Les Claus
Un pla de rescat per a Merkel
El primer indici que hi hauria una minicimera migratòria va sorgir el cap de setmana passat, quan el popular diari Bild va anunciar una reunió extraordinària dels 28, per iniciativa d’Angela Merkel. El govern de la cancellera ho va desmentir i va recordar que, en tot cas, la convocatòria no correspon a Berlín.
Dimarts, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va anar al palau de Meseberg, als afores de Berlín, on Merkel i el francès Emmanuel Macron havien presentat la seva reforma de la zona euro, per sopar amb ells. A Juncker no el vam veure més que en la tradicional foto de família, a la porta del palau. Però dimecres al matí va revifar la notícia de la minicimera, finalment formalitzada via piulada pel mateix Juncker. No serà a Berlín, sinó a Brussel·les, i qui la convoca evidentment no és Merkel. Però és clar que forma part del “pla de rescat” dels seus aliats, Macron i Juncker, que prou problemes veuen a Europa per desitjar més pressions sobre la cancellera.
Acords bilaterals
Merkel necessita un consens multilateral per al problema migratori per desactivar l’ultimàtum de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), sòcia de la seva gran coalició, que amenaça de tancar fronteres unilateralment si no hi ha una “solució europea”.
Merkel no confia a aconseguir-la a escala dels 28, però aspira, si més no, al que anomena “acords bilaterals” amb els països per on entra el gros de la immigració a Europa. L’Espanya de Pedro Sánchez podria ser una bona aliada. La seva línia s’acosta més a la de Merkel que a la barreja de populisme i ultradreta del nou govern italià.
Baviera va marcar ahir de nou les diferències amb Berlín, amb una trobada entre el seu primer ministre, Markus Söder, i el cap del govern austríac, Sebastian Kurz, capdavanters com Roma de la línia dura contra l’asil.