Política

Lluís Amat

Alcalde

“Hem hagut de canviar la roda del cotxe en marxa”

“S’ha complert el programa a base de política de proximitat i no de partit”

Es va comprometre a dues legislatures i diu que és “un home de paraula”

Nouvingut a la política, Lluís Amat i Batalla prové del món associatiu, com la resta de membres del seu equip de govern, La Vall Plural, un grup independent associat a “el nostre germà gran”, ERC. Ha exercit de mestre molts anys i com a tècnic d’ensenyament a Olot abans no va decidir fer el pas a la política municipal, a la qual destina les 24 hores del dia. És pare (“molt orgullós”) de dues filles.

La Vall d’en Bas és un “poble de pobles” amb les seves “pròpies com­ple­xi­tats”, com diu Lluís Bata­lla, alcalde que fa tres anys va donar la cam­pa­nada des­ban­cant el par­tit que ho feia inin­ter­rom­pu­da­ment des de 1983. Creu que la clau ha estat fer política de “pro­xi­mi­tat” i no de “par­tit”, com remarca, i dis­po­sar segons ell d’un equip en què cada regi­dor esdevé “un refe­rent” de cada poble que con­forma aquesta vall.

Fa tres anys es va estre­nar com a alcalde. Com se sent en el càrrec?
En pri­mer lloc, és un honor immens poder tre­ba­llar per al muni­cipi. Per­so­nal­ment em sento amb la il·lusió del pri­mer dia i amb el com­promís intacte. En segon, humil­ment, podem dir que, havent trans­cor­re­gut tres anys, hem fet tot el que vam dir que faríem i hem can­viat la manera de fer a la vall. Vam pro­me­tre que escol­taríem la gent amb rigor, dedi­cació, com­promís i res­pon­sa­bi­li­tat, poten­ci­ant la sos­te­ni­bi­li­tat i la par­ti­ci­pació. Encara ens queda un any i ja hem por­tat a terme el pro­grama. Per això ens sen­tim satis­fets de ser cohe­rents. No ha estat, però, gens fàcil, ja que ens hem tro­bat amb temes per resol­dre i ha estat com can­viar la roda amb el cotxe en marxa.
Qui­nes han estat les tas­ques més impor­tant d’aquest man­dat?
Pel que fa a la comu­ni­cació i la trans­parència, fer que la infor­mació arribi a tot­hom, actu­a­lit­zant el lloc web muni­ci­pal i posant en marxa La Vall en un clic, una apli­cació molt ben valo­rada i que la Dipu­tació ha pres de model. Pròxima­ment posa­rem en marxa dues línies de What­sApp. Pel que fa a infra­es­truc­tu­res, hem inver­tit a millo­rar el pavi­ment de car­re­te­res locals i hem equi­pat amb tau­les i cadi­res tots els locals soci­als de la vall. Quant a l’àmbit d’habi­tatge hem arren­cat un pro­jecte d’un pis de llo­guer social que caldrà por­tar a terme quan tin­guem finançament. Cul­tu­ral­ment, hem refor­mat total­ment Can Trona, que ja ha tin­gut 100.000 visi­tes. El medi ambi­ent és un dels punts en què hem apos­tat de valent fomen­tant el reci­clatge, fins al punt d’estal­viar 130.000 qui­lo­grams, i hem posat en marxa un pla de com­pos­tatge vege­tal comu­ni­tari, de tal èxit que estem plan­te­jant de fer-ho exten­siu a la comarca. Per poten­ciar el tre­ball, s’ha inau­gu­rat un espai de cotre­ball a Sant Pri­vat d’en Bas i tam­poc ens hem obli­dat de por­tar a terme ini­ci­a­ti­ves en l’àmbit edu­ca­tiu, com ara el pro­jecte Patis i el Con­sell d’Infants.
I el turisme, creu que és un motor econòmic clau que neces­sita la vall?
