ANTONI ESTEBAN
COORDINADOR CONSULTA A VILASSAR DE MAR
«La nostra tasca és fer el primer pas»
Quines activitats pensen dur a terme per promoure la consulta?
–«Hem organitzat un seguit d'actes festius per al cap de setmana que, amb el lema Cremem Vilassar, pretenem que es converteixin en una espècie de festa major. Per això hem contactat amb totes les entitats de cultura popular, i totes ens han dit que hi participaran.»
–Això vol dir que, de moment, ja tenen mobilitzat el món associatiu.
–«El camí ha estat molt difícil des que el 22 d'octubre es va convocar la primera reunió. Al principi la gent s'hi mostrava una mica reticent, però de mica en mica s'ha anat animant i ara es pot dir que som força gent implicada.»
–Per què han triat el 28 de febrer?
–«Quan se'n va començar a parlar, vam plantejar-nos fer-ho el 13 de desembre, però Vilassar de Mar no és un poble petit. Hi podran votar unes 15.000 persones, i la logística no és fàcil d'organitzar. A més, consideràvem que havíem de parlar amb molta gent. La finalitat de la consulta no és la independència, és la pedagogia de la independència, que la gent pugui parlar d'independència de manera més normalitzada. Aquesta és la nostra tasca, fer el primer pas.»
–Quines dificultats i barreres han de superar per fer arribar bé aquest missatge?
–«La primera barrera és la política. Hi ha partits catalans que tenen por que això desemboqui en altres actuacions, i els partits espanyols temen perdre la guardiola que els suposa Catalunya.»
–Com intenten influir els partits?
–«Quan es va crear la plataforma, l'objectiu de molts partits era capitalitzar la consulta i donar-hi un enfocament més polític. Per sort, hem aconseguit integrar al moviment diversos polítics locals, però ho hem fet com a persones i no com a representants de cap partit. A la plataforma hi ha membres de gairebé tots els partits.»
–Falta una campanya a favor del «no»?
–«Evidentment. No fem una consulta perquè la gent voti que sí. El que proposem és que la gent es pugui pronunciar a favor o en contra de la independència. Estaria encantat que a Vilassar de Mar votessin 10.000 persones i que el «no» obtingués un 51 per cent del suport. Voldria dir que la gent ho ha analitzat.»
–Quines coses s'han de millorar en relació amb el 13-D?
–«Es parla massa de números, però això és erroni. L'Ajuntament de Vilassar de Mar, elegit per majoria absoluta, no té ni tan sols el suport del 15 per cent del cens. Si obtenim un punt més, voldrà dir que som tan legítims com ells. I fem una campanya sense cap tipus de mitjans.»
–On estaran situades, les urnes?
–«Als mateixos col·legis electorals on es va a votar per qualsevol altra elecció. Hem volgut donar una sensació de normalitat.»
–Es podrà votar de manera anticipada?
–«Des del dia 9 que es fa. Al vestíbul de l'ajuntament es pot votar al matí. En la primera setmana va votar un 2 per cent de la població, cosa que és un bon senyal.»
–Quina participació total espereu?
–«És difícil de pronosticar, però veiem factible passar del 25 per cent. Passar del 15 per cent, però, seria un èxit.»
–Tenen por que baixi la tensió en relació amb la convocatòria del 13-D?
–«Ara tenim experiència i n'hem après molt. S'han pogut fer millor les coses, i ara tothom sap que el vessant important és el pedagògic. La votació serà més serena i amb més alegria.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.