Política

Divisió màxima al Senat dels EUA en l’última batalla per cobrir la vacant al Suprem

Els demòcrates suggereixen que l’informe de l’FBI sobre Kavanaugh conté indicis de “mala conducta”

Els republicans asseguren que no el culpabilitza

El desenllaç del procés de confirmació del jutge conservador Brett Kavanaugh per cobrir la vacant al Tribunal Suprem dels Estats Units està a punt d’arribar. Els últims episodis han estat farcits de retrets i discrepàncies que no només han dividit republicans i demòcrates, sinó tot el país.

La matinada de dijous, l’FBI va entregar els resultats de l’última investigació sobre les acusacions d’abús sexual contra el jutge escollit per Donald Trump per ocupar la preuada vacant, una indagació feta en menys d’una setmana i cenyida a les restriccions imposades per la Casa Blanca.

“No hi ha res que no sabéssim”, va assegurar Chuck Grassley, senador republicà que presideix el comitè judicial. “La investigació no ha trobat cap indici de mala conducta”, hi va afegir. Els demòcrates no ho veuen així. A banda de criticar un informe “incomplet”, asseguren que hi ha proves que Kavanaugh no va tenir un comportament adequat, que, segons la seva opinió, hauria de provocar que fos descartat per al Suprem.

Per a la investigació dels presumptes abusos sexuals de Kavanaugh a com a mínim tres dones, l’FBI només ha entrevistat nou persones i n’ha deixat fora l’acusat (Kavanaugh) i la presumpta víctima, que va declarar al Senat, Christine Blasey Ford.

L’agència federal només va entregar una còpia de l’informe, que els senadors poden consultar per torns durant una hora en una sala privada.

Enmig de tot l’embolic i l’intercanvi de retrets, les opcions que la confirmació de Kavanaugh avanci van créixer de manera exponencial. Dos dels senadors republicans clau van insinuar que la balança es decanta cap al “sí”: Susan Collins va definir la investigació com a “minuciosa”, i Jeff Flake va reafirmar que no ha vist cap més informació rellevant. El control mínim dels republicans al Senat impedeix que hi hagi cap deserció si volen sortir victoriosos. Si s’asseguren aquests dos vots, Kavanaugh serà el novè jutge del Suprem sense dificultat. La votació final està prevista que se celebri aquest cap de setmana. La Casa Blanca està “totalment confiada” que s’acabarà aprovant el candidat, i que podrà ser utilitzat com a triomf de cara a les legislatives que s’han de fer d’aquí a un mes.

Fora del Capitoli també hi ha tensió i divisió. Centenars de persones d’arreu del país es van concentrar a les portes del Tribunal Suprem i el Congrés per reclamar que no es confirmi Kavanaugh. Més d’un miler de juristes i acadèmics van signar una carta publicada al The New York Times exigint al Senat que no confirmi Kavanaugh, especialment preocupats pel “mal temperament” demostrat.

A banda dels casos d’abusos, en les últimes hores han sortit excompanys d’universitat que acusen el nominat de Trump al Suprem de mentir sota jurament al Senat sobre la seva relació amb l’alcohol quan estudiava a Yale.

Pence posa més tensió amb la Xina

El vicepresident dels EUA, Mike Pence, va tensar una mica més la relació entre Washington i Pequín acusant la Xina d’una ingerència molt més agressiva que la que fan els russos que, al seu costat, queden “empal·lidits”. “El lideratge de Trump està funcionant, i la Xina vol que hi hagi un altre president”, va denunciar. Seguint la crítica que va iniciar el president Donald Trump, a l’ONU, Pence va assegurar que la Xina està utilitzant propaganda i l’aplicació d’aranzels a indústries concretes per modificar la perspectiva dels nord-americans i influir en el seu vot. “No cedirem a intimidacions”, va prometre. El xoc entre Washington i Pequín ha escalat en les últimes setmanes. A banda d’estar en plena guerra comercial, aquesta setmana una embarcació militar xinesa va estar a punt de xocar amb un destructor dels EUA al mar del Sud de la Xina, en el que es va considerar un “assetjament temerari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona