Política

ELS PROTAGONISTES

A Puigcerdà, tots contra Albert Piñeira

Si no hi ha grans sorpreses abans de les eleccions municipals, l’actual alcalde ho té tot a favor per guanyar i per mantenir la seva tercera majoria

Només el partit republicà, ara amb un sol regidor, li podria fer ombra

ALBERT PIÑEIRA
ALCALDE DE PUIGCERDÀ I CANDIDAT DEL PDECAT
És el clar favorit per guanyar les eleccions municipals, segons totes les previsions. Llicenciat en ciències polítiques i de l’administració i també en ciències del treball per la Universitat Pompeu Fabra, és alcalde de Puigcerdà des de l’any 2011, sempre amb majoria, i, des del 2007, és diputat a la Diputació de Girona.
RAIMON RIBAS
PORTAVEU D’ERC EN L’OPOSICIÓ
Va ser la cara visible de la recuperació de les sigles pròpies per part d’ERC a Puigcerdà després del fracàs del partit d’integrar-se en la plataforma independentista transversal Endavant Cerdanya. Amb la nova situació política al país i a la vista dels nous esdeveniments, caldrà veure on situa la seva formació política en l’arc consistorial.
ANTONI VÉREZ
EXPORTAVEU D’RCAT EN L’OPOSICIÓ, ARA NO ADSCRIT
Aquest metge de l’hospital transfronterer de Cerdanya, apassionat dels esports de muntanya, va passar a ser regidor no adscrit i va deixar l’últim reducte del Rcat de Joan Carretero sense representació. Ara, si repeteix, la seva aportació pot ser clau per consolidar alguna de les formacions més independentistes.
ESTEVE PUJOL
SECRETARI IMPLANTACIÓ A GIRONA
Amb una àmplia experiència en el món municipal després de quatre mandats a l’alcaldia de Camprodon, ara Pujol té la responsabilitat d’atendre la petició dels militants i simpatitzants del PSC de Puigcerdà per poder formar llista i recuperar la presència en el plenari de la capital ceretana, de què ha estat fora els últims dos mandats.
CESC ARMENGOL
PRESIDENT DELS EMPRESARIS CERETANS
És el líder d’una entitat que aglutina bona part del teixit empresarial de la comarca i, especialment, de Puigcerdà. El sector comercial hi té un pes determinant i els candidats segurament tindran en compte els seus suggeriments, com per exemple potenciar l’eix comercial els dies d’entre setmana quan no hi ha turisme a la vila.
Els ceretans del nord i els del sud, han mantingut sempre els llaços que els uneixen, tot i estar sota tres administracions
Si no hi ha sorpreses d’aquí a final d’any, res fa pensar que Albert Piñerira pugui reeditar la majoria absoluta

A la bibli­o­teca pública de Puig­cerdà, hi ha molts lli­bres en llen­gua fran­cesa, hi ha infants cere­tans que van a escola en ter­ri­tori nord-català i la capi­tal de la Cer­da­nya és el refe­rent comer­cial i de ser­veis de molts veïns de l’ano­me­nada Cer­da­nya del nord. I és que a la gent de Puig­cerdà ningú no els pot donar lliçons de rela­ci­ons trans­fron­te­re­res. Són un bon exem­ple de la des­a­pa­rició de fron­te­res admi­nis­tra­ti­ves a la Unió Euro­pea pon­ti­fi­cada i sege­llada pels estats mem­bres en el trac­tat de Schen­gen del 1990. De fet, per als cere­tans del nord i del sud la fron­tera mai no ha exis­tit durant els més de 350 anys que una línia els volia divi­dir arran del trac­tat dels Piri­neus. Real­ment, han esbor­rant les tan­ques dua­ne­res –la més cone­guda és la de la Guin­gueta d’Ix. Els cere­tans del nord, sota admi­nis­tració fran­cesa, i els del sud, sobra admi­nis­tració cata­lana i espa­nyola, han man­tin­gut sem­pre, doncs, els llaços que els unei­xen, però cal remar­car que aquesta rea­li­tat ha estat molt tre­ba­llada i Puig­cerdà ha estat l’epi­cen­tre d’aquesta aposta d’anys i anys.

