Política

La fiscal demana que Oriol Pujol entri ja a la presó

L’exdirigent de CDC sol·licita la suspensió dels dos anys i mig de presó, que va acceptar pel cas de les ITV

“És un cas greu de corrupció política”, sosté el ministeri públic

La fiscalia anticorrupció demana que de manera “immediata” Oriol Pujol ingressi a la presó per complir la condemna de dos anys i mig, que va acceptar l’estiu passat, pel cas ITV, de tràfic d’influències entre el 2010 i el 2012, juntament amb la seva dona, Anna Vidal, i empresaris, que van poder substituir les penes per multes. Sergi Alsina, amic íntim de Pujol i que feia d’intermediari, va acceptar dos anys de presó.

L’exdirigent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va sol·licitar a l’Audiència de Barcelona la suspensió del compliment de la pena, acollint-se a una reforma del Codi Penal del 2015 (article 80.3), que fixa que si els delictes pels quals una persona és condemnada no superen individualment els dos anys, es pot suspendre l’entrada a presó de manera excepcional. Requisit que compleix l’expresident del grup parlamentari convergent. Pujol va acceptar la condemna per tres delictes: un any i mig per falsedat documental, vuit mesos per suborn i cinc mesos per tràfic d’influències.

Família amb recursos

A banda de la part tècnica, la defensa de Pujol, exercida pel penalista Xavier Melero, exposa que ja no pot reincidir perquè ha deixat la política, i que la seva entrada a la presó perjudicaria greument la seva família, ja que ajuda a pagar els estudis dels seus tres fills, de 17, 20 i 21 anys, l’assistència sanitària mensual contractada per a tota la família i la hipoteca del pis. S’hi afegeix que actualment està intentant refer la seva vida professional, com a agent comercial d’una empresa, i també fa de voluntari.

Per contra, la fiscal Teresa Duerto discrepa i sosté que no hi ha cap situació excepcional en el cas de l’exdiputat, i assegura que la família Pujol Ferrusola “és de domini públic que no és una família amb escassos recursos econòmics”. Hi afegeix que, pel que fa al manteniment de la família, la dona, Anna Vidal, “té estudis superiors i una professió amb la qual es pot fer càrrec dels fills, dos dels quals –indica– són majors d’edat”. Duerto, a més, replica que a l’Estat espanyol funciona la sanitat pública, a la qual la família de Pujol també té dret, i li retreu que no va informar de la compra d’una casa de segona residència a Urús (Cerdanya).

En la sentència, Pujol va acceptar que havia usat la seva influència política per afavorir empresaris als centres d’inspecció de vehicles, així com en la reconversió industrial de Sharp i la deslocalització de la companyia Yamaha. Per aquestes gestions va cobrar 443.660 euros en comissions a través de factures per treballs inexistents que la seva dona girava al seu amic Alsina.

Per la fiscal, aquest cas de corrupció política és molt greu. “Lluitar contra la corrupció i el frau és una prioritat a escala nacional i europea, ja que la corrupció és una xacra de la societat i suposa un atac a l’estructura democràtica de qualsevol estat”, afirma Duerto, que afegeix que en casos com el de Pujol l’execució de la pena “és més necessària per defensar l’ordre jurídic”. La magistrada Carmen Zabalegui té la darrera paraula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona