Política

ELS PROTAGONISTES

Vilafant, tres nuclis sota el mateix nom

El poble està marcat per les distàncies i per les barreres que suposen les infraestructures

Hi ha demandes històriques compartides que uneixen el municipi, com ara un edifici per a l’institut

CONSOL CANTENYS
Alcaldessa (PSC)
Va accedir a l’alcaldia el desembre del 2009 després de vèncer en una moció de censura contra Pepi Comalada (CiU), amb qui havia empatat en nombre de regidors en les eleccions. Va ser guanyadora dels comicis el 2011 i el 2017. Assegura que encara no sap si encapçalarà el partit en les pròximes eleccions, però que tot el seu equip està disposat a continuar treballant.
MONTSE RICART
Cap del grup de CiU, a l’oposició
L’advocada Montse Ricart va encapçalar per primer cop la llista de CiU a Vilafant el 2011, tot i que ja havia estat regidora des del 2009. Després de tots aquests anys, Ricart, que va formar part de la llista d’UDC al Parlament català el 2015, considera que s’ha de deixar pas a gent nova i per això no repetirà, “Hauré estat en el càrrec el màxim de temps que jo mateixa havia dit”, afirma.
SERGI PALOMERAS
Cap del grup ERC-MÉS
Tornarà a ser el candidat de la formació en les pròximes eleccions municipals, en una llista que mantindrà les regidores actuals en els llocs capdavanters, tot i la introducció d’alguna modificació puntual. Aquest professor d’educació secundària i batxillerat a l’institut Alexandre Deulofeu va encapçalar per primer cop la llista d’Esquerra a Vilafant l’any 2015.
JOSÉ FRANCISCO PARRA
Regidor del PP
Va liderar la llista del PP a Vilafant l’any 2011, després de substituir Assumpció Martínez, declarada trànsfuga arran de la moció de censura. Assegura que no encapçalarà la llista de la formació en els pròxims comicis municipals per qüestions familiars –de salut– i que serà una junta sobirana la que determinarà qui serà el futur candidat dels populars a Vilafant.
El tren d’alta velocitat –que hi té estació–, la línia convencional del tren, l’autopista AP-7 i l’N-260 tallen el municipi
Les relacions amb l’equip de govern són correctes i es coincideix en molts dels reptes del municipi

Vilafant “és diferent”, afirma l’alcaldessa, Consol Cantenys, quan se li pregunta com és aquest municipi. I ho és, perquè el que podrien ser tres pobles diferenciats, i separats per totes les infraestructures imaginables, acaben configurant aquest municipi fronterer amb Figueres. Tan fronterer que un d’aquests nuclis, el Camp dels Enginyers, es considera un barri dormitori de la capital altempordanesa, i quan un foraster s’hi atura a demanar per l’Ajuntament, primer li pregunten si es refereix al de Vilafant o al de Figueres. No arriben a 6.000 habitants, la superfície que ocupa és d’uns 33 quilòmetres quadrats i entre nucli i nucli, entre el barri antic, el Camp dels Enginyers i el barri de les Forques, hi transcorren, a més de quilòmetres, totes les infraestructures que trossegen el municipi: el tren d’alta velocitat –que hi té estació–, la línia convencional del tren, l’autopista AP-7 i l’N-260.

El que podria ser un avantatge –estar en un important nus de comunicació– s’acaba convertint en un escull que trenca la continuïtat urbana. És per això que un dels reptes principals que ha d’afrontar Vilafant, com destaca, per exemple, la regidora de CiU a l’oposició Montse Ricart, és la unió dels tres nuclis. Una unió que, “a poc a poc”, ja es va fent, hi afegeix, però en la qual cal insistir. Per fer-hi front, l’alcaldessa destaca la importància del nou pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per al desenvolupament urbanístic de l’entorn, que ha d’incidir en nombrosos aspectes. També el portaveu d’ERC, Sergi Palomeras, veu la redacció del POUM com un dels elements cabdals del municipi.

De fet, quan es pregunta als diversos portaveus dels grups municipals sobre els reptes que té Vilafant, les coincidències són importants i sembla que això confirma també la “bona relació” que hi ha entre els grups de l’oposició i el govern. “La relació entre els grups és correcta, i entenc que és pel tarannà de Vilafant”, hi afegeix Montse Ricart, que, tot i així, assenyala que, “com a tot arreu”, a vegades consideren que no tenen “prou informació”, amb referència a l’equip de govern. Palomeras, d’ERC, també explica que l’equip de govern, en minoria, està “obert a parlar”, però que, després d’aquests gairebé deu anys al govern, ara caldria un canvi al municipi. L’únic regidor del PP, José Francisco Parra, també fa una valoració positiva del govern municipal: “Déu-n’hi-do tot el que es fa a Vilafant.” I hi afegeix que el que no s’ha fet ha estat per falta de diners i de personal. Potser les tensions més fortes han estat en aquesta legislatura, precisament entre els membres de l’oposició, i més concretament entre ERC i el PP. Un tuit del regidor del PP en què celebrava fa uns mesos la detenció a Alemanya del president Carles Puigdemont va provocar que ERC demanés la dimissió de Parra per enaltiment del feixisme des de les xarxes socials. De fet, el regidor del PP opina encara ara que un dels reptes de Vilafant és “erradicar tota la simbologia feixista dels espais públics”, amb referència, per exemple, als llaços grocs com el que hi ha penjat al balcó de l’ajuntament.