El nou hos­pi­tal trans­fron­te­rer de Puig­cerdà, inau­gu­rat aviat farà qua­tre anys i que és el de referència de les dues Cer­da­nyes, és l’exem­ple més para­digmàtic d’aquesta rea­li­tat i un dels resul­tats més visi­bles de la plas­mació d’una situ­ació com­ple­ta­ment nor­ma­lit­zada a la zona i que els esta­ments polítics han sabut cap­tar i donar-hi via­bi­li­tat. I no és només l’únic exem­ple. N’hi ha molts més, com per exem­ple, la depu­ra­dora trans­fron­te­rera.

Con­ti­nuar tre­ba­llant per ampliar els ser­veis del cen­tre hos­pi­ta­lari, com ara els recents que com­pa­teix amb l’hos­pi­tal Sant Pau de Bar­ce­lona, serà un dels rep­tes cab­dals que haurà d’afron­tar el futur govern muni­ci­pal de la capi­tal cere­tana. Cal tenir en compte que és un ser­vei bàsic ate­nent al fet la població es mul­ti­plica per molt en èpoques de vacan­ces i els caps de set­mana i que acull un nom­bre molt impor­tant d’esquia­dors i d’excur­si­o­nis­tes. Cal no obli­dar que la capi­tal de la Cer­da­nya opta a ser l’epi­cen­tre d’uns futurs Jocs Olímpics d’hivern i que con­so­li­dar l’hos­pi­tal pot ser un actiu impor­tant per acon­se­guir-los. Pre­ci­sa­ment, l’objec­tiu d’acon­se­guir els Jocs d’hivern ha ser un bon estímul per con­ti­nuar desen­vo­lu­pant les infra­es­truc­tu­res dels esports d’hivern, de què Puig­cerdà i per extensió la Cer­da­nya giro­nina són un clar refe­rent, molt pel davant, per exem­ple, de la Val d’Aran, que també reclama un tall impor­tant dels pastís olímpic. El pre­si­dent de l’Agru­pació d’Empre­sa­ris de la Cer­da­nya, Fran­cesc Armen­gol, que també és el màxim res­pon­sa­ble de l’Asso­ci­ació Uni­ver­sitària de la Cer­da­nya (Aucer), té clar que són el ter­ri­tori més ben pre­pa­rat per aco­llir el gros cen­tral dels Jocs i que plan­ta­ran bata­lla, quan cal­gui, per defen­sar-ho allà on cal­gui.

El pro­per man­dat, doncs, serà clau per anar tre­ba­llant el llarg camí cap als Jocs del 2030. I és que per arri­bar-hi és fona­men­tal que s’avanci en la millora de les infra­es­truc­tu­res dedi­ca­des als esports de gel, el palau muni­ci­pal d’esports, espe­ci­al­ment, i les pis­tes de la Molina i Mase­lla, dues esta­ci­ons en una única ubi­cació a la Tosa d’Alp, que les con­ver­tei­xen en un domini esquia­ble con­junt de 141 quilòmetres. En aquest cas, el nou govern de Puig­cerdà haurà de saber lide­rar una estratègia comar­cal. Més impor­tant que les infra­es­truc­tu­res, , no obs­tant, és la peda­go­gia. L’Ajun­ta­ment haurà de posar el seu gra de sorra i sobre­tot de posar-se al cos­tat de les enti­tats com­pe­tents per pro­mo­ci­o­nar la pràctica dels esports d’hivern entre la població cere­tana, cosa que va ser, pel que sem­bla, un dels punts febles de l’intent fallit d’acon­se­guir ser nome­nada seu del 2020. Cal incre­men­tar el nom­bre de prac­ti­cants i de llicències, tal com recorda el pre­si­dent del poli­es­por­tiu de la capi­tal cere­tana, Joan Bar­neda.

Tot ple­gat, però, passa per una bona pla­ni­fi­cació, un altre dels aspec­tes clau del futur govern de Puig­cerdà. El pre­si­dent del Grup de Recerca de la Cer­da­nya, Enric Quílez, sen­ten­cia que cal fer una pla­ni­fi­cació trans­ver­sal a llarg ter­mini. Segons ell, des de l’Ajun­ta­ment s’han fet i es fan mol­tes coses i ben fetes, però són ate­nent al curt ter­mini o com a molt al mitjà . En aquest sen­tit, des­taca obres fetes, com ara el nou cen­tre cívic, i d’altres que s’ini­ci­a­ran durant el segon semes­tre d’aquest any, com ara el nou parc flu­vial del Que­rol.