Nosal­tres apos­tem molt pel turisme fami­liar en el seu espec­tre més ampli, però no en el de mas­ses. Estem ins­crits en la carta euro­pea de turisme sos­te­ni­ble i tre­ba­llem pro­jec­tes ple­gats amb l’Asso­ci­ació de Turisme de la Vall i Turisme Gar­rotxa, amb qui hem acon­se­guit que una sèrie d’arte­sans siguin pre­sents en l’Smith­so­nian Folk Fest, que se cele­bra a Was­hing­ton. Cre­iem en el turisme res­pon­sa­ble que con­viu amb l’entorn i tre­ba­llem amb la com­pli­ci­tat del sec­tor.
Vuit anys després, l’edi­fici del cen­tre per a la gent gran serà una rea­li­tat?
Estem a la recta final després de molts anys parat. Ho hem des­en­ca­llat a través d’una empresa con­ces­sionària gràcies a l’ajut del Con­sorci d’Acció Social de la Gar­rotxa i l’esforç dels ser­veis ter­ri­to­ri­als de Girona i la Dolors Bassa, que ens va aju­dar molt. La residència serà una rea­li­tat aquest estiu, ofe­rirà 40 pla­ces i 60 més com a cen­tre de dia.
I la vari­ant de les Pre­ses, en quina situ­ació es troba i com els afec­tarà?
Ens afecta de ple i ens pre­o­cupa moltíssim. És un con­flicte que dura dècades. Es parla de la vari­ant de les Pre­ses però el 90% del terra que es tre­pitja és una plana agrícola extra­or­dinària de la Vall d’en Bas. Hem llui­tat molt, com ja hem mani­fes­tat sovint, per tre­ba­llar que el traçat afecti al menys pos­si­ble aspec­tes agra­ris i medi­am­bi­en­tals. Els acords són d’allò més desor­bi­tats de voler fer una auto­via inne­cessària de doble car­ril a cada banda. Les dades de cir­cu­lació ens ava­len i, com a molt, volem un car­ril més un. És una vari­ant, no una auto­pista! For­mem part de la comissió de segui­ment del pro­jecte i trans­me­tem les inqui­e­tuds al govern de la Gene­ra­li­tat. Volem que la ferida sigui feta amb cirur­gia fina, com ens van pro­me­tre.
I l’arri­bada de la fibra òptica és bàsica?
Fins ara, lle­vat d’Olot, estàvem dis­cri­mi­nats! Actu­al­ment estem des­ple­gant la xarxa man­co­mu­nada Xafo­gar, amb l’ajut del Con­sell Comar­cal. Avui dia la fibra òptica i una con­nexió ràpida resul­ten indis­pen­sa­bles, tant en l’àmbit par­ti­cu­lar com per a autònoms i empre­ses.
Amb qui­nes altres pri­o­ri­tats tre­ba­lla l’equip de govern?
Ens pre­o­cupa molt el tema de la mobi­li­tat i el medi ambi­ent. Només acu­mu­lem tres anys però l’hem reforçat per millo­rar les estruc­tu­res inter­nes. I antics camins de con­nexió entre els pobles. Apos­tem per les ener­gies reno­va­bles adap­tant els edi­fi­cis muni­ci­pals i tre­ba­llem amb una sub­venció per a les pla­ques solars i fem pro­ves amb cot­xes elèctrics, que és el camí per on volem anar.
Tenen pro­ble­mes de demo­gra­fia com passa a altres muni­ci­pis rurals?
Curi­o­sa­ment, man­te­nim un aug­ment sos­tin­gut i asse­qui­ble. Hem recu­pe­rat població i estem situ­ats als 3.043 habi­tants des del març (50 per­so­nes més que l’últim cens).
Està dis­po­sat a pre­sen­tar-se per com­plir un segon man­dat?
Quan ens vam pre­sen­tar vam fer una carta en què s’espe­ci­fi­cava que si fos el cas em com­pro­me­tria a dues legis­la­tu­res. Queda un any, que passa volant, i el dia a dia se’ns menja, però aviat hau­rem de fer una assem­blea que em rati­fi­qui a la can­di­da­tura. Si l’equip ho vol, ja m’hi vaig com­pro­me­tre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.