, segur que es pot fer millor però també es pot fer molt pitjor. Crec que governar amb minoria de la manera que ho hem fet, amb l'elevat nivell de consens que hem aconseguit a pesar de tot, posa de manifest un determinat tarannà.»
-Es veu jubilant-se d'alcalde o de metge?
-«De metge. Veig l'alcaldia com un parèntesis a la meva vida i ho estic fent molt a gust. Quatre anys és molt just per tirar endavant alguns projectes, per tant si el partit hi està d'acord seguirem, no em plantejo deixar-ho, però tampoc em plantejo estar-hi molt de temps. La renovació dels càrrecs públics és positiva, quan un porta massa temps es creu que això és seu, i córrer el risc de fer les coses mal fetes, per molta ètica que pugui tenir.»
-Un cop deixi l'alcaldia, quina és aquella cosa que li agradaria haver enllestit com a alcalde?
-«M'agradaria que el nou hospital estigués ja en marxa o en construcció. Pel que fa al projecte del Museu del Bosc, que és promogut per en Martí Boada i en Jordi Bartolí, com a Ajuntament ens sembla molt interessant, i ens hi sentim molt implicats. Creiem que pot ser un gran projecte per a Sant Celoni, ja que pot suposar un abans i després.» Text introducció.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.