Piñeira, el pri­mer

Albert Piñeria –CiU i ara PDe­CAT– fa dos man­dats que governa amb una àmplia majo­ria abso­luta a Puig­cerdà i és un dels can­di­dats del par­tit més mati­ners que ha estat esco­llit per repe­tir. Abans, entre l’any 1991 i el 2011, ERC havia con­ver­tit la capi­tal de la Cer­da­nya en un bastió coman­dat per Joan Car­re­tero en mig d’un ter­ri­tori domi­nat per CiU, que ha tin­gut sem­pre el govern del Con­sell Comar­cal. De fet, Piñeira va aga­far el relleu a Car­re­tero i al seu suc­ces­sor, Joan Pla­ne­lla, quan el pri­mer va ser nome­nant con­se­ller de Gover­nació.

L’actual alcalde es va bene­fi­ciar de l’intent d’aglu­ti­nar totes les for­ma­ci­ons polítiques inde­pen­den­tis­tes i els qui no es volien arren­gle­rar amb cap sigla. Una pla­ta­forma molt trans­ver­sal bate­jada amb el nom d’Enda­vant Cer­da­nya –va tenir il·lus­tres de la política cere­tana com ara l’exal­calde de Puig­cerdà Fran­cesc Ros­sell–, a què, final­ment, Pla­ne­lla es va sumar, dei­xant de banda les sigles d’ERC. I això va ser el final del domini de la força repu­bli­cana a Puig­cerdà.

Amb Enda­vant Cer­da­nya quasi total­ment des­ar­ti­cu­lada, fruit de la dava­llada que ja va començar a expe­ri­men­tar en les últi­mes elec­ci­ons muni­ci­pals, els comi­cis de l’any vinent seran deter­mi­nants per veure com es repar­teix el vot inde­pen­den­tista.

Si no hi ha sor­pre­ses d’aquí a final d’any, que és quan ja s’hau­ran con­fi­gu­rat la majo­ria de llis­tes polítiques, res fa pen­sar que Albert Piñerira pugui ree­di­tar la majo­ria abso­luta. O, si es mira des d’un altre angle, serà un tots con­tra Piñeira. Amb l’actual alcalde esco­llit per repe­tir de número u en la llista del PDe­CAT, la resta de for­ma­ci­ons polítiques només con­fir­men que estan tre­ba­llant per con­fi­gu­rar llis­tes. És el cas, per exem­ple, del PSC, que busca qui l’encapçali i que, segons el res­pon­sa­ble d’orga­nit­zació del par­tit a la zona, Esteve Pujol, té un grup impor­tant de mili­tants i sim­pa­tit­zants que fan feina per concórrer a uns comi­cis a què només han fal­tat una vegada.

Qui té tots els números per repe­tir és l’únic regi­dor d’ERC en el ple­nari, Rai­mon Ribas, que està man­te­nint durant tot el man­dat una dura bata­lla política amb Piñeira. No s’ha estat de qua­li­fi­car de caci­cada els ajuts esco­lars, de recla­mar més trans­parència en la infor­mació o de cri­ti­car la manca d’un poli­cia en horari noc­turn, per posar alguns exem­ples. En les últims elec­ci­ons al Par­la­ment, JxCat va obte­nir el 29,4% dels vots i ERC, el 21%. Eren, però, uns altres comi­cis i en unes cir­cumstàncies molt espe­ci­als.

Les frases

El Pirineu gironí és la zona més ben preparada del país per acollir uns Jocs Olímpics d’hivern, i com a territori defensarem que ha d’acollir el gros de les proves. Som a 150 quilòmetres de Barcelona i no tindria sentit que es fessin proves a molta més distància. Treballarem, quan calgui, per suavitzar el peatge del túnel del Cadí i facilitar l’enllaç amb la seu de Barcelona
Les grans infraestructures ja estan fetes. S’ha fet molta feina curt i mitjà termini i, ara, cal encetar un període de planificació a llarg termini. Volem apostar pel turisme, per la tecnologia, pel sector primari... En l’actualitat, el sector serveis té molt de pes, tant a Puigcerdà com a la resta de la comarca, però no som una vila turística, perquè, entre altres coses, tenim un turisme estacionalitzat. Cal detallar cap on volem anar
Tenim un grup molt potent de persones que treballen per no repetir la situació de 2011, en què no vam fer llista

Francesc Armengol

PRESIDENT DEL GRUP DE RECERCA DE LA CERDANYA

Enric Quílez

PRESIDENT DEL GRUP DE RECERCA DE LA CERDANYA

Esteve Pujol

RESPONSABLE DE LES LLISTES DEL PARTIT A LA CERDANYA I EL RIPOLLÈS



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.