Habitatge accessible

La necessitat d’un habitatge accessible també és un repte destacat per a l’alcaldessa, que reconeix que a Vilafant hi ha moltes cases, però amb un preu excessivament elevat per a les rendes més joves. Hi ha diverses zones programades per canviar el model urbanístic. En aquest sentit, per exemple, explica Cantenys, hi ha un pla parcial de creixement mixt entre el Camp dels Enginyers i les Forques que possibilitaria més comerç i habitatges.

Pel que fa al comerç, ERC considera prioritari que l’Ajuntament l’impulsi i el fomenti amb vista a crear una associació de comerciants perquè tots els comerços del municipi puguin treballar conjuntament, independentment del barri on es trobin. Amb relació a una nova associació, de tota manera, els republicans també creuen que la relació del govern amb la vintena d’entitats que hi ha al municipi no és del tot suficient i que “no se les acaba de cuidar”. El portaveu d’ERC hi afegeix que a Vilafant falten serveis i indústria i insisteix en la necessitat de desenvolupar el polígon industrial per atraure més empreses i crear llocs de treball a la població, ja que el més habitual és que els veïns de Vilafant es desplacin a altres municipis a treballar, ja sigui a Figueres mateix o a Vilamalla, per exemple.

Sense abandonar aquest desenvolupament urbanístic que sembla que marca el municipi, hi ha la demanda que es treballi també a l’entorn de l’estació del TAV. “Ara no acabem de veure la potencialitat de l’estació”, diu Palomeras, que espera que, com a mínim, amb el POUM això canviï. Cantenys es mostra convençuda dels avantatges de tenir una estació del TAV situada en una zona pendent de desenvolupar, i que ara ja ha suposat, per exemple, un servei de taxis i la remodelació de la xarxa d’autobusos.

L’institut, prioritari

Un dels punts que generen més consens al municipi és la necessitat d’un edifici per a l’institut d’ensenyament secundari que posi fi als barracons instal·lats ja fa deu anys i que cada any reben més alumnat, no només de Vilafant, sinó també d’altres municipis com ara Bàscara, Ordis i Figueres mateix. El municipi ho té tot preparat per donar cabuda al nou edifici, amb el terreny cedit i la part administrativa corresponent, però les competències estan en mans del Departament d’Ensenyament. Recentment, hi ha hagut una nova reunió entre l’Ajuntament i la conselleria. Cantenys explica que ara només falta redactar el projecte. “Ens agradaria que aquest fos l’últim curs en barracons”, assenyala. A banda de l’institut, un altre punt d’unió dels grups municipals va ser la rotonda a l’N-260, que va ser inaugurada el 2017 i que havia estat llargament reivindicada. “Va ser un èxit de tot el poble”, afirma l’alcaldessa. La rotonda ja hi és i el balanç que se’n fa és positiu, tot i que algunes veus, com la de Palomeras, lamenten que es troba en un estat lamentable, ja que Foment, que és l’administració responsable, no se’n fa càrrec. “Creiem que l’Ajuntament podria collar més per dignificar-la”, assegura.

Així mateix, es considera positiu el projecte de remodelació de la rectoria, que, un cop finalitzat, donarà cabuda al centre cultural i a un espai polivalent a les sales comunes per a les entitats, explica l’alcaldessa. “S’han fet algunes reformes importants. Hi ha el tema de la rectoria i de darrere l’església. En tots aquests punts, hi estem d’acord. Però, tot i que s’hi treballa, hi veiem lentitud”, assenyala la portaveu de CiU, que insisteix que “la sensació és que, en tres o quatre reptes importants, el ritme és massa lent”. Per Cantenys, el consistori executa projectes segons la capacitat econòmica que té, sense generar tensions de tresoreria i amb prudència per mantenir l’equilibri. “Tenim un sistema financer excel·lent”, conclou.

Les frases

Vilafant és un municipi diferent, amb tres nuclis totalment diferenciats i tallat per les infraestructures
Un dels reptes és facilitar l’accés a l’habitatge, sobretot als joves. Implica passar del model urbanístic del gran xalet a un model d’habitatges més assequibles
La sensació és que, en tres o quatre reptes importants, el ritme és massa lent
La relació entre tots els grups és correcta i entenc que és pel tarannà de Vilafant
No acabem de veure la potencialitat de l’estació del TAV, potser a llarg termini
L’estat de la rotonda és lamentable. Està en marxa, però sembla que Foment no se’n fa càrrec. L’Ajuntament podria collar més
Ara es vol demanar una segona rotonda. A veure si es fa el mateix soroll que amb la primera
Déu-n’hi-do la feina que es fa. El balanç és positiu

Consol Cantenys

ALCALDESSA (PSC)

Montse Ricart

CAP DEL GRUP DE CiU

Sergi Palomeras

CAP D’ERC-MES

José Francisco Parra

REGIDOR DEL PP



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia