Eva Viñolas
Alcaldessa de Susqueda
“Susqueda és molt més que un pantà”
“Volem situar Susqueda en el mapa i que la gent sàpiga que hi som”
“Pretenem acabar el mandat amb els tres nuclis tecnificats”
Regidora a l’Ajuntament des del 2007, només fa un any que exerceix d’alcaldessa. És directora de l’escola Pompeu Fabra d’Anglès, militant d’ERC i està valorant si tornar a presentar-se.
Des de fa un any és alcaldessa de Susqueda, després d’agafar el relleu a Joan Mercader, que va ser batlle durant catorze anys.
Quin balanç fa del seu primer any?
Ha estat un any de molta feina. És, però, un balanç molt positiu. Tot i que només faci un any que soc alcaldessa, com que ja era a l’equip de govern ja portava una dinàmica. Ara, el fet d’estar al capdavant de l’Ajuntament fa que siguis una cara més visible.
Com es gestiona un municipi tan disseminat?
És molt dificultós perquè bàsicament no tenim poble. Susqueda té 52 quilòmetres quadrats i 97 habitants. I hem de gestionar tres veïnats com si fossin tres nuclis diferents. Cadascun té la seva xarxa d’aigua, el seu sistema d’escombraries, la seva recepció d’internet, els seus accessos... De dificultós ho és.
Una de les prioritats que tenien era la xarxa d’aigua. Què han fet?
Tenim tecnificat el veïnat de Sant Martí, que té un clorador automàtic i fa les lectures per internet i les envia a l’ajuntament. Al veïnat del Far el tenim tecnificat però encara no arriba via internet. I voldríem fer-ho al veïnat del Coll abans no acabi el mandat.
Celebren els cinquanta anys del pantà. Quina repercussió té?
Els actes funcionen bé. Un objectiu era que no ens costés diners. I ho hem fet amb subvencions i ajudes. L’altre era donar a conèixer Susqueda al país. Tothom sap que hi ha un embassament però desconeixen que al darrere hi ha un municipi. I la promoció ha anat molt bé.
Aquest és el problema dels pobles petits, de l’interior. Donar-se a conèixer deu ser una lluita constant.
Sí, i més en aquesta zona del Ter-Brugent. Quedem amagats i costa que la gent es recordi de nosaltres. I Susqueda té molts atractius. Té l’embassament, la natura, els bolets, les castanyes, els camins senyalitzats, les esglésies, el castell de Fornils... Intentem fer-ne difusió i ha estat una de les apostes d’aquest mandat.
Què han fet en aquest sentit?
Ens hem trobat amb els agents econòmics del municipi per saber les seves inquietuds. Estem fent un vídeo promocional que s’està gravant al llarg del 2018 perquè hi surtin les diferents estacions i la commemoració del pantà. Estem dissenyant un nou fullet, s’han fet targetes promocionals... I hem signat un conveni de dinamització comercial amb el Consell Comarcal a través del qual una persona es dedica a saber les inquietuds dels restauradors, hotelers i propietaris d’habitatges d’ús turístic i els ajuda a millorar el seu negoci. Per a nosaltres és important situar Susqueda en el mapa i que la gent sàpiga que hi som.
Com està el conveni amb Endesa per la titularitat d’un camí?
Està signat des de fa uns mesos. És el tros de camí que va des del mirador fins al pont que porta al veïnat del Coll. Això ens permet que quan hi hagi una esllavissada es pugui retirar automàticament. Fa dues tardors vam tenir el camí tallat més d’un mes i mig. Ara també podem pavimentar-lo i posar més xarxa quan tinguem pressupost.
Com està el procés judicial que va començar el 2011 i que feia que quinze persones estiguessin investigades?
Doncs molt bé per a nosaltres. Que jo sàpiga només queden dues coses obertes de les vuit que hi havia. Totes cauen pel seu propi pes i esperem que es tanquin totes. Sempre hem dit que potser hi ha alguna errada, però no hi ha res fet amb mala fe ni cap afer de corrupció.
Quins altres projectes o prioritats tenen d’aquí a final de mandat?
Volíem impulsar un pla d’usos de l’embassament i ens vam adonar que era de molta envergadura. Vam buscar l’empar del Consorci del Ter i de l’ACA i es va acabar consensuant fer un pla d’usos del Ter. Però es va congelar a causa del 155 i esperem que ara es desencalli. Seria molt important. També estem provant un nou tipus d’asfaltatge amb sauló per no haver de fer tanta conservació. El nostre pressupost majoritàriament se’n va a la restauració de camins i accessos veïnals. A banda, ens sentim molt orgullosos de ser el municipi de la Selva que menys deixalles generem per habitant. El 2017 vam reciclar un 66,40%, superant el llistó del 20% que es demana per al 2020. El que hem fet és facilitar compostadors per a l’orgànica i penalitzem qui no en té. I una altra fita és que hem engegat els pressupostos participatius. Els veïns triaran el destí de 20.000 euros. Ja hem fet tallers de participació i ara ens queda la votació.
I vostè es vol tornar a presentar?
Encara no m’ho he plantejat. Nosaltres sempre fem el mateix sistema. Quan s’han de triar els candidats i candidates ens trobem i cadascú expressa si vol seguir o no. El que tenim clar és que hem d’anar renovant la gent. Ja vam introduir algun jove en les darreres municipals i algú nou més hauria d’entrar en aquesta ocasió. Si la gent creu que he de ser a la llista, possiblement diré que sí, tot i que encara no m’ho he pensat definitivament. Suposo que passat l’estiu veurem com van les coses.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.