Mobilitzacions arreu del país en suport als detinguts
A Girona més de 4.000 persones van sortir al carrer fins a arribar a la UdG, on hi ha una tancada d’estudiants
A Barcelona es van aplegar 500 persones i es van ocupar les vies a l’estació de França
Les detencions que es van fer al llarg del dia a les comarques gironines van motivar concentracions de suport arreu del país. Una de les més multitudinària va ser a la ciutat de Girona. La convocatòria de l’AMI al vespre va reunir inicialment un miler de persones a la plaça de l’U d’Octubre. L’arribada, entre forts aplaudiments, del president del Parlament, Roger Torrent, acompanyat de desenes d’alcaldes i regidors de Catalunya, va donar el tret de sortida a l’acte de reivindicació al món local. “Intentant criminalitzar el moviment independentista amb repressió no anirà enlloc, senyor Sánchez. Fent detencions aleatòries l’únic que aconseguirà serà potenciar l’extrema dreta”, va manifestar Torrent als mitjans. En els parlaments, els diferents representants de l’AMI van expressar el seu suport als alcaldes de Celrà, Dani Cornellà, i de Verges, Ignasi Sabater, que al matí havien estat detinguts, i van fer una crida a la unitat d’acció dels ajuntaments catalans. “Els alcaldes ens hem sentit atacats avui. Volen reprimir la llibertat d’expressió, de reunió i la llibertat ideològica”, va destacar David Saldoni, president de l’ACM. “No podem permetre que els nostres fills tinguin por. Demano als alcaldes que es posin a caminar per avançar units per la República”, hi va afegir el president de l’AMI, Josep Maria Cervera. Seguidament, la plataforma Girona Vota va animar als manifestants a traslladar-se fins a la UdG com a mostra de suport a la persona perseguida per la policia i que des de la tarda es refugiava a les instal·lacions universitàries. La manifestació va transcórrer pel Barri Vell de Girona fins a la plaça de Sant Domènec, un indret on es van aplegar fins a 4.000 persones. Allà, les persones que havien estat detingudes, entre elles els alcaldes de Celrà i Verges, van ser rebuts amb crits de “No esteu sols!”. El rector de la UdG, Quim Salvi, va ser l’encarregat d’obrir els discursos amb una declaració de rebuig als actes de coacció a la llibertat d’expressió i una defensa de la institució que representa com a bressol de les idees i dels drets bàsics. Després, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va afirmar que les detencions d’ahir formen part “d’una causa general contra l’autodeterminació, però no aconseguiran els seus objectius perquè no tenim por”. Per la seva part, el president d’Òmnium, Marcel Mauri, va posar de manifest la valentia de la ciutadania i va afirmar que les mobilitzacions fan més fort el poble català.
A Celrà
Al voltant de 300 persones es van concentrar davant de l’ajuntament de Celrà per donar suport al seu alcalde, Dani Cornellà. Entre els assistents hi havia dirigents nacionals de la CUP, com ara Mireia Boya. A mig acte s’hi va incorporar l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater. En la concentració només hi va intervenir Cornellà. Després de donar les gràcies pel suport de la gent que s’havia concentrat a la comissaria, va presentar els fets d’ahir com un estímul per continuar lluitant a favor de la República. “Ara hi ha 17 persones que estan encara més convençudes”, va assegurar. Segons va dir, l’operació havia estat un “muntatge” i una “cortina de fum” orquestrats des de Madrid perquè a l’Estat són conscients que s’acosten importants “mobilitzacions i lluita al carrer” a Catalunya. Però, lluny d’espantar, el que aconsegueixen –va considerar– és que es tingui clara la necessitat de lluitar per la República. Cornellà va tancar el discurs amb una crida a participar en les pròximes mobilitzacions i a la unitat d’acció.
Arreu es van succeir les concentracions, algunes amb força assistència com ara les de Terrassa, Sabadell, Manresa o Lleida. A Barcelona, unes 500 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar davant la comissaria de la policia espanyola a la Via Laietana. La concentració, que es va desenvolupar sense incidents, va durar més de dues hores durant les quals va caldre tallar la via al trànsit. Els fotoperiodistes i càmeres de televisió van fer la seva protesta per la detenció del company Carles Palacio aixecant les eines de treball al crit de “Llibertat d’expressió, policia no”. Desconvocada la manifestació, desenes de persones van ocupar durant 15 minuts les vies de l’estació de França a quarts de deu de la nit i la circulació d’un tren va resultar afectada.