Política

Els sis presos polítics estan “cansats però ferms”

Els advocats visiten Junqueras, Romeva, Sànchez, Cuixart, Forcadell i Bassa l’endemà de la seva primera nit en un penal català

Forn, Rull i Turull sortiran d’Estremera dilluns i se’ls espera dimecres

L’exvicepresident Oriol Junqueras, l’exconseller Raül Romeva, el diputat de JxCat Jordi Sànchez i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, van rebre ahir la visita dels seus advocats després de passar la primera nit en cel·les sols del mateix modul 2 de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, i avui ja podran rebre les visites dels seus familiars. Per la seva part, la presidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa també van dormir soles en cel·les al mòdul de dones de la presó de Puig de les Basses, ocupat per 26 internes, i ahir ja van poder rebre la visita de familiars. Tots sis presos polítics van ser visitats per personal mèdic, com marca el protocol de tota nova entrada d’un reclús.

El Departament de Justícia va anunciar que espera que la setmana vinent siguin traslladats al centre penitenciari de Lledoners la resta de presos polítics: els exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull. Segons fonts judicials, la previsió és que surtin d’Estremera dilluns i que arribin a Catalunya dimecres, fent la processó que van haver de suportar els altres presos.

En aquest sentit, l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde, va ser un dels primers a visitar-los ahir. El penalista va expressar que els líders independentistes li van demanar que traslladi a l’exterior que estan “serens i ferms” i alhora “convençuts, com sempre, de la seva innocència, ara en un nou escenari”. Van den Eynde va relatar que Junqueras i Romeva s’estan recuperant del trasllat a Lledoners que, segons va assegurar, va ser “dur i traumàtic”, tot i que no “van anar emmanillats”. El lletrat hi va afegir que la situació per a ells continua “sent hostil”, ja que estan privats de llibertat, segons l’agència ACN. L’advocat de Sànchez, el penalista Jordi Pina, també va anar a Lledoners ahir al migdia.

Una diferència amb el penal d’Estremera és que els presos podran participar “en les activitats del centre de Lledoners des del primer dia”, un fet –segons van den Eynde– que “et dona energia i et fa poder sentir-te productiu”. L’advocat també va exposar que ara tindran més canals d’informació, entre aquests, els catalans. “Per ells és una finestra diferent al món que la que tenien abans”, hi va afegir.

Per la seva part, els advocats de Forcadell i Bassa, Olga Arderiu i Mariano Bergés, van assegurar que estan “contentes” d’estar a prop de casa, però que volen “la llibertat”, després de visitar-les cap a les onze del matí. Arderiu va assegurar que totes les defenses continuaran demanant que surtin de la presó i que esperen que la data del judici es pugui saber aviat. La penalista hi va afegir que totes dues li van traslladar el seu agraïment per les mostres de suport rebudes durant la concentració davant del penal per rebre-les abans-d’ahir. L’alcaldessa de Figueras, Marta Felip, tal com permet el reglament penitenciari a les autoritats, es va poder reunir amb Bassa i Forcadell durant mitjà hora ahir, i les va trobar “fortes, serenes i conscients del suport que tenen”.

LA FRASE

He pogut estar mitja horeta amb la Carme i la Dolors. És admirable com estan de serenes i fortes
Marta Felip
Alcaldessa de Figueres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia