Política

Àlex Terés

Alcalde de Vilademuls

“Hem superat un problema molt greu d’aigua”

“Cal treballar perquè els veïns puguin continuar vivint del camp. Hem de trobar el punt d’equilibri entre l’agricultura i l’ecologia”

Vilademuls és un municipi molt extens, amb dotze pobles. Àlex Terés fa tres anys que n’és l’alcalde i, en aquest temps, ha hagut de solucionar un problema de contaminació de l’aigua potable.
El muni­cipi és molt extens. Té con­tents tots els nuclis?
És impos­si­ble. I més després de tres anys cen­trat, al cent per cent, a poder-los garan­tir aigua pota­ble. Tots els esforços s’han cen­trat a man­te­nir els ser­veis bàsics i inver­tir en la xarxa d’aigua per poder garan­tir el proveïment.
Tan com­pli­cada era la situ­ació here­tada l’any 2015?
Era hor­ri­ble. Amb la con­ta­mi­nació del pou de Vila­fre­ser per mer­curi, ens vam tro­bar que no podíem abas­tir els veïns. La con­ta­mi­nació per mer­curi no és com la dels nitrats. És motiu de clau­sura imme­di­ata. A més a més, els pro­ble­mes es van con­ju­rar. Amb els can­vis de pressió a la xarxa es van anar pro­duint reben­ta­des a tot arreu. La des­pesa per solu­ci­o­nar-ho va resul­tar des­me­su­rada.
Com van afron­tar-ho?
En aquest temps hem incor­po­rat dos pous nous a la xarxa, hem aca­bat una inter­con­nexió, amb la qual ara podem enviar aigua des de Vila­fre­ser fins a Parets d’Empordà, pas­sant per tots els pobles del muni­cipi menys Orfes. Això vol dir que si dels vuit pous que tenim n’hi ha un que falla ara podem garan­tir el ser­vei i sense haver d’anar amb cis­ter­nes. Allò va fer de pla de xoc, però va resul­tar una ruïna per al muni­cipi.
Com s’ho van fer per pagar-ho?
Essen­ci­al­ment, l’ACA se’n va fer càrrec. La con­se­llera de Gover­nació, Merit­xell Borràs, ho va sub­ven­ci­o­nar i una altra part la va assu­mir Santi Vila, quan era a Ter­ri­tori. A par­tir d’aquí, ens vam aga­far a la línia d’aju­des de l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA) i gràcies a això, d’una manera pla­ni­fi­cada i coor­di­nada, vam anar afron­tant els rep­tes que se’n posa­ven al davant.
En aquests tres anys han pogut pen­sar en alguna cosa més que en l’aigua?
El que s’ha pogut. Amb la xarxa d’aigua hi ha més d’un milió i mig d’euros gas­tats. Però no hem fet només repa­ració. A banda dels pous, hem fet dipòsits nous i ara en farem un altre, i dobla­rem la capa­ci­tat a Vila­marí. A part d’això estem arre­glant un tram a Orfes, can­viem el dipòsit a l’escola de Sant Esteve de Guial­bes per treure’l de dins.
Pre­ci­sa­ment l’ampli­ació de l’escola s’hau­ria d’estar afron­tant.
Era per a aquest estiu, però el nou direc­tor ter­ri­to­rial d’Ense­nya­ment ens va dir que s’havia d’ajor­nar i pen­sar a fer-ho de cara a l’any vinent. Va asse­gu­rar-nos que a par­tir del gener en podríem par­lar. S’ha d’ampliar l’escola: es fan dues aules noves, es fa sala de pro­fes­sors. Tenim la sort que és una escola cap­da­van­tera, però estem superats de capa­ci­tat.
Han afron­tat algun altre pro­blema bàsic al muni­cipi?
El man­te­ni­ment de camins és un pro­blema gros. En som cons­ci­ents. Hem començat un pla d’inversió en camins ara que tenim força endreçat això de l’aigua. Tenim una pla­ni­fi­cació. El que volem és com­bi­nar l’arran­ja­ment de camins amb sub­base amb talls amb for­migó en els llocs més con­flic­tius.
Tot i que ja havia estat regi­dor abans, es pen­sava que era tan com­pli­cat això de fer d’alcalde?
No m’ho pen­sava pas, i més quan aga­fes l’alcal­dia i et tro­bes un pro­blema tan bèstia com aquest. Tot ple­gat es va con­ver­tir en un mal­son. A base de feina, tre­ball i dedi­cació ens n’hem sor­tit. Hem anat a tirar tubs amb veïns! Allò que es feia abans de veïns que s’ajun­ta­ven per tre­ba­llar i l’Ajun­ta­ment hi posava el mate­rial ho hem hagut de fer. S’ha fet, i quan acon­se­guei­xes superar una situ­ació així i veus que ser­veix per garan­tir un benes­tar als veïns la sen­sació és agra­da­ble.
La vespa asiàtica ha gene­rat pro­ble­mes al muni­cipi.
Em pre­o­cupa extra­or­dinària­ment. L’expansió d’aquest insecte inva­siu és un risc per a la segu­re­tat de les per­so­nes. El pri­mer atac de vespa asiàtica a Cata­lu­nya va patir-lo un veí de Vila­marí. És un ani­mal que és molt agres­siu quan se sent amenaçat i pot por­tar pro­ble­mes seri­o­sos de segu­re­tat pública.
Quina solució hi veu?
L’ADF. Entre la nos­tra ADF hi ha dos engi­nyers agrònoms que tenen permís de fito­sa­ni­ta­ris i el que faci falta. Si els dones­sin eines i for­mació podrien recórrer als recur­sos de l’ADF en cas d’una situ­ació d’emergència per ves­pes. Lla­vors a base de tram­pes i de mesu­res de pre­caució es podria inten­tar que l’expansió fos lliure.
Com està el pas­sallís d’Orfes?
Quan el pro­jecte estava redac­tat l’ACA va can­viar els cri­te­ris d’inun­da­bi­li­tat. Estem pen­dents de saber què cal can­viar del pro­jecte. Tenim una colla de masos des d’on, quan queda inun­dat el pas­sallís, s’ha d’anar a vol­tar per Pontós per anar a Orfes. És neces­sari.
La seva relació amb l’ACA aquests qua­tre anys ha estat intensa.
Sí, molt. I jo els estic molt agraït. Sense ells no tindríem aigua al poble. De fet, vam tenir una reunió de pla­ni­fi­cació amb el direc­tor gene­ral de l’ACA i el cap de pla­ni­fi­cació i li vam expo­sar tots els pro­ble­mes. En aca­bar vam dis­se­nyar el pla d’actu­ació i pri­o­ri­tats.
L’anunci que arri­ba­rien 120.000 euros impre­vis­tos per l’IBI de l’auto­pista el 2017 va anar-los molt bé, no?
Va ser una acció de justícia divina. Aquests 120.000 euros ser­vi­ran, men­tre duri, per solu­ci­o­nar pro­ble­mes amb l’aigua i amb els camins, les depu­ra­do­res i per posar el muni­cipi al segle XXI.
Què hi falta al muni­cipi?
Neces­si­tem solu­ci­o­nar infra­es­truc­tu­res, com la pas­sera d’Orfes, els camins i refor­mar el pavelló de Vila­marí i fer actu­a­ci­ons a Ter­ra­de­lles, per exem­ple. Com a pro­jecte de futur del muni­cipi hem de mirar de tro­bar una manera perquè les explo­ta­ci­ons agrícoles i els veïns puguin con­ti­nuar vivint del camp, adap­tar-se al segle XXI. No els volen dei­xar ampliar gran­ges i nosal­tres tenim veïns que viuen d’això. Aquests són els que tre­ba­llen i cui­den el pai­satge. Sense ells això seria un esbar­zer de cap a cap. Hem de tro­bar el punt d’equi­li­bri entre l’agri­cul­tura i l’eco­lo­gia i donar un valor afe­git al muni­cipi perquè la gent no s’hagi de dedi­car només a les gran­ges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.